Τάραξε τα "πολιτικά νερά" τη Δευτέρα ο Ανδρέας Λοβέρδος. Ζήτησε ξεκάθαρη πολιτική από την κυβέρνηση, άσκησε δημόσια κριτική σε υπουργούς για ενοχικές στάσεις και αμφισημίες, πρότεινε ανασχηματισμό και συναίνεση με ψήφο από 180 βουλευτές για τα πρόσθετα μέτρα της πενταετίας.
Τάραξε τα "πολιτικά νερά" τη Δευτέρα ο Ανδρέας Λοβέρδος, ζητώντας ξεκάθαρη πολιτική από την κυβέρνηση, ασκώντας δημόσια κριτική σε υπουργούς για ενοχικές στάσεις και αμφισημίες, προτείνοντας ανασχηματισμό και συναίνεση με ψήφο από 180 βουλευτές για τα πρόσθετα μέτρα της πενταετίας.
Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο υπουργείο, ο υπουργός Υγείας εμφανίσθηκε έτοιμος ακόμη και να αποχωρήσει από την κυβέρνηση εάν δεν αναληφθούν πρωτοβουλίες που θα ξεκαθαρίζουν άμεσα το τοπίο στην εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής.
"Ο επαναπροσδιορισμός των μαχητών στην πρώτη γραμμή πρέπει να γίνει σήμερα, κατά κυριολεξία. Δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος… ενοχικές στάσεις και αμφισημίες δεν χωρούν" είπε και πρόσθεσε: "Ό,τι είναι να κάνουμε, ας το κάνουμε σήμερα, τώρα. Στη λογική αυτής της στρατηγικής είμαι στρατιώτης από την πρώτη στιγμή. Και δίνω και θα δίνω όσες δυνάμεις διαθέτω. Σε νεφελώδεις και αντιφατικές πολιτικές πάντως, δεν νομίζω πως έχω θέση. Σε κάθε περίπτωση είμαι στη διάθεση του πρωθυπουργού".
Ο υπουργός Υγείας στράφηκε ανοικτά κατά συναδέλφων του στην κυβέρνηση, φωτογραφίζοντας συγκεκριμένους υπουργούς που έχουν επανειλημμένα διαφωνήσει σε θέματα αποκρατικοποιήσεων και ζήτησε έμμεσα ανασχηματισμό. Παράλληλα, πρότεινε από τώρα και στο εξής η κάθε επικαιροποίηση του μνημονίου να συνυπογράφεται απ' όλους τους υπουργούς και όχι μόνο από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ώστε να αναλαμβάνουν από κοινού και την πολιτική ευθύνη.
"Πρέπει να εξασφαλίσουμε τη σύνδεσή μας με τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, που οικοδομήθηκε τον Μάρτιο του 2011. Ακόμη και αν χρειαστεί να συμφωνήσουμε σε νέο κείμενο προτεραιοτήτων. Όλα τα σχετικά κείμενα, όπως π.χ. την επικαιροποίηση του υπάρχοντος μνημονίου πρέπει να τα υπογράφουν όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου και όχι μόνο ο υπουργός Οικονομικών όπως γίνεται σήμερα" ανέφερε ο κ. Λοβέρδος.
Το πρωί, ο υπουργός Υγείας απευθύνθηκε και στην αντιπολίτευση, την οποία κάλεσε να στηρίξει την εθνική προσπάθεια εξόδου από την κρίση, προσφέροντας συναίνεση στην κυβέρνηση, ενώ προκάλεσε αίσθηση η πρότασή του για κύρωση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος από τη Βουλή με αυξημένη πλειοψηφία.
"Για να σταλεί το απαραίτητο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση -είπε χαρακτηριστικά- πρέπει το σχετικό σχέδιο νόμου να ψηφιστεί μέσα από δημιουργική κοινοβουλευτική διαδικασία, όπου θα κατατεθούν στους βουλευτές όλα τα στοιχεία που αφορούν την οικονομική κατάσταση της χώρας και που για την ψήφιση του όμως θα πρέπει να ζητήσουμε αυξημένη πλειοψηφία. Τα 3/5 ή τα 2/3 της Βουλής μπορούν να αποτελέσουν όχι βέβαια τη συνταγματική, αλλά τη διευρυμένη πολιτική νομιμοποίηση του σχεδίου νόμου".
Μιλώντας το βράδυ στο κεντρικό δελτίο του ΜΕGΑ, ο κ. Λοβέρδος ξεκαθάρισε ότι με την παρέμβασή του δεν είχε σκοπό να πάρει αποστάσεις από τη δύσκολη κατάσταση την οποία αντιμετωπίζει η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός. "Επικαλέστηκα τη δική του φράση (σ.σ. του Γ. Παπανδρέου) ότι θα συνεχίσει με όσους έχουν πάρει απόφαση να τον βοηθήσουν στη δύσκολη δοαδρομή. Εγώ ανήκω σε αυτούς, θέλω να στηρίξω και δεν διαμορφώνω στρατηγικές εξόδου" ανέφερε.
Ο ίδιος είπε μέσω του MEGA ότι πρότεινε "συνευθύνη" και εξήγησε: "Όχι ο κ. Παπακωνσταντίνου να βάλλεται κάθε φορά ότι αυτός τα έκανε όλα τα κακα, ενω εμείς είμαστε καλοί… Δεν μπορεί ένας υπουργός να υπογράφει για όλους μας κι εμείς όλοι μετά να κάνουμε τους έξυπνους".
Παράλληλα, ο κ. Λοβέρδος τάχθηκε κατά της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών, αν και η συναίνεση με ψήφο από 180 βουλευτές για τα πρόσθετα μέτρα της πενταετίας που πρότεινε το πρωί φούντωσε τα σχετικά σενάρια.
Δείτε τη συνέντευξη του Αν. Λοβέρδου στο MEGA
Σε ανάλογο μήκος κύματος εμφανίστηκε και η Άννα Διαμαντοπούλου η οποία μίλησε για "τρικυμία", καταλογίζοντας ευθύνες και σε μέρος του ΠΑΣΟΚ και ζητώντας να παρέμβει ο πρωθυπουργός. "Η ΝΔ, ο Τσίπρας και το μισό ΠΑΣΟΚ να μην καταλαβαίνουν τι σημαίνει να μην πάρουμε την επόμενη δόση;" ανέφερε. Η κ. Διαμαντοπούλου είπε πως οι εκλογές είναι η μόνη σίγουρη λύση για να μην πάρουμε την επόμενη δόση και ζήτησε να ενισχύσει ο πρωθυπουργός σε πρόσωπα το οικονομικό επιτελείο.
Από το press room, o Γιώργος Πεταλωτής ξεκαθάρισε πως "δεν τίθεται ζήτημα εκλογών, δεν τίθεται ζήτημα νομιμοποίησης μιας πολιτικής, η οποία είναι πολιτική σωτηρίας για τη χώρα".
Αντιδράσεις αντιπολίτευσης
Η Νέα Δημοκρατία απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να ψηφίσει το μεσοπρόθεσμο και έστρεψε τα πυρά της στην κυβέρνηση, καθιστώντας την αποκλειστικά υπεύθυνη για όποιο ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.
"Με 180 ψήφους δεν πέρασε ούτε το μνημόνιο. Γι' αυτές τις περιπτώσεις, τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων στις ψηφοφορίες της Βουλής, τον καθορίζει το Σύνταγμα και όχι η κυβέρνηση. Αν η κυβέρνηση σκεφτεί να εκβιάσει τη ΝΔ, θα καταλάβει ότι η παράταξή μας δεν εκβιάζεται" είπε ο Γ. Μιχελάκης.
Ο ίδιος δήλωσε πως τα όσα είπε ο υπουργός Υγείας αποτελούν "ομολογία πλήρους αποτυχίας της κυβέρνησης" και πρόσθεσε: "Παραδέχεται 'ανεπάρκειες', 'αμηχανία', 'νεφελώδεις και αντιφατικές πολιτικές'. Δηλώνει ότι ο ίδιος δεν έχει θέσει στις πολιτικές αυτές και, εμμέσως πλην σαφώς, θέτει θέμα παραμονής του στην κυβέρνηση, αναφέροντας 'οτι ειναι στη διάθεση του πρωθυπουργού'. Οι αντιπαραθέσεις και οι συγκρούσεις στο κυβερνητικό σκορποχώρι παίρνουν μορφή χιονοστιβάδας σε μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα. Και αυτό καταδεικνύει την ανευθυνότητά τους".
Το ΚΚΕ αναφέρει σε ανακοίνωση του: "Οι δηλώσεις Λοβέρδου αντανακλούν τα αδιέξοδα διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης και την απαίτηση κυβέρνησης – πλουτοκρατίας – τρόικας, να γίνει ακόμα πιο επιθετική η συναίνεση που ήδη υπάρχει στο αστικό πολιτικό σύστημα, προκειμένου να τσακιστεί κυριολεκτικά ο λαός. Περιθώρια για άλλες αυταπάτες δεν υπάρχουν. Λαϊκή συμπόρευση τώρα με το ΚΚΕ, στην οργάνωση, στην αντεπίθεση, για λαϊκή εξουσία".
"Εγώ έχω εμπιστοσύνη και στο μυαλό και στην εντιμότητα του κ. Λοβέρδου" σχολίασε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης.
Ο Συνασπισμός υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να συντάξει ένα μνημονιακό μπλοκ προθύμων και προσθέτει: "Δεν υπάρχει καμία συναίνεση με επιλογές που βυθίζουν την κοινωνία στη χρεοκοπία και οι οποίες δεν έχουν καμία δημοκρατική νομιμοποίηση. Όλες οι πολιτικές επιλογές πρέπει να τεθούν στην έγκριση του ελληνικού λαού".
"Οι επιλογές που υπάρχουν είναι δύο: Εθνική συνεννόηση ή εκλογές που θα την επιβάλουν" σχολίασε η Δημοκρατική Συμμαχία.