Πακέτο-μαμούθ νέων μέτρων με δρακόντειους όρους ζητά η τρόικα. Συναρτούν ευθέως την εκταμίευση της 5ης δόσης των 110 δισ. ευρώ με τη σύναψη νέας συμφωνίας για νέο δάνειο περίπου 60 δισ. ευρώ. "Σχεδόν ύβρις" να ζητούν νησί ή μνημείο ως εγγύηση λέει ο Γ. Παπανδρέου, αναφερόμενος σε πληροφορίες ότι ζητείται και υποθήκευση δημόσιας περιουσίας. Επιμένει ότι δεν συναινεί σε λάθος μνημόνιο ο Σαμαράς.
Πακέτο-μαμούθ νέων μέτρων με δρακόντειους όρους ζητά η τρόικα από την ελληνική κυβέρνηση, συναρτώντας ευθέως την εκταμίευση της 5ης δόσης του τρέχοντος δανείου του μνημονίου, με τη σύναψη νέας συμφωνίας για νέο δάνειο περίπου 60 δισ. ευρώ, με στόχο την κάλυψη των δανειακών αναγκών της χώρας ως τα μέσα του 2013, γεγονός που θα εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του χρέους.
Η 5η δόση των 110 δισ. και το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα εξαρτώνται από τη διαβούλευση για το μεσοπρόθεσμο σχέδιο, που βρίσκεται στην πλέον κρίσιμη φάση της, όπως προκύπτει και από τις δηλώσεις της Γκέρτρουντ Γκούγκερελ, μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, η οποία ξεκαθάρισε ότι νέα δάνεια δεν θα συμφωνηθούν πριν απο τα οριστικά αποτελέσματα της αξιολόγησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα έχοντας διαπιστώσει σημαντικές αποκλίσεις στους δημοσιονομικούς στόχους αλλά και μηδενική πρόοδο στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, ζητάει πρόσθετα μέτρα που ξεπερνούν τα 6 δισ. ευρώ που υπολογίζει το υπουργείο Οικονομικών, ενώ σκληρά είναι τα παζάρια για το εύρος των φετινών διορθωτικών μέτρων.
Μεταξύ άλλων, φαίνεται να ζητούνται:
Αποκρατικοποιήσεις-εξπρές εισηγμένων εταιριών
Εγγυήσεις για τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων ήτοι να ενεργοποιηθεί η ρήτρα υποθήκευσης κινητής και ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου
Πώληση ή λουκέτο σε άλλες ΔΕΚΟ, ακόμα και με απόλυση του πλεονάζοντος προσωπικού τους.
Μιλώντας στο CNN, ο Όλι Ρεν σημείωσε ότι έχει υπάρξει πρόοδος στη μείωση του ελλείμματος, αλλά αυτή δεν αρκεί, με δεδομένο το τεράστιο βάρος στο δημόσιο χρέος. "Είναι σημαντικό η Ελλάδα να συνεχίσει το έργο της, ενώ παράλληλα έχει μεγάλη σημασία να δεσμευτεί στο σχέδιο αποκρατικοποιήσεων και να διασφαλίσει την πλήρη εφαρμογή του, ώστε να μειωθεί κατά πολύ το βάρος του χρέους" ανέφερε ο επίτροπος.
Ο Όλι Ρεν είπε η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές το 2012 μάλλον δεν μπορεί να γίνει και γι' αυτό πρέπει να ληφθούν αποφάσεις στη βάση της αξιολόγησης που κάνει αυτές τις ημέρες η τρόικα, αλλά και της επικαιροποιημένης έκθεσης βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. "Το πρώτο τρίμηνο -ανέφερε- παρουσιάζει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, άρα το πρόγραμμα δεν έχει αποτύχει, η Ελλάδα όμως πρέπει να είναι περισσότερα και πιθανόν να λάβουμε περαιτέρω αποφάσεις μετά την ολοκληρωμένη αναθεώρηση που θα κάνει η αποστολή μας που βρίσκεται στην Αθήνα".
Τι λένε στο ΔΝΤ
Όπως μεταδίδει ο Μιχάλης Ιγνατίου από την Ουάσιγκτον, πηγές του ΔΝΤ έλεγαν ότι για να εκταμιεύονται οι δόσεις, πρέπει να είναι εξασφαλισμένη η αναχρηματοδότηση του χρέους για τους επόμενους 12 μήνες, επειδή όμως δεν υπάρχει περίπτωση να βγει η Ελλάδα στις αγορές το 2012, πρέπει να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση το επόμενο έτος με επιπλέον πόρους από ΕΕ και ΔΝΤ προκειμένου να εκταμιευθεί η επόμενη δόση.
Οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι η νέα χρηματοδότηση συνεπάγεται μία νέα δανειακή σύμβαση ή επέκταση της υφιστάμενης και πρόσθεταν πως εάν εξασφαλιστεί αυτή η χρηματοδότηση, είναι βέβαιο ότι θα επιμηκυνθεί η περίοδος αποπληρωμής του συνολικού δανείου, όπως έγινε στην περίπτωση της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας και όπως έχουν δεσμευθεί ΕΕ και ΔΝΤ.
Στο Ταμείο φέρονται να υποστηρίζουν, επίσης, πως όλα αυτά προϋποθέτουν τη δέσμευση της Ελλάδας για την υλοποίηση των μέτρων που έχουν αποφασιστεί ή θα αποφασιστούν στα πλαίσια του επικαιροποιημένου μνημονίου, ενώ τονίζουν πως είναι άμεση η ανάγκη για πιστή εφαρμογή του Προγράμματος, το οποίο το προηγούμενο τρίμηνο δεν τηρήθηκε κατά το μεγαλύτερο ποσοστό.
Παπανδρέου: Σχεδόν ύβρις να μας ζητούν νησιά
Απαντώντας για το θέμα των εγγυήσεων στην ιταλική εφημερίδα "Corriere della Sera", ο Γιώργος Παπανδρέου κάνει λόγο για προσβλητικές απαιτήσεις. "Κάποιες χώρες είπαν ότι θα έπρεπε να υπάρξουν επιπλέον διασφαλίσεις. Είναι μία συμβουλή αλλά δεν είναι σαφές στην ουσία τι σημαίνει. Ή κανείς ιδιωτικοποιεί ή προχωρά σε σύμφυτες παρεμβάσεις. Θέλω να προσθέσω κάτι, ένα σημείο πολύ σημαντικό για εμάς. Το να μας ζητούν ένα νησί ή ένα μνημείο ως εγγύηση είναι σχεδον ύβρις. Ο κόσμος περιμένει ότι ο λόγος και οι πράξεις μας θα αποτελέσουν επαρκής εγγύηση" αναφέρει ο πρωθυπουργός.
Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Παπανδρέου ξεκαθαρίζει πως η Ελλάδα δεν θα εγκαταλείψει την Ευρωζώνη και θα εφαρμόσει πιστά το πρόγραμμα για το οποίο έχει δεσμευτεί, σημειώνοντας πως βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή της προσπάθειας αφού πέρασε μόνον το πρώτο από τα τρία χρόνια που καλύπτει το πρόγραμμα εξυγίανσης.
"Πετύχαμε -λέει ο πρωθυπουργός- σημαντικά αποτελέσματα, αλλά είναι κατανοητό ότι ο κόσμος ανησυχεί, υποφέρει και δεν μπορεί ακόμη να εισπράξει τις βελτιώσεις. Πρέπει να συνεχίσουμε με σιδερένια βούληση, όχι μόνο για να μειώσουμε το έλλειμμα που είναι ένα σύμπτωμα, αλλά για να επιβάλουμε διαφάνεια, να απαλείψουμε τη διαφθορά, να μειώσουμε τη φοροδιαφυγή και να γίνει το όλο σύστημα πιο δίκαιο".
Μιλώντας στην εκπομπή "ΜΕGΑ Σαββατοκύριακο", ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παραδέχθηκε ότι υπάρχει έντονη πίεση από την τρόικα ειδικά όσον αφορά στις ΔΕΚΟ, αλλά ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να μπουν λουκέτα, ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνέντευξή του στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία", επισημαίνει πως η Ελλάδα δεν θα δεχτεί ταπεινωτικούς όρους από τους εταίρους της.
Σαμαράς: "Όχι" σε πολιτική αδιεξόδου
Την ίδια ώρα, πάντως, η συναίνεση που επιδιώκει η κυβέρνηση για να περάσει το νέο πακέτο μέτρων δεν φαίνεται να προχωρά, καθώς ο Αντώνης Σαμαράς μετά την ομιλία του στο Ζάππειο, επαναλαμβάνει και μέσω συνέντευξής του στην εφημερίδα "Τα Νέα" πως δεν είναι διατεθειμένος να δεχτεί συνδιαχείριση του αδιεξόδου.
Ο πρόεδρος της ΝΔ τονίζει πως με το μνημόνιο η Ελλάδα δεν βγαίνει στις αγορές και προσθέτει: "Θέλουµε άλλους όρους. Άρα, αλλάζουµε τους όρους του, για να υπάρξει επανεκκίνηση, να προκύψει η ανάκαµψη και να αρχίσει η οικονοµία να παράγει έσοδα. Και να µην έχουµε πια ανάγκη µηχανισµού στήριξης. Με άλλα λόγια, επανεκκίνηση για να βγούµε από την ανάγκη οποιουδήποτε μνηµονίου το γρηγορότερο δυνατόν…".
Παράλληλα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορεί την κυβέρνηση πως δεν διαπραγματεύθηκε το θέμα της συμφωνίας με την τρόικα και αναφέρει πως τρία είναι τα "κλειδιά" για να υπάρξει επανεκκίνηση της οικονομίας: "Συνδυασµός φορολογικών µειώσεων και τόνωσης της οικονοµίας (µηδενικού κόστους), για να υπάρξει ανάκαµψη. Συνδυασµός ανάκαµψης και περικοπών δηµόσιας σπατάλης για να µειωθεί το έλλειµµα.Συνδυασµός µείωσης του ελλείµµατος και απευθείας µείωσης του χρέους (από αξιοποίηση περιουσίας και αποκρατικοποιήσεις) για να υποχωρήσουν τα spreads και να αλλάξει το κλίµα για την Ελλάδα διεθνώς".
Η ελάσσων αντιπολίτευση
Το ΚΚΕ τονίζει ότι "με νέα μεγάλα ψέματα και εκβιασμούς, κυβέρνηση, τρόικα, πλουτοκρατία επιχειρούν να επιβάλουν στους εργαζόμενους και στους αυτοαπασχολούμενους, ακόμα πιο άγριες θυσίες στο εισόδημα, στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα".
Ο Γιώργος Καρατζαφέρης τονίζει την ανάγκη να υπάρξει εθνική συνεννόηση, δηλώνοντας: "Λυπάμαι εξαιρετικά που κάποιοι προτιμούν την ατομική απομόνωση από την εθνική συνεννόηση. Η χώρα ήδη βυθίζεται πολύ βαθιά. Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι πρέπει να βγούμε σύντομα από αυτή την κρίση. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη".
Ο Συνασπισμός σημειώνει ότι "η εικόνα της οικονομίας συνεχώς και χειροτερεύει με τους εργαζόμενους να βιώνουν καθημερινά τα αποτελέσματα της αντικοινωνικής και ταξικής πολιτικής της κυβέρνησης", ενώ χαρακτηρίζει τη συναίνεση "σωσίβιο για αποτυχημένο δικομματισμό".
Ο Φώτης Κουβέλης επαναλαμβάνει τη θέση της Δημοκρατικής Αριστεράς υπέρ της "θετικής αναδιάρθρωσης του συνολικού χρέους της χώρας με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και μείωση του επιτοκίου".
Η Δημοκρατική Συμμαχία καταγγέλλει ότι "οι προσωπικές στρατηγικές και ο φόβος του πολιτικού κόστους, ακυρώνουν κάθε απόπειρα μείωσης των δαπανών, περιορισμού του κόστους λειτουργίας του κράτους και προώθησης αποκρατικοποιήσεων" και καλεί τις πολιτικές δυνάμεις να συνειδητοποιήσουν ότι η σωτηρία της Ελλάδας επιβάλλει την εθνική συνεννόηση, διαφορετικά -όπως λέει- η μόνη λύση είναι η προσφυγή στο λαό.