Νέα δεδομένα για ελληνική οικονομία και πολιτικό σκηνικό, μετά τις δηλώσεις Γιούνκερ και Ρεν από τις Βρυξέλλες. Μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος λέει ο Γιούνκερ και συνδέει τη διακομματική συναίνεση με τη συνέχιση της χρηματοδότησης. Τελεσίγραφο για πρόσθετα μέτρα και αποκρατικοποιήσεις-εξπρές.
Νέα δεδομένα για την ελληνική οικονομία, αλλά και το πολιτικό σκηνικό, δημιουργούν οι δηλώσεις Γιούνκερ και Ρεν από τις Βρυξέλλες, μετά τις συνεδριάσεις των Eurogroup και Ecofin.
Ο επικεφαλής του Eurogroup παραδέχτηκε, για πρώτη φορά, ότι υπό τις παρούσες συνθήκες, το δημόσιο χρέος της χώρας μας δεν είναι βιώσιμο, ανοίγοντας "παράθυρο" για μελλοντική ήπια αναδιάρθρωση, με συναινετική επιμήκυνση και ζητώντας να προχωρήσουν άμεσα οι αποκρατικοποιήσεις.
Ο κ. Γιούνκερ χαρακτηριστικά είπε πως "η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε ιδιωτικοποιήσεις 50 δισ. ευρώ, ώστε το δημόσιο χρέος μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα να καταστεί βιώσιμο, γιατί αυτή τη στιγμή δεν είναι βιώσιμο" και πρόσθεσε: "Αν η Ελλάδα κάνει όλες αυτές τις προσπάθειες, τότε θα πρέπει να δούμε εάν είναι δυνατόν να προχωρήσουμε σε μια ήπια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους".
Το Eurogroup εμφανίζεται άκρως δυσαρεστημένο για τις καθυστερήσεις των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα και μελετά τη δημιουργία ενός ιδιωτικού φορέα, που θα διαχειρίζεται κινητή και ακίνητη δημόσια περιουσία η οποία θα χρησιμοποιείται ως εγγύηση για δανεισμό.
Μάλιστα, ο κ. Γιούνκερ απηύθυνε αυστηρό μήνυμα προς την Ελλάδα, τονίζοντας ότι η όποιας μορφής ελάφρυνση στην αποπληρωμή του χρέους θα έρθει μόνο αφού πρώτα ληφθούν όλα τα μέτρα που ζητούν Ευρωπαίοι και ΔΝΤ. "Δεν τίθεται θέμα ευρείας αναδιάρθρωσης. Ουδείς ανέφερε την ανάγκη ευρείας αναδιάρθρωσης. Δεν απέκλεια εντελώς μιας μορφής αναδιάταξη αλλά αυτό δεν αποτελεί μεμονωμένη απάντηση" είπε.
Και συνέχισε εμφατικά: "Πρώτα χρειαζόμαστε νέα μέτρα από την Ελλάδα, για να φτάσει τους δημοσιονομικούς στόχους του 2011. Έπειτα πρέπει να έχουμε τη διαβεβαίωση ότι το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων θα φτάσει σε έναν ικανοποιητικό για εμάς όγκο. Ύστερα θα δούμε εάν χρειαζόμαστε συμπληρωματικά μέτρα. Και μόνο αν εκπληρωθούν όλοι αυτοί οι όροι μπορούμε να συζητήσουμε θέμα αναδιάταξης. Δεν είναι αναδιάταξη ή τίποτα. Είναι μέτρα, μέτρα, μέτρα και μετά ίσως αναδιάταξη".
Παράλληλα με τις επιταγές για επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και κάλυψη των ελλειμμάτων που προκύπτουν για το 2011, οι Ευρωπαίοι ασκούν ασφυκτικές πιέσεις σε όλα τα πολιτικά κόμματα να συναινέσουν στην πολιτική του μνημονίου και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα μέτρων ως το 2015.
Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Όλι Ρεν ζήτησαν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να λειτουργήσουν ως μία ομάδα με την κυβέρνηση, όπως συνέβη στην περίπτωση της Πορτογαλίας, χαρακτηρίζοντας το θέμα εθνικό και όχι υπόθεση ενός κόμματος.
Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έκανε λόγο για εθνικό και όχι κομματικό θέμα και ξεκαθάρισε: "Αυτό που είναι υψίστης σημασίας για εμάς είναι να ξέρουμε ότι υπάρχει ευρεία πολιτική συναίνεση στην Ελλάδα για να πείσουμε τους υπόλοιπους στην Ευρώπη ότι η στήριξη της Ελλάδας δεν βοηθάει μόνο την Ελλάδα αλλά την ευρωζώνη συνολικά. Εδώ δεν πρόκειται για την Ελλάδα, δεν πρόκειται μόνο για το ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται και για την Ευρώπη και για εθνική ομοφωνία στην Ελλάδα".
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Όλι Ρεν που δήλωσε: "Έχει μεγάλη σημασία όλα τα πολιτικά κόμματα να βάλουν στην άκρη τις εσωτερικές διαφωνίες σε ο,τι αφορά το μέλλον της χώρας για το καλό της ανάκαμψης της χώρας. Για να ξεπεραστεί η αντίδραση στη δημοσιονομική προσαρμογή, τις δομικές αλλαγές και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων οι μεγάλες πολιτικές δυνάμεις της Ελλάδας πρέπει να προσυπογράψουν και να στηρίξουν δημόσια τους βασικούς στόχους και τις πολιτικές του προγράμματος οικονομικών μεταρρυθμίσεων".
Μάλιστα, σε ερώτηση που δέχτηκε για το θέμα μετά το Ecofin, ο Ευρωπαίος επίτροπος ήταν σαφής ότι η τρόικα θεωρεί τη διακομματική συναίνεση αναγκαία συνθήκη για περαιτέρω εκταμιεύσεις προς την Ελλάδα, δεν ξεκαθάρισε ωστόσο με ποιον ακριβώς τρόπο θα πρέπει να εκφραστεί αυτή. Πληροφορίες αναφέρουν ότι κάποιες πλευρές, όπως Γερμανοί και Ολλανδία, ζητούν να υπάρξει ενυπόγραφη δέσμευση.
Ο επίτροπος είπε σχετικα: "Σε ό,τι αφορά τη μορφή της δέσμευσης, θα τη δούμε σύντομα. Θα πρέπει, όμως, να είναι σαφής και οπωσδήποτε απόρροια συζητήσεων με τις πολιτικές δυνάμεις. Και ναι, διακομματική συναίνεση και προσυπογραφή του πργράμματος ΕΕ-ΔΝΤ, των στόχων και των πολιτικών του είναι προϋπόθεση για τα επόμενα βήματα του ελληνικού προγράμματος. Αν μπορεί να γίνει στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία, γιατί δεν μπορεί να γίνει στην Ελλάδα; Δεν πρόκειται για πολιτικό παιχνίδι, αλλά για τη μοίρα ενός έθνους. Είναι θέμα θεμελιώδους εθνικής ευθύνης όλων των πολιτικών δυνάμεων".
Αντιδράσεις στην Αθήνα
Για νέα ανάγκη εθνικής συνεννόησης από φορείς και κόμματα, έκανε λόγο ο Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση που διοργάνωσε το "Economist".
"Υπάρχει ανάγκη μιας νέας εθνικής συνεννόησης από φορείς και κόμματα" υποστήριξε ο πρωθυπουργός και ενώ μιλώντας για την οικονομική πολιτικήτης κυβέρνησης τόνισε: "Επιτύχαμε την μεγαλύτερη μείωση ελλείμματος που έχει ποτέ επιτευχθεί, μέσα σε ένα χρόνο, στην Ευρωζώνη" σημειώνοντας, παράλληλα, ότι "η ελληνική οικονομία δεν είναι φτωχή, είναι οικονομία που έτυχε για χρόνια κακής διαχείρισης".
Το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε διαψεύσει ότι μας επιβάλλεται η συναίνεση με 180 ψήφους στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα μέτρων ή με την υπογραφή συμφώνου μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. "Δεν υπάρχει κανένα θέμα επιβολής και δεν θα μπορούσε να υπάρχει. Η συναίνεση όμως είναι μία απαραίτητη εσωτερική διαδικασία. Αφορά εμάς, δεν αφορά τους ξένους. Γιατί ακριβώς εμείς θα πρέπει να δώσουμε την εικόνα ότι έχουμε αντιληφθεί όλοι, κυρίως οι κύριες πολιτικές δυνάμεις, σε τι κατάσταση βρισκόταν η χώρα μας, σε τι κατάσταση βρίσκεται και ότι έχουμε αντιληφθεί και τη σοβαρότητα, αλλά και τους τρόπους εξόδου από την κρίση" τόνισε ο Γιώργος Πεταλωτής.
Ο Αντώνης Σαμαράς, με δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, επέμεινε στις θέσεις του ότι συμφωνεί με τους στόχους της μείωσης του ελλείμματος και του χρέους, διαφωνεί όμως με το μίγμα πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση.
Σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις των υπολοίπων ελληνικών κομμάτων στις πιέσεις των Ευρωπαίων για συναίνεση, με εξαίρεση την Ντόρα Μπακογιάννη, είναι από χλιαρές -όπως στην περίπτωση του ΛΑΟΣ- έως τελείως αρνητικές.
Διαβάστε αναλυτικά για τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης
Δια