"Φωτιές" ανάβει πρωτοσέλιδο δημοσίευμα των "Financial Times" για πρωτοφανή παρέμβαση ξένων αρχών στην οικονομία της Ελλάδας. Η ελληνική κυβέρνηση το διαψεύδει, ενώ οι Βρυξέλλες μιλούν για "σπέκουλα", αλλά ταυτόχρονα απευθύνουν νέες προτροπές για διακομματική συναίνεση.
"Φωτιές" ανάβει πρωτοσέλιδο δημοσίευμα των "Financial Times" για πρωτοφανή παρέμβαση ξένων αρχών στην οικονομία της Ελλάδας. Η ελληνική κυβέρνηση το διαψεύδει, ενώ οι Βρυξέλλες μιλούν για "σπέκουλα", αλλά ταυτόχρονα απευθύνουν νέες προτροπές για διακομματική συναίνεση.
Σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα, πηγές που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις δηλώνουν ότι συζητείται η εμπλοκή ξένων αρχών στη διαδικασία είσπραξης των φόρων, αλλά και στις ιδωτικοποιήσεις, ως αντάλλαγμα για τη χορήγηση νέας βοήθειας.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, με τον τρόπο αυτό τα νέα δάνεια προς την Ελλάδα θα ανέρχονταν σε περίπου 30-35 δισ. ευρώ, ενώ άλλα 30-35 δισ., δηλαδή το υπόλοιπο των αναγκών της χώρας για την επόμενη διετία, θα μπορούσε να καλυφθεί με πώληση κρατικών περιουσιακών στοιχείων, αλλά και με εθελοντική διακράτηση των ελληνικών ομολόγων από τους ιδιώτες.
Το Αθηναϊκό Πρακτορείο μετέδιδε το απόγευμα ότι παράγοντες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χαρακτήριζαν "σπέκουλα" τα σενάρια περί "ξένης παρέμβασης" στην ελληνική οικονομία και πρώιμα τα περί πρόσθετου πακέτου χρηματοδότησης προς την Ελλάδα. Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο πρόσθετης χρηματοδότησης προς την Ελλάδα, πηγές της Επιτροπής σημείωναν ότι επισήμως δεν έχουν γίνει συζητήσεις για το θέμα αυτό, τονίζοντας ότι τέτοιου είδους αποφάσεις λαμβάνονται βήμα-βήμα.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για "σενάρια επιστημονικής φαντασίας". "Η επεξεργασία και η διεργασία που γίνεται από το υπουργείο Οικονομικών για όλα αυτά τα ζητήματα είναι η μεγαλύτερη εγγύηση ότι σε αυτά όλα θα είμαστε συνεπείς… Μέχρι και σενάρια επιστημονικής φαντασίας βλέπουμε να ξετυλίγονται κάθε μέρα, αλλά αυτό πραγματικά δεν μας αφορά" είπε ο Γ. Πεταλωτής.
"Η Ελλάδα τεχνική βοήθεια σε μια σειρά από θέματα που έχουν να κάνουν με την πορεία της οικονομίας της δέχεται. Πέραν όμως αυτού, όλα τα υπόλοιπα δεν κινούνται στον χώρο της πραγμαρτικότητας. Είμαι κατηγορηματικός, είμαι σαφής και λέω ό,τι λέω ως προϊόν της δικής μου εμπειρίας, αλλά και της συνεννόησής μου με τους συναδέλφους μου, και κυρίως με το υπουργείο Οικονομικών" δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο Ανδρέας Λοβέρδος.
Σύμφωνα με το Reuters, για το συγκεκριμένο θέμα ήταν σε εξέλιξη όλο το Σαββατοκύριακο επείγουσες διαπραγματεύσεις μεταξύ ανώτατων Ευρωπαίων αξιωματούχων και της ελληνικής κυβέρνησης. Το πρακτορείο επικαλείται δήλωση ανώτατου Ευρωπαίου αξιωματούχου ότι το σχέδιο "θα περιελάμβανε εγγυήσεις για νέα δάνεια και τεχνική βοήθεια-εμπλοκή στη διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων από την ΕΕ".
Ωστόσο, οι ίδιοι αξιωματούχοι αναφέρουν στους "Financial Times" ότι για κάθε ένα από τα σημεία αυτού του σχεδίου, υπάρχουν αντίστοιχες αντιδράσεις είτε από χώρες-μέλη είτε από κάποιον από τους εταίρους της τρόικας, όπως για παράδειγμα εκείνη της ΕΚΤ, που αντιδρά σε κάθε είδους συζήτηση για αναδιάρθρωση.
Με συνέντευξή του στην ίδια εφημερίδα, το μέλος της ΕΚΤ Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι αναφέρει ότι δεν υπάρχει καμία διαφορά ανάμεσα στην αναδιάρθρωση και την ήπια αναδιάρθρωση, τις οποίες χαρακτηρίζει, μαζί με την έξοδο από το ευρώ… "θανατική ποινή"!.
"Αυτοί που δεν σέβονται τους κανόνες θα πρέπει να τιμωρηθούν και αυτό συμβαίνει όταν οι χώρες συμφωνούν να ακολουθήσουν το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων του ΔΝΤ και της ΕΕ. Αναδιάρθρωση του χρέους ή έξοδος της χώρας από του ευρώ, όμως, θα ήταν σαν θανατική ποινή, την οποία έχουμε καταργήσει στην ΕΕ" αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Σμάγκι.
Ο Όλι Ρεν ασκεί νέες πιέσεις προς τα ελληνικά πολιτικά κόμματα, ωστε να ληφθούν γρήγορα οι αποφάσεις για τα πρόσθετα μέτρα, χαρακτηρίζοντας τον Ιούνιο "κρίσιμο μήνα". Μιλώντας στη "Welt online", ο επίτροπος αναφέριε: "Πρέπει να επιτευχθεί σύντομα συμφωνία. Δεν υπάρχει χρόνος για μακρόσυρτες διαπραγματεύσεις. Όλα τα ελληνικά πολιτικά κόμματα, και η αντιπολίτευση, πρέπει να συμπεριφερθούν εποικοδομητικά και να στηρίξουν το απαιτούμενο από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα και την εφαρμογή του. Ο Ιούνιος είναι ο κρίσιμος μήνας για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. Μπορεί να σημάνει την αρχή του τέλους της κρίσης ή μια χαμένη ευκαιρία".
Φωτιές ανάβει η δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ, Μίχαελ Φουξ, ο οποίος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο η Γερμανία να μην καταβάλει τη συμμετοχή της στην επόμενη δόση, εάν και το ΔΝΤ δεν προχωρήσει στην καταβολή του ποσού που του αναλογεί. "Εάν το ΔΝΤ -λέει σχετικά στην "Bild"- δεν θέλει να πληρώσει, θα πρέπει να έχει έναν σημαντικό λόγο. Αυτόν πρέπει να τον αναλύσουμε και στην ανάγκη να πράξουμε το ίδιο".
Αντίθετα, ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου Ντιντιε Ρέιντερς απορρίπτει τα σενάρια αναδιάρθρωσης ή εξόδου από το ευρώ και προτείνει μία πραγματικά ευρωπαϊκή λύση για βοήθεια προς την Ελλάδα, όπως την έκδοση ευρωομολόγων. "Κατανοώ τη διστακτικότητα, κυρίως στη Γερμανία, αλλά είναι μια λύση, που μου φαίνεται λογική. Σε κάθε περίπτωση, κάποια στιγμή θα οδηγηθούμε σε ευρωπαϊκά ομόλογα. Θα πρέπει να διατηρήσουμε την ενότητα της ευρωζώνης. Θα ήταν παράλογο να μην κάνουμε αυτή τη συζήτηση για τα ευρωομόλογα" αναφέρει.
Γιούνκερ: "Είμαι μάλλον αισιόδοξος"
Σε ερώτηση του MEGA και της Μαρίας Δεναξά για το αν θα δοθεί η 5η δόση του δανείου στη χώρα μας απάντησε το απόγευμα της Δευτέρας ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά τη συνάντησή του στο Παρίσι με τον Νικολά Σαρκοζί.
"Η τρόικα, ΔΝΤ και ΕΕ βρίσκονται στην Ελλάδα και στις αρχές τις επόμενης εβδομάδας αναμένουμε την τελική ετυμηγορία που θα δώσει την τελική απόφαση. Είμαι μάλλον αισιόδοξος, δήλωσε ο κ. Γιούνκερ.
Σε ερώτηση σχετικά με την αναδιάρθρωση, ο επικεφαλής του Eurogroup ήταν κατηγορηματικός λέγοντας επί λέξει: "Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν είναι μια εκδοχή, δεν την εξετάζει κανείς. Θα προσπαθήσουμε να επιλύσουμε το πρόβλημα ως το τέλος του μήνα".
Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή ιδιωτών – επενδυτών, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είπε ότι θα εξεταστεί το ζήτημα με την απαιτούμενη προσοχή.