Στο... μικροσκόπιό τους έχουν θέσει από το απόγευμα της Δευτέρας οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ την πορεία του ελληνικού μνημονίου προκειμένου να λάβουν αποφάσεις για περαιτέρω βοήθεια. Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πάντως, ξεκαθάρισε προσερχόμενος ότι δεν θα ληφθούν αποφάσεις.
Στο… μικροσκόπιό τους έχουν θέσει από το απόγευμα της Δευτέρας οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ, την πορεία του ελληνικού μνημονίου προκειμένου να λάβουν αποφάσεις για περαιτέρω βοήθεια.
Πρόκειται για κρίσιμες συζητήσεις, που διεξάγονται στη σκιά του σκανδάλου Στρος Καν. Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ξεκαθάρισε προσερχόμενος ότι δεν θα ληφθούν αποφάσεις σήμερα.
Η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε πως τίποτα δεν έχει κλείσει. Ωστόσο, ο ένας μετά τον άλλο, οι παράγοντες της Ευρωζώνης συνδέουν το θέμα της συνέχισης της βοήθειας με τη λήψη πρόσθετων μέτρων από την πλευρά της Ελλάδας. Χαρακτηριστική ήταν η απάντηση που έδωσε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γιαν Κι ντε Γιάνκερ όταν ρωτήθηκε για το εάν πρέπει να δοθεί νέα βοήθεια στην Ελλάδα.
"Προς το παρόν όχι -είπε ο κ. ντε Γιάνκερ- γιατί πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη: μεταρρυθμίσεις, δημοσιονομικά προγράμματα, το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που πρέπει να προχωρήσει η Ελλάδα και στη συνέχεια θα αποφασίσουμε. Όμως αυτή τη στιγμή φαίνεται πως η Ελλάδα δεν είναι στο σωστό δρόμο. Πρέπει πρώτα να επανέλθει στο σωστό δρόμο πριν ληφθεί οποιαδήποτε άλλη απόφαση".
Αυστηρή προειδοποίηση απηύθυνε και ο Όλι Ρεν, ο οποίος εξέφρασε μέσω της γερμανικής "Die Welt" τη δυσαρέσκεια της Κομισιόν για την καθυστέρηση των μεταρρυθμίσεων και κάλεσε και πάλυ τα πολιτικά κόμματα σε συναίνεση για την εφαρμογή του προγράμματος. "Δηλώνω ρητά και καθαρά: Η Ελλάδα πρέπει να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις στην οικονομία και να διασφαλίσει ότι θα υλοποιηθεί πλήρως το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Είναι πλάνη να πιστεύει κανείς ότι υπάρχει κάποια εναλλακτική λύση στο πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων" σημείωσε ο επίτροπος.
Στον απόηχο των χθεσινών δηλώσεων του Β. Σόιμπλε ότι η Γερμανία βλέπει μια συνολική επιμήκυνση του ελληνικού χρέους με εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών, οι κεντρικοί τραπεζίτες απορρίπτουν σήμερα ο ένας μετά τον άλλο αυτή τη λύση θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο ισοδυναμεί με αναδιάρθρωση.
Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν συζητείται, καθώς οι συνέπειες θα ήταν καταστροφικές, επανέλαβε για άλλη μια φορά ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Αμαντέου Αλταφάζ. "Η αναδιάρθρωση χρέους -είπε χαρακτηριστικά- δεν είναι στα χαρτιά για την Ελλάδα. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα που είδα στον Τύπο πριν μερικές μέρες, όπως 'ήπια αναδιάρθρωση'. Ή κάνεις αναδιάρθρωση ή δεν κάνεις. Δεν υπάρχει τίποτα ήπιο σε μια αναδιάρθρωση. Και η αναδιάρθρωση δεν είναι στα χαρτιά".
Πάντως, η Γερμανία δεν πρόκειται να ανοίξει τα χαρτιά της πριν λάβει τα αποτελέσματα του πορίσματος της τρόικας, που επιθεωρεί αυτές τις ημέρες την πορεία εκτέλεσης του μνημονίου. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, προσερχόμενος στο Εurogroup, άφησε να εννοηθεί ότι η εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου θα αποφασιστεί μετά το πέρας του ελέγχου.
"Για την Ελλάδα έχουμε πάρει μια σαφή απόφαση πριν από έναν χρόνο. Να καταβάλλονται τα δάνεια κάθε τρίμηνο. Κλιμάκιο της τρόικας θα υποβάλλει εκθέσεις προόδου. Η τελευταία ήταν το Μάρτιο, η επόμενη τον Ιούνιο με πολλές πληροφορίες. Το κλιμάκιο είναι στην Αθήνα και ετοιμάζει την επόμενη έκθεση. Γίνονται ένα σωρό εικασίες αυτήν την στιγμή αλλά εμείς θα αποφασίσουμε τον Ιούνιο" δήλωσε ο Σόιμπλε.
Από την πλευρά του, ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών Ντιντιε Ρέιντερς ξεκαθάρισε πως μόνο στη βάση νέων μέτρων μπορεί να συζητηθεί συμπληρωματικό βοήθειας και να φύγει από το προσκήνιο η συζήτηση περί αναδιάρθρωσης.
Οι συζητήσεις με την τρόικα, που σε πολιτικό επίπεδο θα συνεχιστούν αμέσως μετά την επιστροφή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου και του Πολ Τόμσεν από τις Βρυξέλλες, βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο καθώς η ελληνική πλευρά πιέζεται για επώδυνες παρεμβάσεις.
Τα "αγκάθια" της διαπράγματευσης, η οποία πάντως συνεχίζεται σε τεχνικό επίπεδο, είναι:
Το αίτημα για εγγυήσεις επί της κινητής και ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου έναντι των εσόδων των αποκρατικοποιήσεων
Ο ταχύτερος ρυθμός αποκρατικοποιήσεων
Απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, δηλαδή σε ΔΕΚΟ και ΝΠΔΔ, καθώς και
Το ύψος των πρόσθετων μέτρων για το 2011.