Δυσμενέστερο το σκηνικό την Παρασκευή για την ελληνική οικονομία. Ο οίκος Fitch υποβάθμισε εκ νέου την ελληνική οικονομία, τα spreads δανεισμού έσπασαν όλα τα ρεκόρ, ενώ η Κριστίν Λαγκάρντ έστειλε σε ασυνήθιστα σκληρή γλώσσα το μήνυμα "μέτρα ή χρεοκοπία" .
Σε νέα υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας κατά τρεις βαθμίδες προχώρησε την Παρασκευή η Fitch, αξιολογώντας την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας με τη βαθμολογία Β+ από ΒΒ-. Ο οίκος προβλέπει νέο δάνειο από την τρόικα και τονίζει ότι οποιαδήποτε επιμήκυνση ή αναδιάταξη του ελληνικού χρέους θα θεωρηθεί χρεοκοπία και θα φέρει νέα υποβάθμιση.
Το υπουργείο Οικονομικών αποδίδει την υποβάθμιση στην αβεβαιότητα που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες για τις αποφάσεις των Ευρωπαίων σχετικά με την Ελλάδα και -μεταξύ άλλων- σημειώνει ότι ο οίκος "παραβλέπει τις επιπρόσθετες δεσμεύσεις που έχει ήδη αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση".
Μέσα σε αυτό το κλίμα, κι ενώ έχουν κορυφωθεί οι ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας για άμεσα μέτρα και αποκρατικοποιήσεις, τα spreads των ελληνικών 10ετών ομολόγων έσπασαν όλα τα ρεκόρ, ξεπερνώντας ακόμα και τις 1.400 μονάδες βάσης, καθιστώντας απαγορευτικό το επιτόκιο για οποιαδήποτε έξοδο στις αγορές, ενώ σε ξέφρενους ρυθμούς κινούνταν και τα πενταετή ελληνικά CDS.
Με συνέντευξή της σε αυστριακή εφημερίδα και σε ασυνήθιστα σκληρή γλώσσα, η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ -και φαβορί για τη διαδοχή Στρος Καν στην ηγεσία του ΔΝΤ- προειδοποίησε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο χρεοκοπίας, αν δεν βάλει σε τάξη τα οικονομικά της και δεν πάρει τα μέτρα που πρέπει.
Η κ. Λαγκάρντ, μάλιστα, τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών χάνουν την υπομονή τους με την ανικανότητα της χώρας να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι στο Eurogroup της Δευτέρας διατυπώθηκε ανησυχία για την πολύ αργή πρόοδο της χώρας μας και αυτό -όπως λέει- μπορεί να είναι αρκετό ώστε να παρακινήσει την κυβέρνηση να προχωρήσει με ταχύτατο ρυθμό. Έθεσε, δε, το ερώτημα αν η ίδια η Ελλάδα θέλει να συμμετάσχει στη διάσωσή της.
Αναφερόμενη στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, η Γαλλίδα υπουργός ανέφερε ότι "οι Έλληνες έχουν συμφωνήσει για τη συγκέντρωση 17 δισ. ευρώ, αν και τον Μάρτιο η συζήτηση γινόταν για για 50 δισ. ευρώ", ενώ είπε "όχι" σε οποιασδήποτε μορφής αναδιάρθρωση, σημειώνοντας πως συζήτηση μπορεί να γίνει μόνο στη βάση μιας "εθελοντικής συμμετοχής των ιδιωτών πιστωτών".
Την εκτίμηση της Fitch υιοθετεί ο νέος επικεφαλής της Bundesbank Γιενς Βάιντμαν, ο οποίος προειδοποιεί ότι οποιασδήποτε μορφής επιμήκυνση ή αναδιάταξη του ελληνικού χρέους θα θεωρηθεί χρεοκοπία και θα έχει ως αποτέλεσμα τα ελληνικά ομόλογα να μην γίνονται αποδεκτά ως εγγυήσεις από την ΕΚΤ, και επιμένει ότι η μόνη λύση είναι η πιστή εφαρμογή του μνημονίου.
"Η επιμήκυνση των ελληνικών χρεών σ' ένα περιβάλλον γεμάτο από αμφιβολίες για τη δημοσιονομική βιωσιμότητα της χώρας θα καταστήσει αδύνατη την αποδοχή τους ως εγγυήσεις, με βάση τους ισχύοντες κανόνες του ευρω-συστήματος. Η αναδιάταξη δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις υποχρεώσεις του προγράμματος προσαρμογής" αναφέρει ο Γιενς Βάιντμαν.
Τη συζήτηση περί οποιασδήποτε μορφής αναδιάρθρωσης απορρίπτει κατηγορηματικά και ο αντικαταστάτης του Ντομινίκ Στρος Καν στο ΔΝΤ. "Έχουμε μια ομάδα στην Αθήνα που συνεργάζεται με τις ελληνικές αρχές για το οικονομικό τους πρόγραμμα. Το πρόγραμμα που έχουμε με την Ελλάδα δεν περιλαμβάνει αναδιάρθρωση χρέους, αναδιάταξη, ήπια αναδιάρθρωση ή όπως αλλιώς θέλετε να το πείτε" δηλώνει ο Τζον Λίπσκι.
Ωστόσο, το ΔΝΤ, σε έκθεσή του υποστηρίζει ότι η ΕΕ θα πρέπει να ετοιμάσει ένα νέο ολοκληρωμένο σχέδιο για τις υπερχρεωμένες χώρες, όπως η Ελλάδα, το οποίο θα περιλαβάνει και αύξηση των ποσών της βοήθειας, αλλά και μείωση των επιτοκίων δανεισμού.
Τις ανησυχίες εντείνουν και οι δηλώσεις του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) Κλάους Ρέκλινγκ, ο οποίος ζητεί αλλαγή του προγράμματος για την ελλάδα, καθώς όπως εκτιμά θα είναι αδύνατο για τη χώρα να βγει στις αγορές το επόμενο έτος.
"Φαίνεται πιθανό -λέει ο κ. Ρέκλινγκ- το πρόγραμμα που σχεδιάστηκε για την Ελλάδα πριν από ένα χρόνο να χρειάζεται προσαρμογή, καθώς το πρόγραμμα αυτό είχε υιοθετήσει την υπόθεση ότι η Ελλάδα θα είναι σε θέση να επιστρέψει στην αγορά. Φαίνεται απίθανο αυτό να καταστεί εφικτό το 2012".
Το θέμα των πρόσθετων μέτρων πάντως, μπαίνει στο τραπέζι από όλους τους εκπροσώπους των δανειστών που το θεωρούν προαπαιτούμενο για τη συνέχιση της βοήθειας, με τον νέο επικεφαλής του ΔΝΤ να στέλνει μήνυμα ότι θα απαιτηθούν δύσκολες αποφάσεις.
"Αναμφίβολα, η πρωταρχική ευθύνη για την αποκατάσταση της οικονομικής ευρωστίας βρίσκεται στις ίδιες τις χώρες της περιφέρειας. Χρειάζονται δύσκολα και απαιτητικά μέτρα προκειμένου να αποφευχθεί μια πιο σοβαρή κρίση" είπε ο Τζον Λίπσκι.