Την επικαιροποιημένη πρόταση της ΝΔ για την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την κρίση παρουσίασε στο Ζάππειο ο Αντώνης Σαμαράς. Το πρόγραμμα της ΝΔ περιλαμβάνει εφτά βήματα επανεκκίνησης της οικονομίας, ανάκαμψη, ανάπτυξη και αλλαγή αναπτυξιακού μοντέλου και όλα αυτά παράλληλα με τη δημοσιονομική προσαρμογή.
Την επικαιροποιημένη πρόταση της ΝΔ για την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την κρίση παρουσίασε στο Ζάππειο ο Αντώνης Σαμαράς.
Το πρόγραμμα της ΝΔ περιλαμβάνει εφτά βήματα επανεκκίνησης της οικονομίας, που -όπως είπε ο κ. Σαμαράς- θα πρέπει να γίνουν ταυτόχρονα, ώστε να υπάρξει ένα "δημιουργικό σοκ", ανάκαμψη και μια ανάπτυξη που δεν θα είναι βραχύβια. Το πρόγραμμα της ΝΔ προβλέπει ακολούθως αλλαγή αναπτυξιακού μοντέλου και όλα αυτά παράλληλα με τη δημοσιονομική προσαρμογή.
Τα επτά βήματα επανεκκίνησης της οικονομίας και αποκατάστασης της κοινωνικής συνοχής που προτείνει η ΝΔ είναι:
Μείωση των φορολογικών συντελεστών
Τακτοποίηση όλων των εκκρεμοτήτων με το παρελθόν
Μεταρρύθμιση φορολογικού συστήματος
Νομιμοποίηση αυθεραίτων κτισμάτων με κάποιες εξαιρέσεις και στο εξής απαγόρευση διά ροπάλου της αυθαίρετης δόμησης
Εξόφληση των εκκρεμοτήτων του κράτους προς τους ιδιώτες
Υλοποίηση της δέσμευσης των τραπεζών να προσφέρουν στην πραγματική οικονομία 20%-30% των εγγυήσεων που παίρνουν
Μέτρα τόνωσης της οικονομίας (όπως επιδότηση επιτοκίου πρώτης κατοικίας, αξιοποίηση ΕΣΠΑ, ενίσχυση προγράμματος δημοσίων επενδύσεων κ.ά.).
Μεταξύ άλλων, ο κ. Σαμαράς πρότεινε κατάργηση του πόθεν έσχες για οποιαδήποτε κατοικία, "πάγωμα" αντικειμενικών αξιών, μείωση εργοδοτικών εισφορών κατά 25%, σταδιακή κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων.
Επίσης, πρότεινε την κατάργηση του πόθεν έσχες και κατάργηση κάθε φορολογικής ποινής για ένα χρόνο με εξαίρεση τις περιπτώσεις του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, για να επιστρέψουν -όπως είπε- κεφάλαια και να δηλωθεί αδήλωτη περιουσία. Ακολούθως, όπως είπε, θα υπάρξει αυστηροποίηση των ποινών.
Ο κ. Σαμαράς ξεκαθάρισε, πάντως, πως στόχος είναι στο εξής να εξετασθεί το πόθεν έσχες όσων διετέλεσαν υπουργοί από το 1974 έως σήμερα.
Ο πρόεδρος της ΝΔ πρότεινε ακόμη ενιαίο συντελεστή κερδών 15% για όλες τις επιχειρήσεις, ανώτατο συντελεστή φορολόγησης στο 40%-45% και περαιτέρω μείωσή του σε τρία χρόνια έως 30%, μείωση του ΦΠΑ και μείωση του ειδικού φόρου στα καύσιμα. Επίσης, κατάργηση έκτακτων εισφορών στα κέρδη των επιχειρήσεων και αποφασιστικό χτύπημα στο παρεμπόριο.
Το πρόγραμμα της ΝΔ περιλαμβάνει ακόμη πρόσθετες περικοπές της δημόσιας σπατάλης, όχι απολύσεις αλλά πάγωμα προσλήψεων για 3 χρόνια με εξαίρεση υπερ-επείγουσες ανάγκες όπου χρειάζεται και μετά εφαρμογή του κανόνα 1 προς 5, περικοπή επιδομάτων στα ρετιρέ, ιδιαίτερα των ΔΕΚΟ. "Όχι οριζόντιες περικοπές, λειτουργικές οικονομίες και χτύπημα στα ρετιρέ" τόνισε.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι μόνο στον πρώτο χρόνο το πρόγραμμα της ΝΔ προβλέπει μείωσης του ελλείμματος 2% του ΑΕΠ με τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις, καθώς και ότι από τις στοχευμένες περικοπές μπορούν να εξοικονομηθούν επιπρόσθετα 4,2 δισ. ευρώ.
Ο κ. Σαμαράς επανέλαβε τη θέση της ΝΔ υπέρ γενναίων αποκρατικοποιήσεων, τονίζοντας πως στα χέρια του Δημοσίου πρέπει να μείνουν μόνο τα δίκτυα και οι φυσικοί πόροι, ενώ τόνισε την αποφασιστικότητά του για ρήξη με τους συνδικαλιστές.
Αναφερόμενος στο θέμα της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, τόνισε ότι το κράτος οφείλει σε πρώτη φάση να νομοθετήσει και να ξεκαθαρίσει τους τίτλους των ακινήτων του, για να τους δώσει αξία, να προσδιορίσει χρήσεις γης, συντελεστές εκμετάλλευσης για να τους δώσει και υπεραξία και ύστερα να δει πώς θα τα αξιοποιήσει ώστε να πείσει τον κάθε ενδιαφερόμενο ότι δεν θα προκύψουν μεταγενέστερα προβλήματα.
"Όχι άλλες ανοησίες και φιάσκα τύπου Αστακού που μας χαλάνε την εικόνα και το κλίμα στις διεθνείς αγορές" τόνισε και πρόσθεσε πως αφού γίνουν όλα αυτά, οι μορφές αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας είναι πολλές, από απλές και παρασοδιακές μέχρι πιο εξειδικευμένες. "Αξιοποιώ τη ακίνητη περιουσία του Δημοσίου σημαίνει πείθω κάποιους να επενδύσουν" δήλωσε.
Ειδικά για το θέμα της αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας, σημείωσε πως πρέπει να γίνει με διαφάνεια, με σεβασμό στο ρόλο της εκκλησίας και το προνοιακό της έργο. "Μια εκκλησία που έχει δικούς της πόρους είναι ισχυρή. Και η ελληνική εκκλησία έχει περιουσία αλλά δεν έχει πόρους…" είπε.
Για το θέμα πώλησης ακινήτων, ο κ. Σαμαράς ανέφερε: "Κάθε ιδεοληψία κάνει κακό, για παράδειγμα μεμονωμένα ακίνητα μπορούμε να τα πουλήσουμε, αλλά υπεραξίες δεν πρέπει να χαρίσεις. Πώληση σημαντικών περιουσιακών στοιχείων θα κυρώνεται από τη Βουλή".
"Δεν θα βγούμε από την κρίση χωρίς να βραχούμε, σας υπόσχομαι όμως ότι θα βγούμε" είπε κλείνοντας την ομιλία του στο Ζάππειο ο πρόεδρος της ΝΔ, υπογραμμίζοντας ότι τον ενδιαφέρει να δώσει ρεαλιστική προοπτική και όχι να μοιράσει ψεύτικες υποσχέσεις.
Πυρά κατά της κυβέρνησης
Κατά την ομιλία του, ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε μια συγκριτική παράθεση με το πρόγραμμα της κυβέρνησης, στην οποία άσκησε αυστηρή κριτική λέγοντας ότι με την πολιτική της η ύφεση βάθυνε και η παράλυση της οικονομίας επιδεινώθηκε, ενώ τόνισε ότι εκεί που έφτασε τη χώρα το ΠΑΣΟΚ "δεν υπάρχουν πια εύκολες και ευχάριστες λύσεις". Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης απέτυχε, το ΠΑΣΟΚ εγκαινίασε νέο κύκλο σπατάλης, ανέφερε μεταξύ άλλων, ενώ απέδωσε στην κυβέρνηση "κομματικές δουλείες και ιδεολογικές αγκυλώσεις".
"Έχουμε μια κυβέρνηση -δήλωσε ο κ. Σαμαράς- που η ίδια ενοχοποιεί τον εαυτό της. Γνωρίζουμε ότι η προετοιμασία της προσφυγής στο ΔΝΤ είχε ξεκινήσει από καιρό όταν τότε οι διεθνείς αγορές ακόμα δάνειζαν την Ελλάδα. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επεδίωξε τότε ό,τι άλλες χώρες προσπάθησαν να αποφύγουν και δεν διαπραγματεύτηκε τίποτα. Έτσι, άλλες χώρες τονίζουν σήμερα ότι πέτυχαν μνημόνια με πολύ καλύτερους όρους από μας".
Ο Αντώνης Σαμαράς κατά την ομιλία του στο Ζάππειο τάχθηκε κατά της αναδιάρθρωσης, επικρίνοντας όμως την κυβέρνηση ότι με την αποτυχία της πολιτικής της άνοιξε τα σενάρια. "Δεν έχει καν καταλάβει αυτή η κυβέρνηση -είπε- ότι η επιμήκυνση και τα νέα μνημόνια συζητιούνται σήμερα, ακριβώς επειδή απέτυχαν όλες οι προβλέψεις 'σωτηρίας' της οικονομίας μας που υπέγραψε πέρσι".
Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να δώσει συναίνεση στην κυβέρνηση, λέγοντας: "Ζητούν συναίνεση! Να συναινέσω σε τι; Σε ατυτά που διαφωνώ, σε αυτό που διαλύει τη χώρα μου, σε αυτό που μας προκάλεσε τη μεγαλύτερη ύφεση από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο; Σε αυτό που έχει αποτύχει και σήμερα το ομολογούν όλοι; Πού το βρήκαν ότι έχω υποχρέωση προσχώρησω στο λάθος; Αυτοί έχουν υποχρέωση να διορθώσουν το λάθος για το καλό του ελληνικού λαού!".
Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, ο κ. Σαμαράς τόνισε αιχμηρά: "Καλοδεχούμενες οι πρόωρες εκλογές, αν τις κάνουν. Είναι όμως σίγουροι ότι τις θέλουν; Γιατί όπως λένε στο χωριό μου 'πρώτη φορά βλέπω αρνί να βιάζεται να έρθει το Πάσχα' ".
Από την αρχή κιόλας της ομιλίας του, ο κ. Σαμαράς έκανε αναφορά στην προχθεσινή δολοφονία στο κέντρο της Αθήνας. Μίλησε για "εικόνα μιας Ελλάδας τραυματισμένης, μιας Ελλάδας της ανασφάλειας και του πανικού" και πρόσθεσε: "Ποιος Έλληνας δεν ζητάει πια μηδενική ανοχή σε αποτρόπαια φαινόμενα όπως η προχθεσινή δολοφονία στο κέντρο της Αθήνας; Το παιδί του Μανώλη Κατάρη δεν θα γιορτάσει ποτέ τα γενέθλιά του. Όμως η ασφάλεια και η προστασία και της ζωής και της περιουσίας του πολίτη, προηγούνται της οικονομίας. Και αυτή η κατάσταση έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Αλλά όσα θα πω για τα οικονομικά είναι για να ανακτήσουμε και πάλι, την ασφάλεια και τον έλεγχο της χώρας μας".
Με καυστικά σχόλια υποδέχτηκαν η κυβέρνηση και τα λοιπά κόμματα της αντιπολίτευσης τις ανακοινώσεις Σαμαρά.