"Ναι" στους στόχους και στα "καλά μέτρα", αλλά "όχι" σε αποδεδειγμένα λάθος συνταγή λέει ο Αντώνης Σαμαράς σχετικά με την εθνική συναίνεση που ζητούν οι Βρυξέλλες. Με εξαίρεση την Ντ. Μπακογιάννη, οι αντιδράσεις των υπολοίπων κομμάτων είναι από... χλιαρές έως τελείως αρνητικές. Με εξαίρεση την Ντόρα Μπακογιάννη που επιμένει στην ανάγκη κοινής δράσης της πολιτικής ηγεσίας, οι αντιδράσεις των υπολοίπων ελληνικών κομμάτων στις πιέσεις των ευρωπαίων για συναίνεση, ειναι απο χλιαρές- οπως στην περίπτωση του Λάος- έως τελείως αρνητικές.
"Ναι" στους στόχους και στα "καλά μέτρα", αλλά "όχι" σε αποδεδειγμένα λάθος συνταγή λέει ο Αντώνης Σαμαράς σχετικά με την εθνική συναίνεση που ζητούν οι Βρυξέλλες. Με εξαίρεση την Ντ. Μπακογιάννη, οι αντιδράσεις των υπολοίπων κομμάτων είναι από… χλιαρές έως τελείως αρνητικές.
Ο πρόεδρος της ΝΔ, που συναντήθηκε την Τρίτη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον ενημέρωσε για την πρόταση του κόμματος του για έξοδο από την κρίση, εξερχόμενος του προεδρικού μεγάρου αναφέρθηκε στο θέμα της συναίνεσης. "Σήμερα δυστυχώς τα πράγματα πηγαίνουν ανάποδα. Θα πω μόνο ένα παράδειγμα. Το 2010 το έλλειμμα ήταν 10%. Σήμερα, παρά τις τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού, η ίδια η Ευρώπη προβλέπει ότι το έλλειμμα και το 2011 και το 2012 θα παραμείνει στο 10%. Μιλάμε δηλαδή για γυμναστική στη ματαιότητα. Και αυτό δεν μπορούμε να το αφήσουμε να συνεχιστεί" είπε.
Και πρόσθεσε: "Συμφωνία με την Ευρώπη στους στόχους για τη μείωση του ελλείμματος και του χρέους βεβαίως υπάρχει και λέμε ναι, όμως, στήριξη σε αποδεδειγμένα λάθος συνταγή λέμε όχι, όπως είναι η σημερινή εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική που αποδεδειγμένα είναι λάθος. Γιατί προσέξτε, εάν ένα μέτρο, όποιος και αν το προτείνει είναι καλό μέτρο για την πατρίδα, έχουμε υποχρέωση, έχουμε καθήκον να τον στηρίξουμε, αν όμως ένα μέτρο βλάπτει την πατρίδα τότε δεν έχουμε δικαίωμα να το στηρίξουμε"
Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Μάκης Μαϊλης υποστήριξε: "Αντί για συναίνεση ο λαός πρέπει να απαντήσει με αντεπίθεση βάζοντας τέλος στις αυταπάτες και την αναμονή για να μην τον οδηγήσουν ως πρόβατο στο σφαγείο".
"Ανοιχτό" αφήνει το ενδεχόμενο της συναίνεσης αφήνει σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Κώστας Αϊβαλιώτης, ο οποίος τόνισε: "Συναίνεση σε κάποιες πτυχές μιας ρεαλιστικής πολιτικής, μπορεί ενδεχομένως να υπάρξει. Η συναίνεση όμως με πρόσωπα που χρεώνονται αλλεπάλληλες αποτυχίες στην υλοποίηση του όποιου προγράμματος, προφανώς καθίσταται απαγορευτική".
Ο Αλέξης Τσίπρας, πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, σε ομιλία του τόνισε ότι "ζητάνε καταστρατήγηση του συντάγματος, ζητάνε υπέρβαση ακόμα και των δημοκρατικών θεσμών και εξ υφαίνουν σενάρια που θέλουν την κοινωνία σε νάρθηκα. Σενάρια δηλαδή αντιλαϊκής συναίνεσης".
"Στάση ευθύνης" από τα κόμματα ζήτησε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, ο οποίος σημείωσε: "Περιμένουμε από τους πολιτικούς και τα κόμματα στάση ευθύνης για τον τόπο. Υποστηρίζουμε την ανάγκη για ένα μήνυμα όλων των πολιτικών δυνάμεων που αξιώνουν αλλαγή πορείας. Ένα κοινό μήνυμα προς τους εταίρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μια στάση ευθύνης προς τους πολίτες".
Θετική στην πρόταση της εθνικής συναίνεσης είναι η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία υποστήριξε: "Φθάσαμε στο έσχατο σημείο του εξευτελισμού να μας θυμίζουν οι ξένοι ότι τα προβλήματά μας είναι εθνικά και όχι κομματικά. Είναι λοιπόν ώρα, να πούμε ένα 'ναι, ένα μεγάλο 'ναι' στην εθνική συνεννόηση".