Η πιθανότητα χρεοκοπίας της Ελλάδας και η έξοδός της από το ευρώ, βρίσκεται και σήμερα στο επίκεντρο άρθρων των διεθνών πρακτορείων. Πιθανή έξοδο από την Ευρωζώνη "βλέπει" ο Ν. Ρουμπινί ενώ "αδιανόητη" την χαρακτηρίζει μέλος της ΕΚΤ.
Πρόσθετα μέτρα αλλά και εγγυήσεις σε κινητή και ακίνητη περιουσία θα ζητήσουν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας προκειμένου να χορηγήσουν νέα οικονομική βοήθεια στη χώρα μας για το 2012 καθώς αναμένεται να χρειαστούμε 27 δισ. ευρώ, τα οποία θα πρέπει να αναζητήσουμε από τις διεθνείς αγορές μέσα σε ένα εξαιρετικά δυσμενές ακόμα και απαγορευτικό κλίμα.
Ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας για θέματα Προϋπολογισμού, Νόρμπερτ Μπάρτλετ, τόνισε πως οι προσπάθειες της Ελλάδας πρέπει να συνεχιστούν και πρόσθεσε: "Πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα να βρει τον εαυτό της. Υπάρχει εναλλακτική; Δεν θέλουμε να εξωθηθούμε στην αναδιάρθρωση".
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκονται δύο προτάσεις. Η πρώτη έχει γίνει από τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Ζαν Κλώντ Τρισέ, ο οποίος είναι της άποψης πως η χώρα μας πρέπει να δανειστεί 50 – 60 δισ. ευρώ υπογράφοντας όμως έναν νέο μνημόνιο. Η γερμανική πλευρά έχει ήδη εκφράσει την αντίθεση της στην πρόταση αυτή και αντιπροτείνει επιμήκυνση του συνόλου του ελληνικού χρέους, ύψους 340 δισ. ευρώ.
Σε άρθρο της, η γερμανική εφημερίδα "Die Welt", υποστηρίζει ότι η γερμανική κυβέρνηση, επιδιώκει συμμετοχή και του ιδιωτικού τομέα σε ενδεχόμενο νέο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα.
Η εφημερίδα επικαλούμενη κυβερνητικούς κύκλους σημειώνει ότι το Βερολίνο επιδιώκει "η Αθήνα να διαπραγματευτεί με τους επενδυτές μια εθελοντική επιμήκυνση αποπληρωμής του χρέους" ενώ σημειώνει ότι στους κόλπους του κεντροδεξιού κυβερνητικού συνασπισμού της Καγκελαρίου Μέρκελ "είναι σκεπτικοί, για το αν έχουν νόημα νέες υποσχέσεις περικοπών, όταν δεν έχουν υλοποιηθεί καν οι παλιές".
Επικαλούμενη πηγές από τον κύκλο των διαπραγματευτών, η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει ότι η Ελλάδα εκτός από τη μείωση των επιτοκίων για τη βοήθεια, επιδιώκει και χαλάρωση του συμφωνηθέντος προγράμματος λιτότητας, γιατί επιβαρύνει την ανάπτυξη της οικονομίας. "Η Αθήνα ζητά παράταση δύο ετών για το στόχο μείωσης ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ" αναφέρει η "Die Welt", η οποία μείωση πρέπει να υλοποιηθεί το 2014.
Σκληρή κριτική για το δημοσίευμα του "Der Spiegel" περί εξόδου της χώρας μας από την ευρωζώνη, έκανε ο αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης, Έβαλντ Νοβότνι, που έκανε λόγο για "ανοησίες και γελοία σενάρια", ενώ τόνισε: "Η έξοδος μιας χώρας από την ευρωζώνη είναι αδιανόητη από οικονομική και τεχνική άποψη. Είναι ανοησία η υπόθεση ότι μια χώρα θα μπορούσε, τουλάχιστον προσωρινά, να φύγει από την ευρωζώνη και να χρησιμοποιήσει την υποτίμηση ως μέσο για να αυξήσει τις εξαγωγές της. Οι πολίτες των χωρών αυτών θα έτρεψαν αμέσως να αποσύρουν τις καταθέσεις τους από τις τράπεζες, κάτι που θα οδηγούσε στην άμεση κατάρρευση αυτών των τραπεζών".
"Δόκτωρ Ρεαλιστή" χαρακτήρισε τον εαυτό του ο αμερικανός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, σε συνέντευξη που έδωσε, σήμερα, στην βρετανική εφημερίδα "The Independent".
Αναφερόμενος στο θέμα της ενδεχόμενης χρεοκοπίας της Ελλάδας, εκτιμά ότι η Ελλάδα "έχει διαβεί το κατώφλι" ενώ υποστήριξε ότι το θέμα είναι "εάν θα υπάρξει και όχι πότε θα υπάρξει χρεοκοπία".
Ο γνωστός οικονομολόγος εκτίμησε ότι τα επόμενα δύο χρόνια η Eυρωζώνη δεν θα διαλυθεί και το ζήτημα που θα την απασχολήσει θα είναι η ομαλή αναδιάρθρωση των μη βιώσιμων χρεών, της Ελλάδας και πιθανά της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, σε περίπτωση που αποτύχει το πρώτο σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.
Οι πιθανές πολιτικές πιέσεις, που "βλέπει" ο Νουριέλ Ρουμπινί σε ορίζοντα πενταετίας, και οι οποίες θα ασκηθούν σε ορισμένες περιφερειακές οικονομίες, πως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, εκτιμά ότι μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα την έξοδό τους από την Ευρωζώνη.
Με το κλίμα να είναι δυσχερές για τη χώρα μας αλλά και την ΕΕ να είναι διχασμένη ως προς τις λύσεις για το ελληνικό χρέος, η τρόικα έρχεται με "άγριες" διαθέσεις για σκληρή διαπραγμάτευση προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση του Ιουνίου.
Κύκλοι των Βρυξελλών εκτιμούν πως οι διαπραγματεύσεις ίσως να διαρκέσουν και την επόμενη εβδομάδα, ενώ Γερμανία και Γαλλία είναι αντίθετες στο ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης με "κούρεμα" των ομολόγων και προτείνουν μια κάποια μορφή επιμήκυνσης.
Την ίδια στιγμή Ολλανδοί και Φινλανδοί φαίνονται δυσαρεστημένοι επειδή δεν κλήθηκαν στη σύσκεψη της Παρασκευής στο Λουξεμβούργο, ενώ για τον τρόπο με τον οποίο διέρρευσε η είδηση αποδίδονται ευθύνες στη γερμανική πλευρά.
Ο γαλλικός Τύπος πάντως περιγράφει την οικονομική κατάσταση της χώρας μας με "μελανά χρώματα". Ορισμένες εφημερίδες όμως καλούν την ΕΕ να σταματήσει να ζητά νέα μέτρα από την Ελλάδα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η "Le Figaro", η οποία σημειώνει οτι "δεν θεραπεύεις έναν ασθενή κάνοντας τον να αιμορραγεί".
Πάντως στον απόηχο του δημοσιεύματος του γερμανικού περιοδικού "Der Spiegel" η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών διέταξε κατεπείγουσα έρευνα για το άρθρο προκειμένου να εξακριβωθεί εάν έχει τελεστεί το αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων.
Η Νέα Δημοκρατία με αφορμή τις φήμες πως η κυβέρνηση μπορεί να ζητήσει διευρυμένη πλειοψηφία για το πακέτο μέτρων, τόνίζει πως εάν η κυβέρνηση επιχειρήσει να την εκβιάσει τότε θα καταλάβει πως η παράταξη δεν εκβιάζεται, ενώ ζητά εξηγήσεις για την σύσκεψη στο Λουξεμβούργο.