Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι διαδήλωσαν δυναμικά την Τετάρτη στο κέντρο της Αθήνας, στο πλαίσιο της πανελλαδικής απεργίας που κήρυξαν τα συνδικάτα κατά της πολιτικής λιτότητας και του μνημονίου. Η ειρηνική κινητοποίηση των εργαζομένων αμαυρώθηκε από θλιβερά επεισόδια, στα οποία τραυματίστηκε σοβαρά ένας 30χρονος διαδηλωτής.
Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι διαδήλωσαν δυναμικά την Τετάρτη στο κέντρο της Αθήνας, στο πλαίσιο της πανελλαδικής απεργίας που κήρυξαν τα συνδικάτα κατά της πολιτικής λιτότητας και του μνημονίου, που έχουν σαν αποτέλεσμα την έκρηξη της ανεργίας και τη δραματική μείωση του εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων.
Η ειρηνική κινητοποίηση των εργαζομένων, ωστόσο, αμαυρώθηκε από θλιβερά επεισόδια, στα οποία τραυματίστηκε σοβαρά ένας 30χρονος διαδηλωτής.
Οι εκπρόσωποι των συνδικάτων χαρακτήρισαν ως "ακραία νεοφιλελεύθερη επίθεση" την πολιτική της κυβέρνησης που απορρέει από το μνημόνιο και την οποία κατήγγειλαν ότι ανατρέπει εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, αμφισβητεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και εκποιεί τοn δημόσιο πλούτο της χώρας.
Η συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ πραγματοποιήθηκε στις 11 το πρωί στο Πεδίον του Άρεως, όπου συγκεντρώθηκαν χιλιάδες εργαζόμενοι οι οποίοι και έκαναν πορεία προς τη Βουλή.
"Οι μόνοι που πλήρωσαν το μάρμαρο είναι οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και κυρίως οι άνεργοι" τόνισε στο μήνυμά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος και πρόσθεσε: "Εξακολουθούν οι έχοντες και κατέχοντες, οι βασικοί υπεύθυνοι της κρίσης, να πίνουν στην υγειά των κορόιδων. Αυτή η πολιτική δεν έχει μέλλον ό,τι όνομα και να πάρει, μνημόνιο δεύτερο ή μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Απαιτείται μια πολιτική η οποία θα αποκαταστήσει τις αδικίες, θα ενισχύσει τον κόσμο της μισθωτής εργασίας και θα δώσει μεγάλο βάρος στην αντιμετώπιση της ανεργίας, στη δημιουργία ανάπτυξης με θέσεις εργασίας. Γιατί αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας. Αν αυτό που τραβάει η χώρα μας είναι ένας μαραθώνιος και οι αγώνες των εργαζομένων οφείλουν να είναι μαραθώνιοι".
Από την πλευρά της ΑΔΕΔΥ, ο αναπληρωτής πρόεδρος Ηλίας Βρεττάκος δήλωσε: "Τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση, τα νέα μέτρα που προετοιμάζονται οδηγούν τους εργαζόμενους και την κοινωνία στην φτώχεια και την εξαθλίωση. Η κοινωνική αντίσταση αποτελεί την μόνη ελπίδα για να μην περάσουν αυτά τα μέτρα, για ένα καλύτερο αύριο για τους εργαζόμενους και την κοινωνία".
"Τελικά το πιστόλι στο τραπέζι είχε στόχο τους εργαζόμενους και την ελληνική κοινωνία. Είχε στόχο όλους τους Έλληνες, είχε στόχο τις οικογένειες των Ελλήνων για να ικανοποιηθούν οι αγορές και οι διεθνείς κερδοσκόποι. Οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να αγωνίζονται ενάντια στην πολιτική και τους εκφραστές του μνημονίου μέχρι τελικής ανατροπής τους" σημείωσε ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Νίκος Κουτσούκης.
"H κυβέρνηση οφείλει να αλλάξει ρότα. Να διασφαλίσει πρώτα απ’ όλα το δίκτυο κοινωνικής ασφάλειας και να ακολουθήσει μια πολιτική που θα στοχεύει στην αντιστροφή της ύφεσης, στη δίκαιη κατανομή των βαρών" δήλωσε ο υπεύθυνος εκπρόσωπος Δημοκρατικής Αριστεράς, Δημήτρης Χατζησωκράτης.
Το "παρών" στο Πεδίον του Άρεως έδωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος κατήγγειλε προσωπικά τον πρωθυπουργό ότι "με την επιλογή του μνημονίου οδήγησε τη χώρα σε ναυάγιο και τώρα ζητά από τους εργαζόμενους, σιωπηλά και συναινετικά, να πέσουν στη θάλασσα και να πνιγούν". "Την ίδια στιγμή όμως -πρόσθεσε- οι επιβάτες της πρώτης θέσης του ναυαγίου ετοιμάζουν ήδη τον τρόπο διαφυγής. Ψάχνουν άλλους καπεταναίους για να τους βγάλουν με ασφάλεια στα ήρεμα νερά. Αυτές τις εξελίξεις οι εργαζόμενοι δεν μπορεί να τις αφήσουν χωρίς να παρέμβουν. Σήμερα απεργούν σ' όλη τη χώρα για να μην έρθουν τα χειρότερα. Υψώνουν ένα φράγμα δημοκρατίας απέναντι στη μυστική διπλωματία που φέρνει νέα μνημόνια, ακόμα πιο επώδυνα για το λαό. Σηκώνουν το κεφάλι ψηλά, διεκδικώντας δημοκρατική διέξοδο από την κρίση".
Ξεχωριστή συγκέντρωση στην Ομόνοια και πορεία προς τη Βουλή πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ. Στο μήνυμά της η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα τόνισε: "Η πολιτική των απάνω που οδηγεί στην οργανωμένη ελεγχόμενη χρεοκοπία, είναι σαν γράμμα βουλωμένο που δεν χρειάζεται να το ανοίξεις και να το διαβάσεις. Τώρα πρέπει να γραφτούν οι σελίδες του λαού, των εργατοϋπαλλήλων, των αυτοαπασχολούμενων. Να γραφτούν με μεγάλα γράμματα κυριολεκτικά. Η αγανάκτηση να μετατραπεί σε δύναμη αντεπίθεσης ως το τέλος. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος".
Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Π. Σόμπολος, αναφερόμενος στη συμμετοχή των δημοσιογράφων στην απεργία, είπε: "Δυστυχώς οι εργοδότες και η κυβέρνηση, παρά τις πιέσεις, παρά τα όσα έχουμε κάνει μέχρι τώρα δεν θέλουν να υπογράψουμε συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Εμείς επιμένουμε. Με την απεργία προσπαθούμε να πιέσουμε να το κάνουμε".