Σημεία σύγκλισης με τη Νέα Δημοκρατία αναζητά η κυβέρνηση και το επιτελείο του Γ. Παπανδρέου βλέπει θετικά την ενσωμάτωση προτάσεων της ΝΔ στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, όπως η εργασιακή εφεδρεία στο Δημόσιο.
Σημεία σύγκλισης με τη Νέα Δημοκρατία αναζητά η κυβέρνηση και το επιτελείο του Γ. Παπανδρέου βλέπει θετικά την ενσωμάτωση προτάσεων της ΝΔ στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, όπως η εργασιακή εφεδρεία στο Δημόσιο.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος προχώρησε ένα βήμα παρακάτω και από το βήμα της Βουλής, απέρριψε το σενάριο των εκλογών, ζήτησε εθνική ενότητα, επιτέθηκε στην αντιπολίτευση και πρόσθεσε: "Η αξιωματική αντιπολίτευση επενδύει στην αποτυχία και την πτώχευση της χώρας. Μην φέρεστε πολιτικά σαν να έχετε πολιτικά CDS, τα οποία θα πληρωθούν αν η χώρα αποτύχει. Κανείς μας δεν πρέπει να έχει ασφάλιστρα κινδύνου. Όλοι μας πρέπει να έχουμε ομόλογα εθνικής ενότητας και εθνικής προοπτικής. Αφήστε λοιπόν τα γυμνά ασφάλιστρα κινδύνου πολιτικού χαρακτήρα και πάρτε κι εσείς μερικά ομόλογα συνευθύνης για την πορεία της χώρας".
Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος εκτίμησε ότι οι κινήσεις με στόχο τη δημιουργία κλίματος συναίνεσης θα έχουν συνέχεια και δήλωσε χαρακτηριστικά: "Η συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων είναι απολύτως απαραίτητη για την πατρίδα, έγινε χθές μια αρχή, η διαδικασία δεν τελείωσε , η διαδικασία έχει μπροστά της μέλλον και πιστεύω ότι σε επιμέρους, πολύ σημαντικά θέματα, τελικώς αυτό που η χώρα χρειάζεται θα επιτευχθεί".
Από την πλευρά της η Νέα Δημοκρατία εκτιμά πως μια μορφή έμπρακτης συναίνεσης με την κυβέρνηση είναι η υπερψήφιση μέτρων που περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο σχέδιο. Όμως εάν η κυβέρνηση φέρει στη Βουλή το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ως ένα άρθρο τότε η Νέα Δημοκρατία θα το καταψηφίσει.
Ο γγ της κεντρικής επιτροπής της ΝΔ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, δήλωσε για το θέμα: "Εάν η κυβέρνηση επιτρέψει μια νομοθετική μεθόδευση με την οποία θα αποκλείσει την έκφραση θετικής ψήφου σε όσα συμφωνεί η αντιπολίτευση, μάλλον θα αποδείξει ότι δεν επιθυμεί καμία συναίνεση και απλώς θέτει εκβιαστικά διλήμματα".
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, δήλωσε έτοιμος να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση που συμμετέχει το ΠΑΣΟΚ, η Νέα Δημοκρατία, η Δημοκρατική Συμμαχία και η Δημοκρατική Αριστερά και τόνισε πως ένα τέτοιο σχήμα είναι απαραίτητο για να αντιμετωπισθεί "η επελαύνουσα ιδιότυπη δικτατορία των δανειστών".
Προτείνει μάλιστα να ανατεθεί στον κ.Σαμαρά ο ρόλος του αναπληρωτή πρωθυπουργού με την ευθύνη των οικονομικών υπουργείων και πρόσθεσε μιλώντας στον Real FM: "Είπα στον πρωθυπουργό 'να βρεις το θάρρος και να του πεις να αναλάβει αναπληρωτής πρωθυπουργός και πάρε και τα οικονομικά υπουργεία για να κάνει (σ.σ. Αντώνης Σαμαράς) όλα αυτά που λέει. Και θα προχωρήσουμε όλοι μαζί".
Με ανακοίνωση του το ΚΚΕ τονίζει πως δεν πρέπει να υπάρξει συναίνεση και ανοχή στα μέτρα της κυβέρνησης και προσθέτει: “Ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της ΝΔ, έδωσαν εξετάσεις στον ΣΕΒ για το ποιος μπορεί να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις τους και να ηγηθεί της πιο ισχυρής συναίνεσης για την ισοπέδωση του λαού”.