Ταχεία προώθηση των μεταρρυθμίσεων ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, συνδέοντας την οποιαδήποτε απόφαση για περαιτέρω βοήθεια με τη λήψη πρόσθετων μέτρων.
Ταχεία προώθηση των μεταρρυθμίσεων ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, συνδέοντας την οποιαδήποτε απόφαση για περαιτέρω βοήθεια με τη λήψη πρόσθετων μέτρων.
Η γερμανική πλευρά στέλνει το μήνυμα ότι στο ECOFIN της ερχόμενης εβδομάδας το θέμα της Ελλάδας θα συζητηθεί, δεν πρόκειται όμως να ληφθούν αποφάσεις. Ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκαγκ Σόιμπλε τόνισε, μιλώντας στο γερμανικό Κοινοβούλιο, ότι οι Ευρωπαίοι θα περιμένουν το πόρισμα του κλιμακίου της τρόικας και στη συνέχεια θα αποφασίσουν εάν χρειάζεται νέα βοήθεια, η οποία όμως τόνισε πως θα δοθεί με σκληρά ανταλλάγματα.
"Ενδεχόμενα μέτρα για την Ελλάδα θα αποφασιστούν μόνον στη βάση της επίκαιρης αξιολόγησης" είπε ο κ. Σόιμπλε και συνέχισε: "Εάν η Ελλάδα δεν μπορέσει να τηρήσει το χρονοδιάγραμμα για την επιστροφή της στις κεφαλαιαγορές, τότε θα πρέπει να συζητηθούν επιπρόσθετα μέτρα, κυρίως εκ μέρους της Ελλάδας. Χωρίς σαφείς όρους δεν θα αποφασιστεί κανένα μέτρο". "Εάν καταδειχθεί ότι η Ελλάδα δεν έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις, όπως αυτές έχουν αποφασιστεί, τότε καλείται κατ' αρχήν η ίδια η χώρα να ανταποκριθεί", πρόσθεσε ο Γερμανός υπουργός.
Η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών ζητεί από την ελληνική κυβέρνηση να κάνει γρήγορα βήματα κυρίως στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων. "Καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί και η ελληνική κυβέρνηση οφείλει κατά προτεραιότητα να κινητοποιήσει τους δικούς της πόρους κυρίως με το να θέσει γρήγορα σε εφαρμογή το πρόγραμμά της για τις αποκρατικοποιήσεις" σημειώνει στη "Le Figaro" η Κριστίν Λαγκάρντ.
Το ΔΝΤ δηλώνει "παρών" σε νέο πακέτο βοήθειας, επισημαίνοντας όμως ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αίτημα από την Ελλάδα. "Οι Έλληνες πρέπει να πάρουν την πρωτοβουλία και μέχρι στιγμής δεν μας έχουν προσεγγίσει. Το ΔΝΤ είναι έτοιμο (σ.σ. να προσφέρει περαιτέρω βοήθεια) ως θέμα πολιτικής" είπε ο υπεύθυνος του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου Αντόνιο Μπόρχες.
Ο ίδιος είπε "όχι" σε αναδιάρθωση του ελληνικού χρέους, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο δεν είναι αναγκαίο καθώς η Ελλάδα ήδη προωθεί ένα "ιδιαίτερα φιλόδοξο" πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων". Παράλληλα, ο κ. Μπόρχες επισήμανε ότι "τα αυστηρά μέτρα που έχουν λάβει οι κατά τόπους αρχές έχουν κατορθώσει να περιορίσουν μέχρι σήμερα τα προβλήματα τα οποία σχετίζονται με το δημόσιο χρέος και τον χρηματοπιστωτικό τομέα στην περιφέρεια της Ευρωζώνης". Πρόσθεσε, όμως, πως "ο κίνδυνος μετάδοσης στις χώρες του σκληρού πυρήνα της Ευρωζώνης και στη συνέχεια στις αναδυόμενες οικονομίες της Ευρώπης παραμένει πραγματικός".
Η Κομισιόν συνεχίζει να απορρίπτει κατηγορηματικά τα σενάρια αναδιάρθρωσης, με τον επίτροπο Όλι Ρεν να επισημαίνει τις καταστροφικές συνέπειες μιας τέτοιας κίνησης, κάνοντας λόγο για "απολύτως αντιρεαλιστικό σενάριο, που η εφαρμογή του θα προκαλέσει ολέθριες επιπτώσεις, τόσο στην Ελλάδα όσον και στις χώρες της Ευρωζώνης".
Μία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, έστω και κατά 30%, τόνισε ο Ολι Ρεν, θα προκαλούσε μεγάλη μείωση των διαθέσιμων τραπεζικών κεφαλαίων, εξαέρωση των εγγυήσεων που έχουν λάβει οι τράπεζες και το κυριότερο, θα προκαλούσε μία άνευ προηγουμένου συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας.
Μάλιστα, ο Όλι Ρεν άφησε αιχμές κατά της αντιπολίτευσης για την επικριτική στάση απέναντι στο μνημόνιο, τονίζοντας: "Επείγει και είναι απαραίτητο να μπουν στην άκρη οι πολιτικές διαφωνίες και να επιτευχθεί ομοφωνία των πολιτικών δυνάμεων προκειμένου να ανακάμψει η Ελλάδα. Είναι πλάνη να πιστεύει κανείς ότι υπάρχει καμία εναλλακτική λύση για το πρόγραμμα των οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Πρόκειται, επομένως, για ένα πραγματικό τεστ αξιοπιστίας των ελληνικών πολιτικών δυνάμεων".