Το θέμα των απολύσεων σε περίπτωση "λουκέτων" ή συγχωνεύσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα προκαλεί και ενδοκυβερνητικές τριβές, εκτός από τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. Για "συμβολικούς λόγους" η απαίτηση της τρόικα, λέει στο MEGA ο Δ. Ρέππας, και ζητεί διαχείριση του θέματος με "ευθύνη". Η ΝΔ επικαλείται τις ενδοκυβερνητικές τριβές και μιλά για αναποτελεσματικότητα. . .H
Το θέμα των απολύσεων σε περίπτωση "λουκέτων" ή συγχωνεύσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, που τέθηκε από τους κ. Παπακωνσταντίνου και Ραγκούση υπό την πίεση της τρόικας, προκαλεί και ενδοκυβερνητικές τριβές, εκτός από τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.
Ο Δημήτρης Ρέππας, σε παρέμβασή του την Πέμπτη στο κεντρικό δελτίο του ΜΕGΑ, τόνισε πως η μείωση των δαπανών γίνεται και χωρίς απολύσεις και πως η τρόικα ζητά να χάσουν τη δουλειά τους υπάλληλοι των ΔΕΚΟ για "συμβολικούς λόγους", απαίτηση που -όπως άφησε να εννοηθεί- δεν θα έπρεπε να δεχτεί ο υπουργός Οικονομικών.
"Η τρόικα δεν θέλει τις απολύσεις, όπως τις ονομάζετε, επειδή πιστεύει ότι έτσι θα λύσουμε κάποιο δημοσιονομικό πρόβλημα, γιατί ξέρει ότι το αποτέλεσμα το δημοσιονομικό το επιτυγχάνουμε αν δεν κάνουμε τις προσλήψεις στον αριθμό που ήταν προγραμματισμένο, αλλά για λόγους συμβολικούς" είπε ο υπουργός Υποδομών.
Και πρόσθεσε: "Ε, λοιπόν, αυτούς τους συμβολισμούς να τους διαχειριστούμε με ευθύνη, έχοντας υπόψη ότι πολλές φορές έχουν αντίκρυσμα δυστυχές σε πολλούς ανθρώπους".
Ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στη Βουλή, δεν έκρυψε το πόσο δύσκολη ειναι η διαπραγμάτευση με την τρόικα λόγω των απαιτήσεων των πιστωτών μας για σκληρά μέτρα, ακόμα και για απολύσεις, αλλά απέφυγε να μιλήσει για απολύσεις ή να απαντήσει στον υπουργό Υποδομών.
Το θέμα των απολύσεων έχει προκαλέσει σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία αντί της επαναξιολόγησης μέσω ΑΣΕΠ για τους υπό μετάταξη υπαλλήλους, προτείνει το καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας, ενώ επικαλείται τις ενδοκυβερνητικές τριβές για το θέμα και ασκεί κριτική για αναποτελεσματικότητα.
Ο εκπρόσωπος της ΝΔ έκανε την Παρασκευή λόγο για "τριπλό συντριπτικό κάταγμα" στο πρόβλημα της κυβερνητικής αποτελεσματικότητας, υπενθυμίζοντας τις δηλώσεις των κ. Παπακωνσταντίνου, Ρέππα και Ραγκούση, ο οποίος -κατά τον κ. Μιχελάκη- "άδειασε" με άκομψο τρόπο τον υπουργό Οικονομικών.
Ο Γιάννης Μιχελάκης επικαλέστηκε και δύο δηλώσεις των κ. Έξαρχου και Νασιώκα, οι οποίοι κάνουν έκκληση να υπάρξει μια ενιαία γραμμή στην κυβέρνηση για το θέμα των απολύσεων.
Ωστόσο, η Νέα Δημοκρατία δέχεται κι εκείνη έντονη κριτική ότι η πρότασή της περί εργασιακής εφεδρείας δεν είναι ξεκάθαρη και δεν έχει δημοσιονομικό όφελος. Την Παρασκευή, ο σύμβουλος για οικονομικά θέματα του Αντώνη Σαμαρά, Χρύσανθος Λαζαρίδης, έδωσε το "παρών" στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και ανέλυσε τη θέση της ΝΔ.
Μεταξύ των άλλων, ο κ. Λαζαρίδης είπε: "Αν απολύσουμε μαζικά δημοσίους υπαλλήλους, πέρα από τα κοινωνικά και συνταγματικά προβλήματα, το Δημόσιο εξοικονομεί συνολικά, το πολύ 125 ευρώ το μήνα για καθέναν που απολύει. Ενώ αν εφαρμόσει τον θεσμό της 'εργασιακής εφεδρείας', το δημόσιο ταμείο επωφελείται κατά 360 ευρώ. Γι' αυτο λέμε όχι στις απολύσεις".