Κρίσιμο θέμα για την Αθήνα η σύλληψη του Στρος Καν, σε μια στιγμή που βρίσκονται σε εξέλιξη σκληρές διαπραγματεύσεις με την τρόικα στην Αθήνα για το πακέτο των 26 δισ. ευρώ, τα πρόσθετα μέτρα για φέτος και τις αποκρατικοποιήσεις, αλλά και το νέο δάνειο των 60 δισ. ευρώ με νέο μνημόνιο.
Σαφείς οδηγίες να "κλείσουν" οπωσδήποτε το συνολικό πακέτο δημοσιονομικών μέτρων και αποκρατικοποιήσεων πριν απο τη συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας έχουν λάβει οι επικεφαλής της τρόικας, που συνεχίζουν τις διαβουλεύσεις στην Αθήνα υπό τη βαριά σκιά της σύλληψης του Ντομινίκ Στρος Καν.
Πληροφορίες αναφέρουν, ωστόσο, ότι τα θέματα που διαπραγματεύεται το κλιμάκιο των ελεγκτών δεν είναι εφικτό να κλείσουν τόσο γρήγορα καθώς είναι μείζονα και επιπλέον υπάρχουν τεχνικές δυσκολίες και πως οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν την Τετάρτη, μετά τη συνεδρίαση του Ecofin.
Κρίσιμο θέμα για την Αθήνα είναι κατά πόσον η σύλληψη του Στρος Καν και οι επιπτώσεις που μπορεί να υπάρξουν στην ηγεσία του ΔΝΤ θα επηρεάσουν τις σκληρές διαπραγματεύσεις για το πακέτο των 26 δισ. ευρώ, τα πρόσθετα μέτρα για φέτος και τις αποκρατικοποιήσεις, αλλά και το νέο δάνειο των 60 δισ. ευρώ με νέο μνημόνιο.
Ο Γιώργος Πεταλωτής δήλωσε ότι "η ελληνική κυβέρνηση λειτουργεί θεσμικά και συνεχίζει απρόσκοπτα την υλοποίηση του προγράμματος εξόδου από την κρίση". Ωστόσο, αν και η κυβέρνηση επισήμως δηλώνει ότι η εφαρμογή του προγράμματος είναι πάνω από πρόσωπα, δεν λείπει ο προβληματισμός για το ότι η απουσία του Στρος Καν μπορεί να δυσχεράνει τις διαβουλεύσεις.
Ο συλληφθείς επικεφαλής του ΔΝΤ είχε προσεγγίσει το ελληνικό ζήτημα όχι μόνο με οικονομικούς, αλλά και με πολιτικούς όρους, με το βλέμμα στραμμένο στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, και έπαιζε ρόλο-κλειδί στη διαδικασία. Γι' αυτό, άλλωστε, επρόκειτο να συναντηθεί το βράδυ της Κυριακής στο Βερολίνο με τη Μέρκελ, στην οποία θα παρουσίαζε ολοκληρωμένο σχέδιο για ελληνικό χρέος, και τη Δευτέρα θα ήταν παρών στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες. Η συνάντηση με τη Μέρκελ ματαιώθηκε, ενώ στις Βρυξέλλες θα μεταβεί τελικά η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του Ταμείου.
Ο υπoυργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εκτίμησε ότι η σύλληψη του Στρος Καν δεν επιβαρύνει τις προσπάθειες διάσωσης υπερχρεωμένων χωρών της Ευρωζώνης, ενώ αναφερόμενος στην περίπτωση της Ελλάδας δεν απέκλεισε πρόσθετη βοήθεια, τόνισε όμως πως για να υπάρξει η συμμετοχή των ιδιωτών θα τεθεί ως προϋπόθεση. Σε κάθε περίπτωση, παρέπεμψε στην απολογιστική έκθεση της τρόικας. "Πρόκειται για φήμες, αλλά εάν επιβεβαιωθούν από τους αριθμούς που θα έχουμε τον Ιούνιο, τότε πρέπει να συζητήσουμε, τι πρέπει να κάνουμε", είπε ο κ. Σόιμπλε
Αυτά συμβαίνουν την ώρα που οι πιέσεις στην κυβέρνηση να εντείνει τις προσπάθειες, ειδικά στο πεδίο των δαπανών, γίνονται την ίδια ώρα αφόρητες. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ, σε συνέντευξή του στην "El Pais", σημειώνει ότι είναι μονόδρομος για την Ελλάδα η αυστηρή εφαρμογή του Προγράμματος.
Να ενισχυθούν οι περικοπές δαπανών ζητά ο Γιούργκεν Σταρκ, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ, μιλώντας στο "Tagesspiegel". "Είναι ολοφάνερο -λέει ο Σταρκ- ότι η Ελλάδα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειες περικοπών για να εκπληρώσει τους όρους εκταμίευσης της επόμενης δόσης. Λανθασμένες πολιτικές που εφαρμόστηκαν για πολλά χρόνια πρέπει να διορθωθούν. Μια διαγραφή Χρέους δεν αλλάζει τίποτε επ' αυτού".
Μιλώντας στη γερμανική "Munchner Merkur", ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σημείωσε ότι οι διαβουλεύσεις θα γίνουν με δεδομένο ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να επιστρέψει στις αγορές ούτε το 2012 και ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να επιταχύνει στην κατεύθυνση των αποκρατικοποιήσεων προκειμένου να εκταμιευθούν οι επόμενες δόσεις.
Ο Γιούνκερ λέει χαρακτηριστικά: "Το πώς θα προχωρήσουμε, μπορούμε να το συζητήσουμε σοβαρά μόνο όταν θα έχουμε στη διάθεσή μας την Έκθεση της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Ελλάδα πρέπει να πετύχει τους στόχους του 2011, από τους οποίους απέχει λίγο αυτή τη στιγμή – παρά τις μεγάλες, αξιοθαύμαστες προσπάθειες που καταβάλλει".
Να κάνουν υπομονή με την Ελλάδα ζήτησε από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ο Αυστριακός Κεντρικός Τραπεζίτης Εβαλντ Νοβότνι, σύμφωνα με τη "Handelsblatt". Η Ελλάδα δεν μπορεί, όπως είπε, να λύσει τα προβλήματά της από τη μια μέρα στην άλλη, έχασε τη διεθνή ανταγωνιστικότητά της με την πάροδο του χρόνου και αντιστρόφως για να την ξαναποκτήσει "χρειάζεται και πάλι χρόνο", σημειώνει ο Νοβότνι.
Στα διορθωτικά μέτρα για το 2011, που θα ξεπεράσουν τα 6 δισ. ευρώ, αναμένεται να συμπεριληφθούν: Η εφαρμογή εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για τις κοινωνικές παροχές, η εφαρμογή του μισθολογίου από φέτος και η επέκταση του στις ΔΕΚΟ, καταργήσεις και συγχωνεύσεις Οργανισμών και Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, ενώ ήδη αποφασίστηκε η μείωση κατά 50% των συμβάσεων ορισμένου χρόνου.
Στο πεδίο των εσόδων, πιο γρήγορα έρχεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα μη αλκοολούχα ποτά, δρομολογείται η τακτοποίηση των αυθαιρέτων, ενώ σχεδιάζεται και γενναία αύξηση των Τελών Κυκλοφορίας.
Αντιδράσεις αντιπολίτευσης
Ο αναπληρωτής τομεάρχης οικονομίας της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας κάνει λόγο για αδιέξοδα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, η οποία "πέφτει έξω σε όλα", όπως λέει επικαλούμενος τις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν. "Βρισκόμαστε πάλι στο σημείο μηδέν… Ο λογιαριασμός δεν βγαίνει, χρειάζεται επανεκκίνηση της οικονομίας που θα στηρίζεται στις προτάσεις Σαμαρά" προσθέτει ο κ. Σταϊκούρας.
Ο Γιώργος Καρατζαφέρης εκτιμά ότι η συνεδρίαση του Eurogroup "δεν μπορεί να φέρει καλά νέα". "Οι ελπίδες σμικρύνονται, ο χρόνος γίνεται εξαιρετικά καταπιεστικός και κάποιοι εδώ στην Ελλάδα δείχνουν να μην καταλαβαίνουν ότι η χώρα βρίσκεται σε προφανή κίνδυνο" επισήμανε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.
Ο Συνασπισμός καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι "ετοιμάζεται να συνομολογήσει με την τρόικα ένα νέο μνημόνιο που θα αποτελέσει τη χαριστική βολή για την οικονομία και την κοινωνία".
"Τις τελευταίες ημέρες ακούγεται ένας καταιγισμός μέτρων που τρομοκρατούν την ελληνική κοινωνία, τρομοκρατούν τους πολίτες. Πρέπει να υπάρξει ένα δίχτυ προστασίας των χειμαζόμενων στρωμάτων της κοινωνίας. Η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση δεν είναι μονόδρομος. Υπάρχει και η άλλη πολιτική, η πολιτική της στήριξης της κοινωνίας" σημειώνει ο Φώτης Κουβέλης.
Η Ντόρα Μπακογιάννη καταγγέλλει ότι "η αδυναμία της κυβέρνησης εδώ και ένα χρόνο να προχωρήσει στη μείωση του κράτους και των ελλειμμάτων του, μας έφερε πάλι στο χείλος της χρεοκοπίας" και υπογραμμίζει την ανάκη να υπάρξει ένα ευρύ πλαίσιο συναίνεσης.