Πληθαίνουν οι πληροφορίες για νέο σχέδιο δανεισμού 60 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, με εγγύηση κρατικής περιουσίας. Ο πρωθυπουργός είχε την Τρίτη τηλεφωνική επικοινωνία με την Άγκελα Μέρκελ, η οποία νωρίτερα σε συνέντευξή της άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν σύντομα αποφάσεις για την Ελλάδα. ..
Πληθαίνουν οι πληροφορίες για νέο σχέδιο δανεισμού 60 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, με εγγύηση κρατικής περιουσίας. Τη σχετική πληροφορία -που φέρνει ευφορία στις αγορές και πτώση στα spreads- δημοσίευσε την Τρίτη το πρακτορείο Dow Jones Newswires, επικαλούμενο δηλώσεις Έλληνα κυβερνητικού αξιωματούχου, ο οποίος κάνει λόγο για νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα που θα αποφασιστεί τον επόμενο μήνα.
To πρακτορείο αναφέρει συγκεκριμένα: "Τον επόμενο μήνα αναμένεται να 'κλείσει' η συμφωνία για νέο πακέτο βοηθείας προς την Ελλάδα ύψους σχεδόν 60 δισ. ευρώ. Το νέο πακέτο θα καλύπτει τα επιπρόσθετα κεφάλαια ύψους 27 δισ. ευρώ και 32 δισ. ευρώ που υπολογίζεται ότι χρειάζεται η χώρα το 2012 και το 2013, αντίστοιχα. Η Ελλάδα πιθανόν να προσφέρει δημόσια περιουσία ως εγγύηση για τα δάνεια αυτά".
Οι πληροφορίες διαψεύδονται από την Κομισιόν, ωστόσο οι διαψεύσεις μένουν στο γεγονός ότι δεν υπάρχει επίσημη διαπραγμάτευση. Αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε στο Reuters πως "δεν υπάρχει επίσημη διαπραγμάτευση μεταξύ της Ελλάδας και των ευρωπαϊκών αρχών για οποιοδήποτε νέο πακέτο", προσθέτοντας: "Οι υπουργοί θα εξετάσουν την κατάσταση την επόμενη Δευτέρα, όταν θα λάβουν τα συμπεράσματα της αποστολής ΕΕ-ΔΝΤ η οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην Αθήνα".
Διάψευση υπήρξε και από στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, που ανέφερε στο Dow Jones Newswires: "Διαψεύδουμε ότι υπάρχει οποιαδήποτε συζήτηση για νέο δάνειο. Η διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη έχει στόχο να υπάρξει μια πειστική λύση η οποία θα αποδεικνύει ότι καλύπτονται οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για το 2012. Δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή λεπτομέρειες για τη μορφή που θα έχει αυτή η λύση".
Τα σενάρια περί νέου πακέτου βοήθειας ενισχύονται και από τις δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου, η οποία σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο δήλωσε ότι θα περιμένει τα πορίσματα της τρόικας μετά την επίσκεψη στην Αθήνα προκειμένου να αποφασίσει τι μέλει γενέσθαι με την Ελλάδα. "Χρειάζομαι πρώτα να αναλύσω τα πορίσματα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και δεν μπορώ να σχολιάσω πριν από αυτό. Οτιδήποτε άλλο δεν θα βοηθήσει ούτε την Ελλάδα ούτε την Ευρώπη" είπε η Άγκελα Μέρκελ.
Ο επίτροπος Όλι Ρεν προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτό που δεν έχει καθοριστεί ακόμη είναι το ποσό της βοήθειας, ενώ η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ, ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο νέας βοήθειας στην Ελλάδα, ξεκαθάρισε ότι οι Ευρωπαίοι θα συνεχίσουν να στηρίζουν τη χώρα.
Τα σενάρια αναδιάρθρωσης απορρίπτονται κατηγορηματικά από όλους τους κεντρικούς τραπεζίτες, με τον αυστριακό Νοβότνι να τάσσεται υπέρ της χορήγησης νέας βοήθειας προς την Ελλάδα και να προσθέτει: "Δεν είναι απαραίτητο να είναι νέες πιστώσεις μπορεί να είναι και θέμα του χρόνου αποπληρωμής. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα, θα πρέπει να αποπληρώσει του χρόνου κάπου 25 έως 30 δισ. Ευρώ. Υποτίθετο ότι του χρόνου θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από τις αγορές αλλά υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι αυτό δεν θα μπορέσει να συμβεί και εδώ πρέπει να δούμε πως θα λυθεί αυτό το πρόβλημα".
Καταστροφικές θα ήταν οι συνέπειες μιας αναδιάρθρωσης τονίζει το "γεράκι" της ΕΚΤ Γιούργκεν Σταρκ και τονίζει: "Όταν μιλά κανείς για αναδιάρθρωση θα πρέπει να μιλά και για επιπτώσεις στο τραπεζικό σύστημα στην αναχρηματοδότηση μέσω της ΕΚΤ για τις επιπτώσεις στην οικονομική της απόδοση. Και σε τελική ανάλυση μια αναδιάρθρωση δεν φέρνει τη λύση των προβλημάτων που καλείται να ξεπεράσει η Ελλάδα. Είναι δομικά τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα και πρέπει να νοικοκυρέψει τον προϋπολογισμό της".
Τους κινδύνους ενός "κουρέματος" κρατικών ομολόγων, επεσήμανε και ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Απόστολος Ταμβακάκης, λέγοντας: "'Αντε και κουρέψαμε τα ομόλογα μας, 30%, 40%, 50% τι θα κερδίσεις από αυτό; Θα κερδίσεις το εξής: Ένα πράγμα. Οι αγορές θα κλείσουν το επόμενο δευτερόλεπτο. Όχι την επόμενη μέρα, το επόμενο δευτερόλεπτο".
Ο Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης, Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι, αφήνει αιχμές κατά της ελληνικής κυβέρνησης υποστηρίζοντας ότι αφέθηκε σε συζητήσεις για αναδιάρθρωση χάνοντας πολύτιμο χρόνο στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων και προσθέτει: "Η Ελλάδα έχασε χρόνο εξετάζοντας τη δυνατότητα αυτή εδώ και αρκετούς μήνες, καθώς ορισμένοι απερίσκεπτοι από επενδυτικές τράπεζες και δικηγορικά γραφεία που είναι σε αναζήτηση προμηθειών την συμβούλευσαν κακώς, ξεχνώντας να αναφέρουν λεπτομερώς τις αρνητικές επιπτώσεις. Αφέθηκε να πιστεύει ότι μια ομαλή αναδιάρθρωση ήταν δυνατή πριν διαπιστώσει ότι αυτό αποτελεί στην πραγματικότητα ένα μύθο. Η διαδικασία των εσωτερικών μεταρρυθμίσεων έχει επιβραδυνθεί και μετά από ένα χρόνο είμαστε σε θέση να πρέπει να επέμβουμε και πάλι στο πρόγραμμα".
Πάντως παρά το δύσκολο κλίμα που επικρατεί στις αγορές η σημερινή έκδοση 6μηνων ομολόγων κινήθηκε ικανοποιητικά με το επιτόκιο να φτάνει το 4,88%, ενώ το Δημόσιο κατάφερε να αντλήσει 1,625 δισ. ευρώ.
Η συμμετοχή των ξένων επενδυτών ξεπέρασε το 35%, ενώ την Πέμπτη το ελληνικό Δημόσιο θα προχωρήσει και σε νέα έκδοση με στόχο το συνολικό ποσό που θα αντληθεί από τις αγορές μαζί με το σημερινό να φτάσει τα 2 δισ. Ευρώ. Ωστόσο στο οικονομικό επιτελείο επικρατεί προβληματισμός καθώς το επιτόκιο για τα 10ετή ομόλογα έχει ξεπεράσει το 15%, για τα 5ετή κυμαίνεται στο 16,5%, ενώ για τα 2ετη και 3ετη βρίσκεται πάνω από το 24%.