Να πουν την αλήθεια στον λαό κάλεσε τα κόμματα ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος. Χαρακτήρισε καταστροφικό το σενάριο της αναδιάρθρωσης, τάχθηκε εμμέσως υπέρ των απολύσεων στο Δημόσιο, ενώ μίλησε για "ύστατη ευκαιρία να βγει ο τόπος από το αδιέξοδο".
Κριτική στη στάση των πολιτικών δυνάμεων της χώρας στο θέμα της οικονομίας άσκησε την Πέμπτη ο πρόεδρος του ΣΕΒ, καλώντας τα κόμματα να πουν την αλήθεια στον λαό. Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος χαρακτήρισε καταστροφικό το σενάριο της αναδιάρθρωσης, ενώ τάχθηκε εμμέσως υπέρ της συναίνεσης και υπέρ των απολύσεων στο Δημόσιο.
"Ένα χρόνο τώρα, τις αναγκαίες αλλαγές για να ορθοποδήσει ο τόπος τις νοθεύουμε στην πράξη και τις υπονομεύουμε πολιτικά και ηθικά στη συνείδηση των πολιτών. Έτσι, ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Τα κόμματα δεν έχουν πει στον λαό την αλήθεια. Αν δεν τα καταφέρουμε, θα πεινάσουμε" τόνισε σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΣΕΒ.
Και πρόσθεσε: "Είναι, λοιπόν, η ύστατη ευκαιρία για να βγεί ο τόπος από το αδιέξοδο, εάν θέλουμε να αποφύγουμε την ευθύνη της πτώχευσης και της διάλυσης για τον τόπο".
Ερωτηθείς σε συνέντευξη που παραχώρησε τι εννοεί όταν λέει ότι τα κόμματα να πουν την αλήθεια στον λαό, είπε ότι αυτό που συμβαίνει είναι πως μόνο τυπικά δεν έχουμε πτωχεύσει αφού έρχονται ακόμη απ' έξω τα δανεικά, ότι οι αλλαγές δεν γίνονται για να ικανοποιήσουμε τους δανειστές μας αλλά για να αλλάξουμε τις δομές της κοινωνίας, "μιας κοινωνίας που μας ντροπιάζει" όπως είπε, και ότι η συζήτηση για την αναδιάρθρωση είναι αν όχι καταστροφική, ανεξέλεγκτη και δεν ξέρουμε τι συνέπειες θα έχει.
Στέλνοντας μήνυμα για συναίνεση, ο κ. Δασκαλόπουλος είπε ότι "το 'μνημόνιο 1' ναυάγησε στο πέλαγος τη κομματικής αντιπαράθεσης, ενώ το 'μνημόνιο 2' έρχεται και θα είναι σκληρότερο και θα πρέπει να αποτελέσει εφαλτήριο πολιτικής ομόνοιας".
Ερωτηθείς σχετικά με τη μείωση του προσωπικού στον δημόσιο τομέα, ο κ. Δασκαλόπουλος σχολίασε με νόημα ότι ο ιδιωτικός τομέας ήδη πληρώνει την κρίση με χιλιάδες λουκέτα και με 200.000 νέους ανεργους και επισήμανε με έμφαση ότι ο ιδιωτικός τομέας δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος άχρηστων φορέων, οργανισμών και κομματικών πελατειακών σχέσεων.
Πολιτικές αντιδράσεις
Το ΚΚΕ σχολίασε για τις δηλώσεις του προέδρου του ΣΕΒ: "Ο κ. Δασκαλόπουλος ζητάει συναίνεση για να μην πεινάσουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες. Οι άνεργοι, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι πρέπει να τους λυπηθούν, να δώσουν το επίδομα ανεργίας και το μισθό τους για να μη θιχτούν τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια που έχουν αποκτήσει".
Για "υποκρισία και θράσος" από πλευράς των βιομηχάνων έκανε λόγο ο Συνασπισμός και κατήγγειλε ότι το αποτέλεσμα των πολιτικών των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ όλα αυτά τα χρόνια είναι "οι Έλληνες βιομήχανοι να κερδοσκοπούν στην περίοδο της ανάπτυξης μέσα από τις αμαρτωλές σχέσεις διαπλοκής με το κράτος, ενώ την ίδια στιγμή οι εφαρμοζόμενες πολιτικές του μνημονίου έχουν ενσωματώσει τα πάγια αιτήματα της εργοδοσίας, ισοπεδώνοντας τις εργασιακές σχέσεις".