Σαφές μήνυμα από Ρομπάι και Μπαρόζο ότι η Ευρώπη θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποφύγει η Ελλάδα την αναδιάρθρωση. Οι δηλώσεις των επικεφαλής του ευρωπαϊκού συμβουλίου και της Κομισιόν έγιναν στην Ντοβίλ της Γαλλίας, στο περιθώριο της συνόδου των G8.
Σαφές μήνυμα ότι η Ευρώπη θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποφύγει η Ελλάδα την αναδιάρθρωση έστειλαν το μεσημέρι από την Ντοβίλ της Γαλλίας, στο περιθώριο της συνόδου των G8, ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο.
"Είμαστε σίγουροι ότι η Ελλάδα θα πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα και θα κάνει όλες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι της δημοσιονομικής προσαρμογής που έχουν συμφωνηθεί. Βεβαίως και είναι εφικτό, αλλά σίγουρα απαιτεί προσπάθειες" δήλωσε ο κ. Ρομπάι. Και αναφερόμενος στα περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, πρόσθεσε: "Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε να να μην υπάρξει χρεοκοπία η κάποιο άλλο πιστωτικό γεγονός. θα κάνουμε τα πάντα για να διατηρήσουμε τη χρηματοπιστωτική σταθερότηατ της Ευρωζώνης.
Κατηγορηματικά αντίθετη σε "κούρεμα" του ελληνικού χρέους τάσσεται η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας και υποψήφια για το "τιμόνι" του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, διαψεύδοντας σχετικά σενάρια, τα οποία μάλιστα αποδίδει σε κάποιους που επιδιώκουν "να κερδίσουν χρήματα". Μιλώντας στο περιοδικό "Stern", η κ. Λαγκάρντ δηλώνει: "Μπορώ να σας κοιτάξω κατάματα και να πω: Το ζήτημα δεν είναι πλέον στο τραπέζι των συζητήσεων".
Για τις καταστροφικές συνέπειες μιας αναδιάρθρωσης προειδοποιεί ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, ο οποίος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας βοήθειας στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι οι Ευρωπαίοι δεν έχουν ακόμη εξαντλήσει όλα τα σενάρια στήριξης.
Μιλώντας στη γερμανική "Handelsblatt", ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τονίζει χαρακτηριστικά: "Είναι αλήθεια ότι στην ΕΕ δεν έχουμε ακόμη εξαντλήσει όλα τα σενάρια για την στήριξη της Ελλάδας. Τα μέτρα δημοσιονομικής πειθαρχίας από μόνα τους δεν μπορούν να επιλύσουν τα προβλήματα της χώρας". Και προσθέτει: "Το σενάριο της αναδιάρθρωσης εμπεριέχει σημαντικούς κινδύνους. Θα μπορούσε να οδηγήσει στην άμεση απαίτηση εξυπηρέτησης όλων των δανείων με τις ανάλογες συνέπειες για την ικανότητα πληρωμών της χώρας".
Πάντως, η Άγκελα Μέρκελ υποστηρίζει ότι μετά την έναρξη της λειτουργίας του μόνιμου μηχανισμού στήριξης το 2013, τα κράτη-μέλη που θα προσφεύγουν σε αυτόν θα προχωρούν σε αναδιάρθρωση χρεών με συμμετοχή και των ιδιωτών.
"Έχουμε συμφωνήσει -λέει η Γερμανίδα καγκελάριος- στον μόνιμο ευρωμηχανισμό στήριξης. Και για τη Γερμανία έχει τεράστια σημασία το ότι προβλέπει τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στις χώρες που είναι σε αδυναμία πληρωμών. Πριν από τη λειτουργία του ESM οι κανόνες δεν μπορούν να αλλάξουν".
To δρόμο της αναδιάρθωσης προκειμένου η Ελλάδα να ελαφρυνθεί από το υπέρογκο χρέος δείχνει ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, επισημαίνοντας ότι έτσι θα γινόταν πιο εύκολη η εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. Ταυτόχρονα, ο Γιαν Κες Ντε Γιάνκερ στέλνει μήνυμα ότι εάν δεν εξασφαλιστεί η συναίνεση της αντιπολίτευσης στα μέτρα, η Ολλανδία δεν θα καταβάλει νέα χρήματα για την Ελλάδα. "Η ΝΔ -λέει- χρειάζεται να συμφωνήσει στα προτεινόμενα μέτρα για τις μεταρρυθμίσεις, αλλιώς δεν θα υπάρξουν νέα χρήματα από την Ολλανδία".
Να υπάρξει πρόβλεψη ώστε στο μέλλον τα κράτη που αποτυγχάνουν στη διαχείριση των οικονομικών τους, να αναλαμβάνουν να καλύψουν μόνα τους το κόστος, ζητά ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εστέν, ο οποίος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Les Echos" τονίζει πως δεν υφίσταται κρίση του ευρώ, το οποίο χαρακτηρίζει "υγιές νόμισμα".
"Αυτό που δεν είχαμε προβλέψει, είναι οι κανόνες του παιγνιδιού στην περίπτωση που ένα κράτος όπως για παράδειγμα η Ελλάδα, χρεοκοπήσει. Ορισμένα κράτη ακολούθησαν μια ξεδιάντροπη διαχείριση στα δημόσια οικονομικά τους και θα έπρεπε κανονικά να έχουν δηλώσει χρεοκοπία. Οι Ευρωπαίοι επιθυμούν να αποφύγουν κάτι τέτοιο, γιατί οι κάτοχοι του χρέους ανησυχούν και φοβόμαστε το φαινόμενο διάδοσης της κρίσης στα γειτονικά κράτη, άποψη την οποία δεν συμμερίζομαι" σημειώνει ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας.