Υπό την εμφανή πίεση των Βρυξελλών για συναίνεση και στον απόηχο των πρόσθετων παρεμβάσεων που σχεδιάζει η κυβέρνηση σε επίπεδο μέτρων και αποκρατικοποιήσεων, ύψους 28 δισ., ο Γ. Παπανδρέου συναντά την Τρίτη τους πολιτικούς αρχηγούς, πλην της Αλέκας Παπαρήγα.
Υπό την εμφανή πίεση των Βρυξελλών για συναίνεση και στον απόηχο των πρόσθετων παρεμβάσεων που σχεδιάζει η κυβέρνηση σε επίπεδο μέτρων και αποκρατικοποιήσεων και έγιναν γνωστές τη Δευτέρα, ο Γιώργος Παπανδρέου συναντά την Τρίτη τους πολιτικούς αρχηγούς, πλην της Αλέκας Παπαρήγα η οποία δεν αποδέχθηκε την πρόσκληση.
Παραμονές των συναντήσεων, ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Όλι Ρεν επανέλαβε ότι οι πολιτικές δυνάμεις θα πρέπει να παραμερίσουν τις διαμάχες ώστε να υπάρξει συναίνεση στους βασικούς στόχους του προγράμματος και χαρακτήρισε θετική την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού για τις συναντήσεις.
"Είναι πολύ σημαντικό οι πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα να παραμερίσουν τις διαφορές τους και να στηρίξουν καθαρά και δημοσίως τους στόχους και τις βασικές πολιτικές του οικονομικού προγράμματος για την Ελλάδα, ώστε να αρχίσει η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας" είπε ο Αμαντέου Αλταφάζ.
Από την πλευά του, ο Γιώργος Πεταλωτής, στις ανακοινώσεις που έκανε μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, που έδωσε το "πράσινο φως" σε παρεμβάσεις για δημοσιονομική προσαρμογή 28 δισ. μέχρι το 2015, είπε πως οι συνθήκες επιβάλλουν να υπάρξει ευρύτερη δυνατή συμπαράταξη και κοινωνική συμφωνία.
Ο πρωθυπουργός θα συναντήσει:
Τον Αντώνη Σαμαρά στις 10.30
Τον Γιώργο Καρατζαφέρη στις 12.15
Τον Αλέξη Τσίπρα στις 13.30
Την Ντόρα Μπακογιάννη στις 14.30 και
Τον Φώτη Κουβέλη στις 15.30.
Αμέσως μετά, ο Γιώργος Παπανδρέου θα επισκεφθεί και τον Κάρολο Παπούλια στο προεδρικό μέγαρο.
"Γεύση" προθέσεων αντιπολίτευσης
Ο Αντώνης Σαμαράς έχει ήδη αποσαφηνίσει πως δεν πρόκειται να συναινέσει στο μείγμα πολιτικής που σχεδιάζει η κυβέρνηση για το μεσοπρόθεσμο, διότι εκτιμά ότι είναι λάθος. Ωστόσο, προτίθεται να πει "ναι" στα μέτρα που θεωρεί πως είναι στη σωστή κατεύθυνση, όπως είναι οι αποκρατικοποιήσεις, η περιστολή των δαπανών του Δημοσίου και η αναστολή του πόθεν έσχες για την αγορά κατοικίας.
Ο εκπρόσωπος της ΝΔ δήλωσε τη Δευτέρα πως "η συναίνεση είναι λέξη πίσω από την οποία η κυβέρνηση κρύβει την αναποτελεσματικότητά της" και πρόσθεσε: "Η έλλειψη συναίνεσης εμπόδισε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε αποκρατικοποιήσεις, στην είσπραξη των εσόδων και στη μείωση των δαπανών; Η ΝΔ έχει 'βάλει πλάτη' σε όσα είναι καλά για τη χώρα".
Ανεβάζοντας περαιτέρω τους αντιπολιτευτικούς τόνους, ο Γιάννης Μιχελάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι καθυστερεί μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές οι οποίες θα έπρεπε να είχαν προηγηθεί των περικοπών σε μισθούς και συντάξεις. Επικαλέστηκε, μάλιστα, σχετικό σχόλιο του Τζον Λίπσκι, που εκτελεί χρέη επικεφαλής του ΔΝΤ, σε συνάντηση που είχε με τον βουλευτή Κυριάκο Μητσοτάκη. Κατά τον εκπρόσωπο της ΝΔ, ο κ. Λίπσκι είπε: "Υπάρχουν σοβαρές καθυστερήσεις στην προώθηση αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων. Όσο αυτές καθυστερούν, τόσο η κατάσταση της οικονομίας θα γίνεται κρισιμότερη. Αυτά έπρεπε να γίνουν πρώτα. Δεν καταλαβαίνω γιατί ξεκινήσατε με περικοπές αποδοχών και συντάξεων".
Στο εσωτερικό της ΝΔ υπάρχουν, πάντως, φωνές που επιμένουν πως είναι ανάγκη να βρεθεί πεδίο συννενόησης μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων. Μετά τον Κωστή Χατζηδάκη που πρότεινε στο "Εθνος της Κυριακής" την υπογραφή ενός κειμένου από τα δύο μεγάλα κόμματα με μέτρα που πρέπει να ληφθούν αμέσως, ο Σωτήρης Χατζηγάκης επανέρχεται και με άρθρο του στα "Νέα" προτείνει "εθνική συνεννόηση". "Δυστυχώς -αναφέρει ο κ. Χατζηγάκης- η σημερινή συστημική παγκόσμια κρίση δεν μπορε'ι μνα αντιμετωπισθεία πό ένα και μόνο κόμμα".
Η Αλέκα Παπαρήγα, η οποία δεν θα προσέλθει την Τρίτη στο μέγαρο Μαξίμου, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τη Δευτέρα το μεσημέρι κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με ιδεολογική και πολιτική τρομοκρατία επιχειρεί να φοβίσει τους εργαζόμενους και είπε: "Μας χωρίζει χάος από την κόκκινη γραμμή που έχει χαράξει ο πρωθυπουργός και λίγο πολύ στηρίζουν και τα άλλα κόμματα για τη σωτηρία γενικά της Ελλάδας. Τη σωτηρία της χώρας μας".
Αντίθετα, ο Γιώργος Καρατζαφέρης θα προσέλθει και θα ζητήσει από τον πρωθυπουργό να προχωρήσει σε ανασχηματισμό και να αξιοποιήσει προσωπικότητες. Ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης σχολίασε πως "την Τρίτη το βράδυ ο πολιτικός κόσμος ή θα προσθέσει και άλλη κατήφεια στους πολίτες, ή θα δώσει επιτέλους μια νότα αισιοδοξίας μετά από πολλά χρόνια".
"Μετά από ένα χρόνο εφαρμογής και πλήρους αποτυχίας της αντικοινωνικής πολιτικής του μνημονίου, ο πρωθυπουργός εμμένει στην ίδια πολιτική, ζητώντας συναίνεση για νέα μέτρα, νέες απολύσεις, νέους φόρους, ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και περισσότερη φτώχεια" δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ Πάνος Σκουρλέτης. και πρόσθεσε: "Αυτή τη συναίνεση, ό,τι κι αν γίνει στη Βουλή από τη συνυπεύθυνη για την σημερινή κατάσταση παράταξη της ΝΔ και τους λοιπούς πρόθυμους, δεν θα τη βρει στην κοινωνία".
Ο Φώτης Κουβέλης προανήγγειλε ότι η Δημοκρατική Αριστερά θα καταψηφίσει αυτά που θα φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή. "Οι προτάσεις μας -είπε- σε μεγάλο βαθμό είναι γνωστές. Θα επανέλθουν με την αναγκαία εξειδίκευση στη συνάντησή μου με τον πρωθυπουργό και στη βάση αυτών θα αντιμετωπίσουμε την όλη υπόθεση κι όταν θα έρθει στη Βουλή. Με τα δεδομένα που σήμερα υπάρχουν, θα καταψηφίσω".
"Στο σημείο που βρισκόμαστε οι αλληλοκατηγορίες και οι χαρακτηρισμοί περιττεύουν. Όλοι έχουν καταλάβει τι έχει συμβεί και γιατί φτάσαμε μέχρι εδώ. Απέναντι σε μια κατάσταση που η κοινωνία παρακολουθεί φοβισμένη, το πολιτικό σύστημα
οφείλει να της εμπνεύσει ελπίδα και αυτοπεποίθηση. Λύση υπάρχει, δεν είναι εύκολη, μπορεί όμως να βρεθεί αν όλες οι δημιουργικές δυνάμεις της πατρίδας συσπειρωθούν γύρω από ένα σαρωτικό σχέδιο αλλαγών και μεταρρυθμίσεων" δήλωσε ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Γιάννης Οικονόμου.
"Τρόπος για την έξοδο από την κρίση υπάρχει. Απαιτεί όμως στρατηγική εθνικής συνεννόησης, η οποία προϋποθέτει την ωριμότητα του πολιτικού κόσμου. Αυτό σημαίνει όλοι και κυρίως τα μεγάλα κόμματα, να αφήσουν στην άκρη τόσο τις μικροπολιτικές προσεγγίσεις, όσο και τις εμμονές σε αναποτελεσματικές και αποτυχημένες πολιτικές" δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Γιάννης Οικονόμου.
Ο Γιάννης Δημαράς δεν έκρυψε την ενόχλησή του που ως επικεφαλής του κόμματος Άρμα Πολιτών δεν εκλήθη στο μέγαρο Μαξίμου, γεγονός που έδωσε την ευκαιρία σε στελέχη της ΝΔ να σχολιάσουν πως "προφανώς το μέγαρο Μαξίμου δεν λειτουργεί με θεσμικά κριτήρια, αλλά επιλεκτικά και με βάση σκοπιμότητες".