Το ενδεχόμενο απολύσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα έχει προκαλέσει "πόλεμος" μεταξύ ΝΔ - κυβέρνησης, με την αξιωματική αντιπολίτευση να προτείνει να παραμένουν οι υπάλληλοι σε εφεδρεία και να τοποθετούνται όπου υπάρχουν ανάγκες.
Στον απόηχο της δήλωσης του Γιώργου Παπακωνσταντίνου περί ενδεχόμενων απολύσεων στο Δημόσιο σε περίπτωση λουκέτων ή συγχωνεύσεων, ο Γιάννης Ραγκούσης επανήλθε την Πέμπτη στην πρότασή του ότι οι προς μετάταξη υπάλληλοι θα πρέπει πρώτα να αξιολογούνται από το ΑΣΕΠ.
Παράλληλα, ο κ. Ραγκούσης επιμένει ότι δεν έχει τεθεί κανένα θέμα απολύσεων στον στενό δημόσιο τομέα από την τρόικα, χάρη στις παρεμβάσεις που έγιναν στη δημόσια διοίκηση τους προηγούμενους μήνες.
Με απόλυση κινδυνεύουν οι υπάλληλοι του ευρύτερου δημοσίου τομέα όταν οι οργανισμοί που δουλεύουν καταργούνται ή συγχωνεύονται και το ΑΣΕΠ τους κρίνει μη κατάλληλους για μετάταξη. Στο πλαίσιο της αξιολόγησης, άμεσα κινδυνεύουν οι υπάλληλοι που έχουν υποπέσει σε πειθαρχικό παράπτωμα, αφού δεν θα μπορούν να μεταταγούν σε καμία περίπτωση.
Όσον αφορά το στενό δημόσιο τομέα, στόχος της κυβέρνησης -όπως είπε πρόσφατα και ο πρωθυπουργός- είναι να μειωθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι κατά 150.000, όχι όμως με απολύσεις, αλλά με αποχωρήσεις και εθελουσία έξοδο.
Αναφορικά με τους υπαλλήλους που έχουν ήδη μεταταχθεί και ανήκουν στον ΟΣΕ και αστικές συγκοινωνίες, σύμφωνα με το νόμο οι αποχωρήσεις θα ολοκληρωθούν κανονικά για 2.600 υπαλλήλους και συνταξιούχους του ΟΣΕ και 1.440 των αστικών συγκοινωνιών.
Είναι προφανές πως αν δεν γίνουν απολύσεις στον στενό δημόσιο τομέα, το βάρος θα πέσει στις ΔΕΚΟ αλλά και στους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως είναι νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία, πανεπιστήμια, ΤΕΙ και ιδρύματα.
Από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Εσωτερικών κάλεσε τη Νέα Δημοκρατία να πάρει θέση. "Να μας πει καθαρά η αξιωματική αντιπολίτευση ποια είναι η άποψή της. Πρέπει κάποιος ο οποίος δεν θεωρείται άξιος μέσα από τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ να μεταταγεί στο δημόσιο να συνεχίσει να επιβαρύνει τον Έλληνα φορολογούμενο;" είπε ο Γιάννης Ραγκούσης.
ΝΔ: "Μισθωτή εφεδρεία αντί απολύσεων"
Η Νέα Δημοκρατία απαντά αντιπροτείνοντας τη λύση της "μισθωτής εργασιακής εφεδρείας" που παρουσίασε ο Αντώνης Σαμαράς στο "Ζάππειο 2".
Με βάση την πρόταση της ΝΔ, όποιος εργάζεται σε κάποιον οργανισμό που θα συγχωνευτεί ή θα κλείσει, θα συνεχίσει για τρία χρόνια να πληρώνεται μόνο το βασικό μισθό, χωρίς επιδόματα, προσφέροντας τις υπηρεσίες του όπου κληθεί. Με αυτόν τον τρόπο, δεν προστίθεται -όπως είπε ο κ. Μιχελάκης- στους άνεργους.
"Το ζήτημα δεν είναι να γεμίσεις μια κοινωνία με ανέργους, αλλά να αξιοποιήσεις τον κόσμο και να μειώσεις το μισθολογικό κόστος" τόνισε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, ο οποίος μάλιστα χαρακτήρισε αντιφατικές τις δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης για το θέμα.
Στο πρόγραμμα της ΝΔ για την αντιμετώπιση της κρίσης περιλαμβάνεται και η πρόταση για τριετές "πάγωμα" προσλήψεων στο Δημόσιο και μετά εφαρμογή του κανόνα "ένα προς πέντε", δηλαδή μια πρόσληψη και κάθε πέντε συνταξιοδοτήσεις.
Τι λένε λοιπά κόμματα και κοινωνικοί φορείς
Για επίθεση κατά των μισθωτών έκανε λογο το ΚΚΕ, σημειώνοντας: "Οι διαβεβαιώσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ δεν έχουν καμία αξία. Από τη μυλόπετρα της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, δεν πρόκειται να γλιτώσουν τα εργασιακά δικαιώματα καμιάς κατηγορίας μισθωτών. Τώρα κοινό μέτωπο αντεπίθεσης".
"Η Ελλάδα χρειάζεται 400.000 δημοσίους υπαλλήλους. Η καταμέτρηση έδειξε ότι είναι 1.250.000. Ουδείς έχει αναλάβει την ευθύνη για τον υπέρογκο αυτό αριθμό. Είναι βάρος να μείνουν στο Δημόσιο; Αλλά μεγαλύτερο θα είναι να απολυθούν, καθώς συντηρούν ένα μέρος της αγοράς" σχολίασε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης.
"Οι μάσκες έπεσαν" τονίζει ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Μουλόπουλος, καταγγέλλοντας πως "οι επαναλαμβανόμενες δηλώσεις του Πρωθυπουργού και των υπουργών ότι κανένας μόνιμος υπάλληλος ή υπάλληλος αορίστου χρόνου δεν πρόκειται να απολυθεί, αποδείχθηκε ότι δεν ήταν παρά συνειδητά ψεύδη προς τον ελληνικό λαό".
Ο εκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων Γ. Παρασκευόπουλος, ερωτά με αφορμή την προαναγγελία των απολύσεων "τι αντίκρισμα έχουν λοιπόν οι διαρκείς διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού ότι το μνημόνιο έγινε 'για να μπορούν να πληρώνονται οι μισθοί και οι συντάξεις;".
Ερωτηθείς σχετικά με τη μείωση του προσωπικού στον δημόσιο τομέα, ο κ. Δασκαλόπουλος σχολίασε με νόημα ότι ο ιδιωτικός τομέας ήδη πληρώνει την κρίση με χιλιάδες λουκέτα και με 200.000 νέους ανεργους και επισήμανε με έμφαση ότι ο ιδιωτικός τομέας δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος άχρηστων φορέων, οργανισμών και κομματικών πελατειακών σχέσεων.
Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι "στήνει απολύσεις και οριζόντιες μειώσεις μισθών" στο Δημόσιο, ενώ ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Νίκος Κιουτσούκης κατηγόρησε με τη σειρά του την κυβέρνηση ότι "ανατρέπει βασικά συνταγματικά δικαιώματα των εργαζομένων και με όχημα τιην αξιολόγηση προωθεί τις απολύσεις στις ΔΕΚΟ".