Πολλές συζητήσεις προκαλεί η πρόταση του προέδρου του ΣΕΒ περί διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την επικύρωση των αποφάσεων για την οικονομία, η οποία φέρεται να έτυχε θετικής ανταπόκρισης από τον πρωθυπουργό.
Πολλές συζητήσεις προκαλεί η πρόταση του προέδρου του ΣΕΒ Δημήτρη Δασκαλόπουλου περί διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την επικύρωση των αποφάσεων που λαμβάνονται για την οικονομία, η οποία φέρεται να έτυχε θετικής ανταπόκρισης από τον πρωθυπουργό.
Ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος ενημέρωσε την Τετάρτη τον Κάρολο Παπούλια για τις συναντήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς, δεν θέλησε να απαντήσει σε σχετική ερώτηση. Στη δήλωσή του, επέμεινε στην ανάγκη συναίνεσης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, επαναλαμβάνοντας ότι αν δεν ληφθούν μέτρα, ο κίνδυνος της χρεοκοπίας παραμένει ορατός.
Για το θέμα ρωτήθηκε στο press room ο Γιώργος Πεταλωτής, ο οποίος είπε: "Επειδή γίνεται πολλή κουβέντα αυτές τις μέρες, να υπενθυμίσω ότι είναι πάγια και γνωστή από παλιά η θέση του Έλληνα πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου για τα δημοψηφίσματα και τελευταία φορά εκφράστηκε και στο υπουργικό συμβούλιο. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Δεν σημαίνει όμως ότι υπάρχει συγκεκριμένη θέση και συγκεκριμένος σχεδιασμός για κάποιο δημοψήφισμα".
"Εμάς κύριο μέλημά μας είναι η ολοκλήρωση των διεργασιών για το μεσοπρόθεσμο σχέδιο που είναι το άμεσο βήμα το οποίο κάνουμε προς την έξοδο από την κρίση" πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος πάντως ξεκαθάρισε ότι το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα θα ψηφιστεί με την κοινοβουλευτική διαδικασία.
Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Μιχελάκης κάνει λόγο για προσπάθεια αποπροσανατολισμού. "Είναι ακατανόητο γιατί έρχεται ένα τέτοιο θέμα αυτή τη στιγμή" είπε ο εκπρόσωπος της ΝΔ και πρόσθεσε: "Όλοι καταλαβαίνουμε ότι αποπροσανατολίζει χωρίς να λύνει κάτι".
Το ΚΚΕ σημειώνει σε ανακοίνωσή του: "Ο λαός δεν πρέπει να υποκύψει σε κανένα εκβιασμό κυβέρνησης – ΣΕΒ και ΕΕ, γιατί αυτό θα τους αποθρασύνει περισσότερο. Είτε καταφύγουν σε δημοψήφισμα είτε σε εκλογές, για να θέσουν τρομοκρατικά διλήμματα, ο λαός πρέπει αντί να τους φοβηθεί να τους φοβίσει".
Θετικός στο δημοψήφισμα εμφανίσθηκε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, ο οποίος σχολίασε: "Κάθετι το οποίο απευθύνεται στον λαό απαγορεύεται να το απομακρύνεις και να το αποκρούεις. Εγώ δέχομαι το κάθετι που παραπέμπει στον λαό".
Ο Συνασπισμός κατήγγειλε ότι η πρόταση για δημοψήφισμα από τον πρόεδρο του ΣΕΒ ήρθε "σε μια εμφανή προσπάθεια συγκάλυψης της κυβερνητικής αποτυχίας και της επιχειρούμενης λεηλασίας της δημόσιας περιουσίας" και "δεν θέτει ζήτημα έγκρισης ή μη του μνημονίου ή του νέου ευρωπαϊκού μνημονίου, αλλά αναφέρεται σε ανύπαρκτα και πλαστά διλήμματα περί παραμονής στο ευρώ".
"Τα σημερινά αδιέξοδα απαιτούν γενναίες πολιτικές αποφάσεις… Η λύση δεν είναι στην κατεύθυνση διαδικασιών που ζητούν από τους πολίτες ένα ξερό 'ναι' ή ένα ξερό 'όχι' σε ασαφή ερωτήματα. Η λύση που εμείς προτείνουμε αφορά τη μείωση του κράτους και λιγότερους και μικρότερους φόρους, αλλά να τους πληρώνουν όλοι" δήλωσε ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Γιάννης Οικονόμου.
Ο κ. Δασκαλόπουλος πάντως, μιλώντας στον ρ/σ Bήμα FM, υπεραμύνηθηκε της πρότασής του. "Το ερώτημα -είπε- είναι προχωρούμε στο δρόμο που επιβάλλει η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας ή αποχωρούμε και προευόμαστε μόνοι, χωρίς τους όρους αυτούς που μας ενοχλούν από τους Ευρωπαίους, αλλά και χωρίς τα δισεκατομμύριά τους".