Ανοιχτός στη συνεννόηση με την κυβέρνηση, αλλά με όρο να υπάρξει συμφωνία για μείωση φορολογικών συντελεστών και εν συνεχεία επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου με την τρόικα, δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας τη Δευτέρα στην K.O. της ΝΔ.
Ανοιχτός στη συνεννόηση με την κυβέρνηση, αλλά με όρο να υπάρξει συμφωνία για μείωση φορολογικών συντελεστών και εν συνεχεία επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου με την τρόικα, δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας τη Δευτέρα στην K.O. της ΝΔ.
Ο πρωθυπουργός δηλώνει αποφασισμένος να συνεχίσει στο δρόμο της συναίνεσης, καθώς συνεργάτες του αφήνουν ανοιχτό το ενδεόμενο για την ανάληψη νέας πρωτοβουλίας προσέγγισης με τον Αντώνη Σαμαρά, την ώρα που αυξάνονται και οι πιέσεις από τις Βρυξέλλες για την έγκριση βασικών παραμέτρων του μεσοπρόθεσμου.
Κατά την ομιλία του τη Δευτέρα, ο πρόεδρος της ΝΔ επέκρινε τη συνταγη του μνημονίου κάνοντας λόγο για ναυάγιο και ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να προσυπογράψει την κατάργηση της αντιπολίτευσης. Παράλληλα, είπε πως προσφέρει συναίνεση υπό τον όρο της συμφωνίας εκ των προτέρων για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, επαναλαμβάνοντας ότι η μόνη λύση για ανάκαμψη της οικονομίας είναι η μείωση των φόρων.
"Επαναδιαπραγμάτευση και επανεκκίνηση της οικονομίας. Όχι συναίνεση στο λάθος, ναι στη συναίνεση για να βγάλουμε την κοινωνία από τα αδιέξοδα. Όχι στην ψευδεπίγραφη συναίνεση εγκλωβισμού στο αδιέξοδο και πάνω από όλα όχι στη συναίνεση πίσω από την οποία, κρύβεται η αναποτελεσματικότητα και η ακυβερνησία του κ. Παπανδρέου" τόνισε ο κ. Σαμαράς.
Μάλιστα, ο κ. Σαμαράς κάλεσε την κυβέρνηση να φέρει το μεσοπρόθεσμο με τη μορφή νομοσχεδίων και να μην το περιορίσει σε ένα άρθρο, ώστε να βρεθούν τα πεδία σύγκλισης, και είπε πως με το ΠΑΣΟΚ μπορούν να νομοθετήσουν από κοινού στα θέματα της δημόσιας περιουσίας, της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, της νομιμοποίησης των αυθαιρέτων, των αποκρατικοποίησεων, του επαναπατρισμού των κεφαλαίων και των συμβάσεων εκχώρηση λιμανιών και αεροδρομίων. Σχολίασε, δε, ότι η κυβέρνηση δεν έχει επιτύχει σε αυτά τα σχέδια τη συμφωνία συνδικαλιστών που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ, αλλά ακόμη και ορισμένων υπουργών της.
κάλεσε την κυβέρνηση να φέρει το μεσοπρόθεσμο με τη μορφή νομοσχεδίων και να μην το περιορίσει σε ένα άρθρο, ώστε να βρεθούν τα πεδία σύγκλισης.
"Μη μας τα φέρετε -τόνισε- σε ένα άρθρο "όλα ή τίποτα". Γιατί τότε οι πάντες θα μάθουν πως πραγματικά εννοείτε τη συναίνεση. Στα επί μέρους άρθρα που μπορούμε να συμφωνήσουμε θα ψηφίσουμε, αν τεθούν για ψηφοφορία. Εδώ στο χέρι σας είναι αν σας ενδιαφέρει η συναίνεση, που λέτε ότι επιδιώκεται ή απλώς, τη χρησιμοποιείτε ως πρόσχημα. Το ερώτημα είναι αν οι δικοί σας κομματικοί στρατοί συμφωνούν;".
Ο πρόεδρος της ΝΔ εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε ότι "φοβίζει τον κόσμο και πανικοβάλλει τον λαό με δηλώσεις και διαρροές για επικείμενη χρεοκοπία ακόμα και για επιστροφή στη δραχμή". "Ας το καταλάβουν όλοι -είπε- οι κουβέντες για αναδιάρθρωση σκοτώνουν την οικονομία. Οι κουβέντες για δραχμή το ίδιο και χειρότερα. Ούτε κουβέντες της πεντάρας δεν είναι αυτές. Οποιοσδήποτε αναφέρεται σε έξοδο από το ευρώ, διαπράττει έγκλημα. Αυτή η στρατηγική του κατευθυνόμενου φόβου πρέπει να σταματήσει αμέσως και από όλους".
Παράλληλα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε πυρά και κατά του Γιώργου Καρατζαφέρη, με αφορμή τη δήλωση του προέδρου του ΛΑΟΣ μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. "Άκουσα κάποιον να επικαλείται το ιστορικό προηγούμενο του Θεμιστοκλή με τον Ευρυβιάδη, που παρά τον τσακωμό τους συμφιλιώθηκαν πριν τη ναυμαχία της Σαλαμίνας. Συμφωνώ απόλυτα, μόνο να θυμίσω μαι μικρή λεπτομέρεια, ότι συμφώνησαν μεταξύ τους για να πολεμήσουν όχι για να υποκύψουν" ανέφερε ο κ. Σαμαράς.
Απαντώντας, από το βήμα της Βουλής, ο Γιώργος Καρατζαφέρης σχολίασε: "Για όσους ενδιαφέρονται για μαθήματα ιστορίας, ο Ευρυβιάδης και ο Θεμιστοκλής δεν θα αναγκάζονταν να συνεννοηθούν και να πάμε σε πόλεμο εάν προηγουμένως ο Εφιάλτης δεν είχε προδώσει και δεν είχε αφήσει τους Πέρσες να περάσουν".
Το ΚΚΕ κατηγορεί τον κ. Σαμαρά ότι ουσιαστικά προσφέρει συναίνεση στην κυβέρνηση. Το Κομμουνιστικό Κόμμα σημειώνει σε ανακοίνωσή του: "Χαρακτηριστική είναι η στροφή της ΝΔ από το 'δεν ψηφίζω το μεσοπρόθεσμο" στη δήλωση τώρα ότι θα ψηφίσει τα βασικά άρθρα του, αρκεί αυτά να έρθουν ξεχωριστά, ή ότι θα το στηρίξει και συνολικά αν η κυβέρνηση δεχθεί να μειωθεί και άλλο η φορολογία των μεγάλων επιχειρήσεων, που η κυβέρνηση συμφωνεί, αλλά η ΝΔ προτείνει να γίνει τώρα".
Ο ΣΥΝ σχολιάζει ότι "η μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων που παρουσιάζει ο κ. Σαμαράς ως το βασικό πυλώνα της πρότασης της ΝΔ που τη διαφοροποιεί από την κυβέρνηση θα επιβαρύνει την άδικη κατανομή των βαρών σε βάρος των οικονομικά ασθενέστερων".
Εκλογές αν δεν επιτευχθεί συναίνεση προβλέπει η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία μιλώνστας στον ρ/σ Real FM είπε: "Εάν οι δύο αρχηγοί των κομμάτων μείνουν κολλημένοι, όπως είναι σήμερα, στις δικές τους αρχές και τους δικούς τους μικρόκοσμους, τότε αυτό θα οδηγήσει μονοτελειακά και οφείλει να οδηγήσει σε εκλογές".
Μείωση της φορολογίας προτείνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι, σημειώνοντας σε ανακοίνωσή τους: "Χρειαζόμαστε όντως δικαιότερη φορολογία με βιώσιμη στόχευση, αποτελεσματική είσπραξη, και ανταποδοτικότητα σε διεξόδους από την κρίση και σε ποιοτικότερα δημόσια αγαθά για ανακούφιση των πολιτών και στήριξη της οικονομίας".