Έντονη αβεβαιότητα στις αγορές για τον τρόπο που θα αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους της χώρας μας, θέμα που εξακολουθεί να διχάζει τους Ευρωπαίους. Αξιωματούχοι της Ευρωζώνης αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο επιμήκυνσης, πάντα σε εθελοντική βάση, λύση που απορρίπτει κατηγορηματικά η ΕΚΤ.
Έντονη αβεβαιότητα επικρατεί στις αγορές για τον τρόπο που θα αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους της χώρας μας, θέμα που εξακολουθεί να διχάζει τους Ευρωπαίους.
Αξιωματούχοι της Ευρωζώνης αφήνουν ο ένας μετά τον άλλο ανοιχτό το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των ελληνικών ομολόγων, πάντα σε εθελοντική βάση, λύση που απορρίπτει κατηγορηματικά η ΕΚΤ.
Ως αποτέλεσμα, τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας εκτινάχθηκαν τη Δευτέρα σε νέο ιστορικό υψηλό, με το spread των 10ετών ομολόγων να αγγίζει τις 1.450 μονάδες βάσης και το τελικό επιτόκιο στο 17,5%, ενώ και τα ασφάλιστρα κινδύνου στα 5ετή ομόλογα ξεπέρασαν τις 1.500 μονάδες.
Ο επίτροπος Όλι Ρεν, μιλώντας σε συνέδριο στη Βιέννη, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η ΕΕ να επιλέξει τη λύση της εθελοντικής διακράτησης των ελληνικών ομολόγων από τους ιδιώτες πιστωτές στο πρότυπο της μεθόδου που υιοθετήθηκε για τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.
Όπως είπε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, "θα εξεταστεί μία εθελοντική επιμήκυνση των λήξεων των δανείων, η επονομαζόμενη αναμόρφωση ή επαναπρογραμματισμός σε εθελοντική βάση με τον όρο ότι δεν θα προκαλέσει πιστωτικό επεισόδιο".
Ωστόσο, ο επικεφαλής του Eurogroup, με συνέντευξή του στο "Der Spiegel", ξεκαθαρίζει ότι η ήπια αναδιάρθρωση στην οποία αναφέρθηκε θα συζητηθεί ως η έσχατη λύση και μόνον αφού η Ελλάδα λάβει όλα τα μέτρα που ζητούν οι δανειστές μας, κυρίως στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων.
"Η Ελλάδα -είπε ο Γιούνκερ- θα πρέπει πρώτα να εφαρμόσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, όπως υποσχέθηκε και στη συνέχεια μπορεί να σκεφτούμε να παρατείνουμε τη διάρκεια των δανείων και τη μείωση των επιτοκίων. Αυτό όμως θα ήταν το τελευταίο βήμα μιας πολύ μακράς διαδικασίας".
Οι κεντρικοί τραπεζίτες εξακολουθούν να αντιδρούν σε οποιαδήποτε συζήτηση για επιμήκυνση του ελληνικού χρέους. Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας έκανει λόγο για καταστροφικές συνέπειες στο τραπεζικό και ασφαλιστικό σύστημα. "Η αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας θα έπληττε τον ιδιωτικό τομέα της, καθώς ο κύριος όγκος του χρέους διακρατείται από τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία της χώρας" σημειώνει ο Κριστιάν Νουαγιέ στην εφημερίδα "Nikkei".
Από την πλευρά του, ο νέος πρόεδρος της Bundesbank επαναλαμβάνει τη θέση του ότι σε περίπτωση επιμήκυνσης των λήξεων των ελληνικών ομολόγων, αυτά δεν θα πρέπει να γίνονται δεκτά ως εγγυήσεις από την ΕΚΤ. "Το πλαίσιο των ενεχύρων στο ευρω-σύστημα δεν πρέπει να επιδεινωθεί με την αποδοχή κρατικών ομολόγων μετά από τον ανασχεδιασμό τους" αναφέρει.