Σε συναίνεση κάλεσε και πάλι πολιτικές δυνάμεις και πολίτες ο Γιώργος Παπανδρέου, κατά την περιοδεία του την Παρασκευή στην Αργολίδα. Πώς αντιδρούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης εν όψει και των επαφών που θα έχουν την ερχόμενη εβδομάδα με τον πρωθυπουργό.
Στην ανάγκη συναίνεσης των πολιτικών δυνάμεων και της κοινωνίας των πολιτών προκειμένου να βγει η χώρα από την κρίση αναφέρθηκε για μία ακόμη φορά εκ νέου την Παρασκευή ο Γιώργος Παπανδρέου, από το Ναύπλιο όπου βρέθηκε στο πλαίσιο περιοδείας του στην Αργολίδα.
"Η συστράτευση δεν αφορά μόνο στα πολιτικά κόμματα, βεβαίως και σε αυτά, προφανώς, αφορά όμως και σε κάθε δημιουργική δύναμη της χώρας. Στην αυτοδιοίκηση, στην υγιή επιχειρηματικότητα, στον κάθε πολίτη που πρέπει να απαιτήσει τα πράγματα να γίνονται πια διαφορετικά, με μια διαφορετική συμπεριφορά και νοοτροπία. Και αυτό είναι χρέος όλων μας απέναντι στην πατρίδα, ό,τι κι αν ψηφίζουμε" είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος σε εκπροσώπους τοπικών φορέων της περιοχής.
"Η μάχη βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, τη δίνουμε καθημερινά και δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω, ούτε εγώ, ούτε κανένας σε αυτή την κυβέρνηση" τόνισε ο κ. Παπανδρέου, ξεκαθαρίζοντας ότι η Ελλάδα θα ανακτήσει την αξιοπιστία της, πληρώνοντας τα χρήματα που δανείζεται από τους εταίρους της.
Εν όψει και των κατ' ιδίαν συναντήσεων που θα έχει με τους πολιτικούς αρχηγούς στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, ο πρωθυπουργός εμφανίζεται αποφασισμένος να ακούσει και να καταγράψει τις προτάσεις τους, ενώ δηλώνει σε κάθε ευκαιρία ότι οι απαιτούνται θυσίες, υπομονή και επιμονή από όλους.
Αντιδράσεις αντιπολίτευσης
Ωστόσο, η ΝΔ αντιμετωπίζει με έντονη επιφυλακτικότητα την πρωθυπουργική πρωτοβουλία και επιμένει ότι το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι η συναίνεση, αλλά τα λάθη στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.
Ενδεικτική είναι η τοποθέτηση του εκπροσώπου του κόμματος Γιάννη Μιχελάκη: "Πίσω από τη λέξη συναίνεση η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει την αναποτελεσματικότητά της. Η κυβέρνηση δεν έχει εμποδιστεί σε τίποτα να ασκήσει την πολιτική της. Η έλλειψη συνεννόησης φταίει που δεν προχωρά σε αποκρατικοποιήσεις, που έχουν αποτύχει στις επενδύσεις, στα έσοδα και στις δαπάνες;".
Από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Οικολόγοι Πράσινοι σχολιάζουν αρνητικά τα μηνύματα που στέλνει ο Γιώργος Παπανδρέου, ενώ ο ΛΑΟΣ επισημαίνει ότι η συναίνεση πρέπει να έχει συγκεκριμένη στόχευση.
"Καμία συναίνεση, καμία αυταπάτη, όχι στη μοιρολατρία, λαϊκή αντεπίθεση για την ανατροπή της πολιτικής ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΕΕ για τη λαϊκή εξουσία" σημειώνει το ΚΚΕ.
Ο ΛΑΟΣ τονίζει ότι "απαιτείται συγκεκριμενοποίηση των στόχων και ομαδικές βολές προς επίτευξή τους" και προσθέτει: "Κάποιοι επιμένουν σε ρόλο ελεύθερου σκοπευτή. Το πολύ-πολύ να πετύχουν καμιά 'μπεκάτσα', ενώ τα 'βουβάλια' επελαύνοντας, απειλούν να μας ισοπεδώσουν".
Ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι το κάλεσμα του πρωθυπουργού για εθνική συστράτευση "είναι κάλεσμα για την ολοκληρωτική διάλυση των εργασιακών σχέσεων, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και την κατεδάφιση κάθε προοπτικής για την ανάπτυξη της οικονομίας".
"Άλλο δημοσιονομική εξυγίανση, άλλο επίθεση στην κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Αν οι επιτυχίες που προβάλλει ο πρωθυπουργός είναι όντως τόσο σημαντικές, γιατί δεν πείθουν και τους δανειστές που ζητούν πρόσθετα μέτρα;" σχολιάζουν οι Οικολόγοι Πράσινοι.