Τον κίνδυνο να μπει λουκέτο σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας επισημαίνουν οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων, οι οποίοι καταγγέλλουν πως τα ιδρύματα αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης.
Τον κίνδυνο να μπει λουκέτο σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας επισημαίνουν οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων, οι οποίοι καταγγέλλουν πως τα ιδρύματα αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης. Τουλάχιστον 50% έχουν περικοπεί οι χρηματοδοτήσεις από το 2009 ως σήμερα. Είναι χαρακτηριστικό, πως κάποια από τα ανώτατα ιδρύματα δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε τους λογαριασμούς για το φως το νερό και το τηλέφωνο.
Οι πρυτάνεις από 16 πανεπιστήμια που συζήτησαν εκτάκτως τα προβλήματα στη Θεσσαλονίκη έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου. Οι πανεπιστημιακοί συνδέουν την ανάπτυξη των πανεπιστημίων με την επιβίωση της χώρας. Γι' αυτό απορρίπτουν όπως είπαν την πολιτική που ακολουθεί το υπουργείο Παιδείας, το οποίο δεν φαίνεται διατεθειμένο να δώσει επιπλέον πιστώσεις στα πανεπιστήμια.
Εκτός από την υποχρηματοδότηση, οι πρυτάνεις επισημαίνουν και την έλλειψη εκπαιδευτικού προσωπικού, καθώς δεν γίνονται πλέον προσλήψεις και δεν αντικαθίστανται όσοι φεύγουν με συνταξιοδότηση. Συγχρόνως, νέοι επιστήμονες φεύγουν για το εξωτερικό, καθώς δεν μπορούν, κάτω απ' αυτές τις συνθήκες να εργαστούν στην Ελλάδα.
Η προσπάθεια είναι να μείνουν ανοιχτά τα ιδρύματα, ωστόσο υποκρύπτεται ο κίνδυνος αναστολής λειτουργίας τους, αν συνεχισθεί η ίδια τακτική, καταγγέλλουν και οι καθηγητές των πανεπιστημίων.
Το υπουργείο Παιδείας από την πλευρά του υποστηρίζει πως τα ίδια τα πανεπιστήμια πρέπει να κάνουν πιο ορθολογική κατανομή των κονδυλίων, τα οποία αναγνωρίζει ότι είναι μειωμένα λόγω της οικονομικής κρίσης.
Ο Άρης Σπηλιωτόπουλος κατηγορεί το υπουργείο για αλλοπρόσαλλη και επικίνδυνη πολιτική και το καλεί να ενσκήψει στα πραγματικά, καθημερινά και επείγοντα προβλήματα των ιδρυμάτων.