Σε τριπλή υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας προχώρησε η Moody's, δίνοντας ποσοστό χρεοκοπίας 50% μέσα στην επόμενη 5ετία. Γερμανικό δημοσίευμα επισκιάζει την αισιοδοξία για την 5η δόση. Διαψεύσεις από Βερολίνο και Αθήνα. Συνάντηση Παπανδρέου - Γιούνκερ την Παρασκευή.
Σε τριπλή υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας προχώρησε η Moody's, δίνοντας ποσοστό χρεοκοπίας 50% μέσα στην επόμενη 5ετία.
Αιτιολογώντας τη νέα υποβάθμιση, ο οίκος αξιολόγησης σημειώνει ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για την Ελλάδα να αποτύχει να σταθεροποιήσει το χρέος της χωρίς αναδιάρθρωση, λαμβάνοντας υπ' όψιν τις αυξανόμενες προκλήσεις εφαρμογής του προγράμματος από την κυβέρνηση, τις αβέβαιες προοπτικές ανάπτυξης και τις αποκλίσεις έναντι των δημοσιονομικών δεσμεύσεων.
Συν τοις άλλοις, η Moody's εκτιμά ότι κάποια στιγμή στο μέλλον, οι δανειστές της Ελλάδας θα θέσουν ως προϋπόθεση της περαιτέρω χρηματικής βοήθειας, τη συμμετοχή των ιδιωτών στην αναδιάρθρωση χρέους.
Σε ανακοίνωση του το υπουργείο Οικονομικών σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι η υποβάθμιση γίνεται την ίδια στιγμή που βρίσκονται στην Ελλάδα για να αξιολογήσουν το οικονομικό πρόγραμμα της χώρας οι εκπρόσωποι της τρόικας, επηρεάζεται από την έντονη φημολογία στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο και παραβλέπει τις δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης, προκειμένου να επιτύχει τον δημοσιονομικό στόχο για το 2011, αλλά και να επιταχύνει το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων
Όσο για την πολιτική κόπωση που επικαλείται η ανακοίνωση της Moody's, το υπουργείο Οικονομικών τονίζει ότι η κυβέρνηση έχει κάνει απολύτως ξεκάθαρο ότι επιδιώκει την ευρύτερη δυνατή συνεννόηση γύρω από τις μεγάλες αλλαγές που πρέπει να γίνουν, αλλά θα προχωρήσει σε κάθε περίπτωση αταλάντευτη στο δρόμο που έχει χαράξει για τη σωτηρία της χώρας.
Το κλίμα για τη χώρα μας σκίασαν νωρίτερα και οι πληροφορίες της γερμανικής "Frankfurter Allgemeine Zeitung" ότι το ΔΝΤ δεν θα καταβάλει πιθανότατα το μερίδιο που του αναλογεί για την πέμπτη δόση του δανείου προς την Ελλάδα στα τέλη Ιουνίου. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η τρόικα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η χρηματοδότηση του τρέχοντος προγράμματος δεν είναι εξασφαλισμένη για τους επόμενους 12 μήνες. Ωστόσο, το δημοσίευμα συμπληρώνει ότι το Ταμείο αναμένεται να συμμετάσχει στο νέο πρόγραμμα στήριξης της χώρας.
Επικαλούμενα δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, τα διεθνή πρακτορεία υποστηρίζουν ότι η συμφωνία για νέα βοήθεια ύψους 60 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα θα κλείσει μέχρι τα τέλη Ιουνίου και θα περιλαμβάνει εκτός από τα δάνεια και εθελοντική διακράτηση των ομολόγων που λήγουν τη διετία 2012-2014 για επιπλέον τρία χρόνια.
Πάντως, ο σύμβουλος της Γερμανίδας καγκελαρίου, μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg, υποστήριξε ότι ακόμη και σε περίπτωση που το ΔΝΤ δεν πληρώσει την επόμενη δόση, οι Ευρωπαίοι δεν θα αφήσουν την Ελλάδα να χρεοκοπήσει. "Δεν είναι λύση. Και αν το ΔΝΤ δεν θέλει να συνεχίσει τη χρηματοδότησή του, τότε αναμφίβολα η ΕΕ θα κάνει τη δουλειά" είπε ο Πέτερ Μπόφινγκερ.
Η στάση της Γερμανίας εξακολουθεί να παραμένει μυστήριο, καθώς η Άγκελα Μέρκελ αρνείται να ανοίξει τα χαρτιά της για τη συνέχιση της βοήθειας, δηλώνοντας ότι θα περιμένει την έκθεση της τρόικας. "Το εάν χρειάζεται να κάνουμε κάτι και πού χρειάζεται να το κάνουμε, μπορεί μόνο να αποφασιστεί αφού έχουμε στα χέρια μας την αναφορά" ανέφερε η Γερμανίδα καγκελάριος.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υποστηρίζει ότι το πρόγραμμα είναι κοινό ανάμεσα σε Ευρωπαίους και ΔΝΤ. "Είναι ένα κοινό πρόγραμμα στο οποίο μετέχουν οι χώρες-μέλη, το ΔΝΤ και η Κομισιόν. Έχει σχεδιαστεί για να μετέχουν όλοι. Θα εκτιμηθεί από κοινού και τότε μόνο μπορεί να συνεχίσει από κοινού, συμπεριλαμβανομένου και του ερωτήματος της πληρωμής των μελλοντικών δόσεων" λέει ο Μάρτιν Κορτχάους.
Ο επίτροπος Ρεν, μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο οι Ευρωπαίοι να καταλήξουν σε συμφωνία τύπου Βιέννης, προσπαθώντας να πείσουν τους ιδιώτες κατόχους ελληνικών ομολόγων να τα διακρατήσουν εθελοντικά κατά τη λήξη τους.
Εκπρόσωπός του μάλιστα επιβεβαιώνει, μέσω του Dow Jones Newswires, την πρόθεση της ΕΕ να προχωρήσει σε νέα βοήθεια προς την Ελλάδα, με την προϋπόθεση, βέβαια, να ληφθούν πριν όλα τα απαραίτητα μέτρα. "Είμαστε έτοιμοι -λέει- να συζητήσουμε περαιτέρω τρόπους στήριξης της Ελλάδας υπό την προϋπόθεση βεβαίως η ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει πλήρως το πρόγραμμα".
Η βοήθεια προς την Ελλάδα δεν είναι πεταμένα λεφτά, εφόσον υλοποιούνται τα συμφωνηθέντα, υποστηρίζει το "γεράκι" της ΕΚΤ Γιούγκεν Σταρκ, ο οποίος λέει στη "Handelszeitung": "H Ελλάδα δεν είναι ένα 'βαρέλι χωρίς πάτο' όσον αφορά τις οικονομικές ενισχύσεις με την προϋπόθεση ότι θα συνεχίσει να υλοποιεί τα μεταρρυθμιστικά μέτρα στα οποία έχει συμφωνήσει. Η επικέντρωση στο θέμα της αναδιάρθρωσης ή της επιμήκυνσης είναι ακατάλληλη".
Από την πλευρά της, η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ απορρίπτει την αναδιάρθρωση και απαντά σε όσους επικρίνουν τη βοήθεια προς την Ελλάδα, λέγοντας ότι οι Ευρωπαίοι κερδίζουν από τους τόκους που εισπράττουν. "Μέχρι στιγμής -λέει- έχουμε κερδίσει 19.000.000 ευρώ σε τόκους και δεν έχουμε χάσει ούτε ένα λεπτό, δανείζουμε τα χρήματα, δεν τα χαρίζουμε".
Γελοία χαρακτήρισε για άλλη μια φορά τα σενάρια περί εξόδου της χώρας από το ευρώ και επιστροφής στη δραχμή, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, μιλώντας ενώπιον και του πρωθυπουργού σε συνέδριο για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Την Παρασκευή ο Γιώργος Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Όπως έγινε γνωστό, η συνάντηση θα γίνει στις 3 μετά το μεσημέρι στο Λουξεμβούργο και έως τότε το πιθανότερο είναι πως θα έχουν ολοκληρωθεί στην Αθήνα οι σκληρές διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το νέο πακέτο σκληρών μέτρων και τις αποκρατικοποιήσεις.