Συναγερμός έχει σημάνει στην Ευρώπη το σκάνδαλο με πρωταγωνιστή τον Ντομινίκ Στρος Καν, με δεδομένο τον ρόλο-κλειδί που έπαιζε προσωπικά ο επικεφαλής του ΔΝΤ σε όλους τους χειρισμούς για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. Καθησυχαστικά μηνύματα από Μέρκελ και Βρυξέλλες.
Συναγερμός έχει σημάνει στην Ευρώπη το σκάνδαλο με πρωταγωνιστή τον Ντομινίκ Στρος Καν, με δεδομένο τον ρόλο-κλειδί που έπαιζε προσωπικά ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε όλους τους χειρισμούς για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, όχι μόνον της Ελλάδας, αλλά συνολικά της Ευρωζώνης. Η σύλληψη του Στρος Καν, μάλιστα, ήρθε σε μια στιγμή που η συνεργασία ΕΕ – ΔΝΤ για τη διαχείριση της κατάστασης βρίσκεται στην πιο λεπτή φάση.
Σε μία προσπάθεια να καθησυχάσει τις αγορές και να συγκρατήσει το κλίμα στα ΜΜΕ, η Άγκελα Μέρκελ έσπευσε της Δευτέρα να ζητήσει από όλους υπομονή μέχρι την ολοκλήρωση της έρευνας, ενώ ταυτόχρονα έστειλε στην Ουάσιγκτον το μήνυμα ότι η Ευρώπη θέλει να έχει τον πρώτο λόγο για τον επόμενο επικεφαλής του ΔΝΤ.
"Ξέρουμε ότι μεσοπρόθεσμα οι αναδυόμενες χώρες μπορούν να διεκδικήσουν θέσεις στην διεύθυνση του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Ομως σε αυτή τη φάση υπάρχουν πολλοί λόγοι για να πούμε ότι η Ευρώπη έχει καλούς υποψηφίους" τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος.
Από την πλευρά τους, οι Βρυξέλλες εκλήθησαν να διαψεύσουν για πολλοστή φορά τις φήμες περί αναδιάρθρωσης της ελληνικής οικονομίας, ενώ ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν τόνισε ταυτόχρονα ότι δεν πρόκειται να επηρεαστεί από την απουσία του Στρος Καν η διαδικασία λήψης αποφάσεων για τα προγράμματα στήριξης που εφαρμόζουν από κοινού ΕΕ και ΔΝΤ, στην Ελλάδα και στην Ιρλανδία.
"Θέλω να διαβεβαιώσω την κοινή γνώμη , τις αγορές, τον Τύπο ότι δε θα επηρεαστούν τα προγράμματα στήριξης σε χώρες του ευρώ" είπε ο Αμαντέου Αλταφάζ.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε στην Αθήνα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, τονίζοντας ότι η συνεργασία με το ΔΝΤ είναι θεσμική, και άρα υπεράνω προσώπων.
Πάντως, στην Ευρώπη διαμορφώνεται η πεποίθηση ότι μία καθαρή λύση στο ΔΝΤ το συντομότερο δυνατό είναι απαραίτητη για να διασφαλιστεί η ομαλή υλοποίηση του κοινού σχεδιασμού, με τον Αυστριακό κεντρικό τραπεζίτη Εβαλντ Νοβοτνι να υπογραμμίζει -εμμέσως πλην σαφώς- πόσο επικίνδυνο μπορεί να αποδειχθεί ένα κενό εξουσίας σε αυτή την χρονική περίοδο.
"Θα ήταν κυνικό -λέει ο Νοβότνι- να υποθέσουμε ότι δεν έχει σημασία αν ένα ηγετικό στέλεχος είναι εκεί ή όχι. Ο Στρος Καν έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αναδιοργάνωση και στην ενεργοποίηση του ΔΝΤ. Υποθέτω ότι η προετοιμασία είχε ήδη γίνει για την συνάντηση της Δευτέρας και θα ήταν ασφαλώς δυσάρεστο αν προέκυπτε ένα κενό εξουσίας (σ.σ. στο ΔΝΤ)".
Εν μέσω αυτών των εξελίξεων επανήλθε τη Δευτέρα στο προσκήνιο το σενάριο μετακόμισης του Ιταλού κεντρικού τραπεζίτη Μάριο Ντράγκι στο ΔΝΤ, στη θέση του Στρος Καν, καθώς η αντικατάστασή του Γάλλου από τον Αμερικανό Τζον Λίπσκι είναι προσωρινή λύση. Ωστόσο, ο Ντράγκι έσπευσε να δηλώσει διά εκπροσώπου του ότι δεν ενδιαφέρεται και επιμένει στην υποψήφιότητά του για την ΕΚΤ.
Πολλοί οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν, πάντως, ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει να κάνει τη δουλειά του. Πρόκειται, λένε για έναν μεγάλο οργανισμό και υπάρχουν πολλοί να κάνουν τις διαπραγματεύσεις.