Υπουργικό συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα για να "κλειδώσει" το μεσοπρόθεσμο. Συνάντηση του πρωθυπουργού με Γ. Παπακωνσταντίνου και Λ. Παπαδήμο για την οριστικοποίηση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.
Η επικύρωση του υπουργικού συμβουλίου για τα "καυτά" θέματα, όπως οι υπό προϋποθέσεις απολύσεις στο Δημόσιο, ή νέες φορολογικές επιβαρύνσεις για ειδικές κατηγορίες φορολογουμένων, απομένει για να οριστικοποιηθεί αφενός το μεσοπρόθεσμο σχέδιο και αφετέρου το πλάνο των αποκρατικοποιήσεων, που αποτελούν απαράβατο όρο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης αλλά και "γέφυρα" για να υπάρξει και παροχή νέας βοήθειας προς την Ελλάδα.
Ο Γιώργος Παπανδρέου που συναντήθηκε σήμερα με το προεδρείο της Συνομοσπονδίας των Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, σημείωσε ότι η Ελλάδα διανύει μια πολύ δύσκολη περίοδο και πρόσθεσε: "Είναι πολλές οι διαρθρωτικές αλλαγές που προσπαθούμε να κάνουμε για να γίνει βιώσιμη η οικονομία μας. Πιστεύω όμως ότι αν υπήρχε στην Ευρώπη ένα ισχυρότερο πλαίσιο οικονομικής όχι μόνο συνεργασίας, αλλά, κυρίως διακυβέρνησης την οποία και θέλουμε αυτό θα έκανε τη μεταβατική περίοδο πολύ πιο εύκολη και κυρίως για τους εργαζόμενους".
Από τα συνολικά 26 δισ. Ευρώ που θα χρειαστούν για την πενταετία, πάνω από τα 6 δισ. Ευρώ απαιτούνται για την υλοποίηση των φετινών στόχων.
Αναφορικά με τα έσοδα είναι υπό εξέταση η μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών σε υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ, ενώ είναι άγνωστο εάν θα υπάρξουν παρεμβάσεις σε άμεσους και έμμεσους φόρους.
Από το Σεπτέμβριο θα ισχύσουν και οι πρώτες νέες αντικειμενικές αξίες, ενώ το οικονομικό επιτελείο εξετάζει το ενδεχόμενο της αύξησης των τελών κυκλοφορίας και από το καλοκαίρι δρομολογεί την κατάργηση φοροαπαλλαγών με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
Ο "δρόμος" για απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα θεωρείται πλέον ανοικτός, ενώ οι αποδοχές στο Δημόσιο αναμένεται να μειωθούν κι άλλο με την εφαρμογή του νέου μισθολογίου.
Από φέτος θα υπάρξουν περικοπές στις κοινωνικές παροχές με την εφαρμογή εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, ενώ έρχονται αυξήσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, ενώ βέβαιη θα πρέπει να θεωρείται η μείωση των επιχορηγήσεων σε Νομικά Πρόσωπα Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.
Στο θέμα αναφέρθηκε και ο αναπληρωτής τομεάρχης για θέματα οικονομίας, Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος δήλωσε: "Τα μέτρα λιτότητας που έχουν ληφθεί ή θα ληφθούν μέσα στο 2011 υπερβαίνουν τα 20 δισ. Ευρώ. Περισσότερα από τα διπλάσια που είχαν προβλεφθεί στο μνημόνιο πριν από ένα χρόνο! Και με στόχο να μειώσουν το έλλειμμα, εάν το μειώσουν (οι εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρουν ότι το έλλειμμα δεν θα μειωθεί) κατά περίπου 7 δισ. ευρώ".
Η γενική γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, η οποία προσπαθεί να βρει λύση στις σωρευτικές οφειλές τρίτων απέναντι στα Ταμεία, που ξεπερνούν τα 11 δισ. ευρώ, χαρακτήρισε την κατάσταση δραματική.