Υπό την ασφυκτική πίεση της τρόικα για κάλυψη της "τρύπας" των περίπου 6 δισ. ευρώ για το 2011 στο οικονομικό επιτελείο ξαναβγαίνουν από τα συρτάρια εισηγήσεις που αφορούν, μεταξύ άλλων, σε έκτακτα φορολογικά μέτρα και μεγαλύτερες μισθολογικές περικοπές για ειδικές περιπτώσεις στο Δημόσιο.
Μέσα στο αρνητικό κλίμα για την Ελλάδα και υπό την ασφυκτική πίεση της τρόικα για κάλυψη, με πειστικό τρόπο, της "τρύπας" των περίπου 6 δισ. ευρώ για το 2011, το υπουργείο Οικονομικών υποχρεώνεται, όπως όλα δείχνουν, σε επώδυνα μέτρα που είχε κατ' αρχήν απορρίψει.
Έτσι, φαίνεται ότι στο οικονομικό επιτελείο ξαναβγαίνουν από τα συρτάρια εισηγήσεις για έκτακτα φορολογικά μέτρα και μεγαλύτερες μισθολογικές περικοπές για ειδικές περιπτώσεις στο Δημόσιο.
Ειδικότερα, επανεξετάζονται οι φάκελοι για:
Μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ
Επιβολή έκτακτης εισφοράς σε υψηλά εισοδήματα και μεγάλα ακίνητα
Επιβολή ελάχιστου φόρου (ελάχιστος συντελεστής) σε ελεύθερους επαγγελματίες
Αλλαγές στο σύστημα αποδείξεων, ενδεχομένως με μεγαλύτερο ποσοστό κάλυψης του αφορολογήτου και
Μείωση του αφορολογήτου για Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.
Επιπλέον, δεδομένων των συνθηκών, δυσκολεύει η πρόσπαθεια για εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων για συγκεκριμένα μέτρα. Έτσι, βαίνουν τελικά προς εφαρμογή:
Η εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο από τον Οκτώβριο
Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών με πρώτη δόση από τον Σεπτέμβριο
Η εφαρμογή εισοδηματικών κριτηρίων σε πολυτεκνικά – κοινωνικά επιδόματα στο β' εξάμηνο 2011
Μεγαλύτερες μειώσεις ή καταργήσεις ειδικών – κλαδικών επιδομάτων στο Δημόσιο.
Απαντώντας την Παρασκευή σε επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι "πρέπει να γίνουν όλα τώρα", τονίζοντας πως δεν μπορούμε "να παραμείνουμε αγκυλωμένοι σε λύσεις και πρακτικές που το παρελθόν έχει δείξει ότι δεν βοηθούν ούτε το εισόδημα, ούτε τις επενδύσεις, ούτε την πορεία της χώρας".