Για την Παρασκευή μετατίθεται πλέον, και εκτός απροόπτου, η ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων με την τρόικα για το μεσοπρόθεσμο. Σημεία τριβής αποτελούν οι αποκρατικοποιήσεις, τα εργασιακά, αλλά και οι απολύσεις στις ΔΕΚΟ.
Για την Παρασκευή μετατίθεται πλέον, και εκτός απροόπτου, η ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων με την τρόικα για το μεσοπρόθεσμο σχέδιο, θέμα που θα συζητήσει ο Γιώργος Παπανδρέου με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στη συνάντηση που θα έχουν την Παρασκευή στο Λουξεμβούργο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από το υψηλόβαθμο κλιμάκιο των ελεγκτών υπήρξε έντονη πίεση -που απαιτεί ειδικούς χειρισμούς στην αποτύπωσή τους στο Επικαιροποιημένο Μνημόνιο- όσον αφορά:
Στη ρητή πρόβλεψη απολύσεων σε Οργανισμούς που συγχωνεύονται ή καταργούνται
Στον νέο Φορέα για τις αποκρατικοποιήσεις αλλά και
Στο πώς αποδίδει το νέο πλαίσιο των επιχειρησιακών συμβάσεων.
Σε ό,τι αφορά στην πρόβλεψη απολύσεων, οι εκπρόσωποι της τρόικας εμφανίζονται να ζητούν επιτακτικά την πώληση μιας ΔΕΚΟ μέχρι το τέλος Ιουνίου και να φέρονται να ζητούν 10.000 απολύσεις εργαζομένων στις επιχειρήσεις του Δημοσίου που θα αποκρατικοποιηθούν. Στους υπαλλήλους αυτούς θα δοθεί το δικαίωμα να μεταταγούν μέσω ΑΣΕΠ σε περιορισμένο όμως αριθμό, σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου, ενώ όσοι απορριφθούν πέραν της αποζημίωσης θα μπορούν να υπαχθούν για ένα χρόνο σε επιδοτούμενα προγράμματα μετεκπαίδευσης.
Για το θέμα του νέου Φορέα για τις αποκρατικοποιήσεις, το "λεπτό" σημείο αφορά στο νομικό πλαίσιο σύστασης και λειτουργίας του και στη συμμετοχή και το εύρος του ρόλου των ξένων παραγόντων σε αυτόν.
Αναφορικά με τα εργασιακά, η τρόικα φέρεται να επιμένει στο θέμα της υπερίσχυσης των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών στον ιδιωτικό τομέα και εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις για τη σημερινή κατάσταση επειδή έως τωρα έχουν υπογραφεί μονο 4 επιχειρησιακές συμβάσεις με μειώσεις μισθών.