Για πιθανότητα να υπάρξει νέο μνημόνιο ή επέκταση του ήδη υπάρχοντος κάνει λόγο, μέσω διαρροών, το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, την ώρα που Ευρωπαίοι εταίροι προαναγγέλλουν εμμέσως και νέο πακέτο μέτρων.
Για πιθανότητα να υπάρξει νέο μνημόνιο ή επέκταση του ήδη υπάρχοντος κάνει λόγο, μέσω διαρροών, το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών. "Θα πάμε σε νέο πλαίσιο με νέους κανόνες. Μπορεί να είναι είτε νέο μνημόνιο είτε επέκταση του υφιστάμενου" έλεγαν τη Δευτέρα κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών.
Ότι ενδεχόμενη νέα συμφωνία ίσως είναι λύση σημείωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του MEGA. "Το ενδεχόμενο μιας δεύτερης συμφωνίας, που εγώ το θεωρώ μια πάρα πολύ σοβαρή και στέρεη βάση για να προχωρήσουμε και να μην φοβόμαστε την έξοδό μας στις αγορές, ενδεχομένως να είναι και μία λύση. Είμαι σύμφωνος ακόμη και με ένα νέο κείμενο προτεραιοτήτων για τη χώρα" δήλωσε ο υπουργός Υγείας.
Για "απόλυτη παραδοχή του ναυαγίου της κυβερνητικής πολιτικής" μιλά η Νέα Δημοκρατία, με τον εκπρόσωπο του κόμματος Γιάννη Μιχελάκη να σημειώνει πως "μετά τις υπόγειες διαβουλεύσεις του Λουξεμβούργου, οι διαρροές 'κύκλων' του κ. Παπακωνσταντίνου ότι πάμε, είτε σε νέο μνημόνιο, είτε σε επέκταση του υφιστάμενου, σοκάρουν τον ελληνικό λαό".
Μήνυμα για απαρέγκλιτη τήρηση των δεσμεύσεων του μνημονίου έστειλε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος κατά τη συνάντησή του τη Δευτέρα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τονίζοντας ότι είναι στο χέρι της Ελλάδας να σταματήσει η φημολογία για αναδιάρθρωση και κάνοντας λόγο για αποκλίσεις.
Στο μεταξύ, πληθαίνουν τα μηνύματα στην Αθήνα από τους Ευρωπαίους εταίρους μας, για το ενδεχόμενο ανάγκης λήψης πρόσθετων μέτρων, έτσι ώστε να καλυφθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, καθώς όπως προκύπτει από το πρώτο γύρο ελέγχων της τρόικας, οι ρυθμοί εφαρμογής του μνημονίου έχουν λίγο ως πολύ "κολλήσει".
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, από την Ελβετία, σημείωσε ότι συνυπογράφει τις σχετικές δηλώσεις του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που προανήγγειλε διαβουλεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση, μετά την πολυσυζητημένη σύσκεψη στο Λουξεμβούργο.
Και η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι στη συνεδρίαση του Eurogroup, την επόμενη Δευτέρα, θα αποφασιστεί εάν η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλει επιπλέον προσπάθεια και ποια ακριβώς πρέπει να είναι τα νέα μέτρα. "Στις 16 Μαΐου θα εξετάσουμε τι πρέπει να ζητήσουμε επιπλέον ή όχι από το ελληνικό κράτος, προκειμένου να βρίσκεται στο πλαίσιο των δεσμεύσεών της" δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ.
Καταλυτική αναμένεται ότι θα είναι η αξιολόγηση των επικεφαλής της τρόικας που καταφτάνουν στην Αθήνα την Τρίτη και οι οποίοι έχουν ενημερωθεί από τα χαμηλόβαθμα στελέχη της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ για τις αρρυθμίες που παρατηρούνται στην εφαρμογή του Προγράμματος. Το εύρος των νέων μέτρων θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από το κατά πόσο θα πειστούν οι ελεγκτές της τρόικας από τους στόχους που έχει θέσει η κυβέρνηση μέσω του μεσοπρόθεσμου σχεδίου για 26 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2015.
Στο μικροσκόπιο της τρόικας θα τεθεί ειδικά ο σχεδιασμός του υπουργείου Εργασίας, που προβλέπει εξοικονόμηση δαπανών και έσοδα 6 δισ. ευρώ, το πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων και συγκεκριμένα ο ρυθμός εφαρμογής των επιχειρησιακών συμβάσεων και η ευελιξία στην αγορά εργασίας, όπως επίσης ο τρόπος κάλυψης της τρύπας στον ΟΑΕΔ και στο ΙΚΑ που φτάνει στο 1,1 δισ. ευρώ.
Η τρόικα θα εξετάσει, επίσης, τις δημοσιονομικές επιδόσεις του πρώτου τριμήνου -κυρίως τις αιτίες της δραματικής υστέρησης των εσόδων- όπως επίσης την πορεία εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, μεταξύ των οποίων το άνοιγμα των "κλειστών" επαγγελμάτων, η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, η εξυγίανση των ΔΕΚΟ.
Από τον Συνασπισμό, ο Δημήτρης Στρατούλης σχολίασε πως "νέα μέτρα σε βάρος των εργαζομένων όχι μόνο θα οδηγήσουν σε ακόμη μεγαλύτερη οικονομική εξουθένωσή τους, αλλά ουσιαστικά θα τους μετατρέψουν σε σύγχρονους σκλάβους".