Πιο ουσιαστικές παρεμβάσεις των Βρυξελλων στη χάραξη της εθνικής οικονομικής πολιτικής των υπό διάσωση χωρών - μελών ζήτησε ο Ζαν Κλοντ Τρισέ. Για συμφωνία επί της αρχής για πρόσθετη χρηματοδότηση προς την Ελλάδα, μέχρι τα μέσα του 2014, κάνει λόγο το Reuters.
Πιο ουσιαστικές παρεμβάσεις των Βρυξελλων στη χάραξη της εθνικής οικονομικής πολιτικής των χωρών – μελών που συμμετέχουν σε προγράμματα διάσωσης ζήτησε την Πέμπτη ο Ζαν Κλοντ Τρισέ, μιλώντας σε εκδήλωση στη Γερμανία.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πρότεινε να μπορούν οι αρχές της Ευρωζώνης, στην περίπτωση που μια χώρα που έχει λάβει στήριξη αλλά δεν εφαρμόζει πιστά το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής στο οποίο έχει δεσμευθεί, να έχουν σε μια δεύτερη φάση βαθύτερο και πιο επίσημο λόγο στη διαμόρφωση της οικονομικής πολιτικής της χώρας αυτής.
Ο κ. Τρισέ πρότεινε, επίσης, οι αρχές της Ευρωζώνης να έχουν δικαίωμα βέτο σε ορισμένες αποφάσεις εθνικής δημοσιονομικής πολιτικής, που θα μπορούσε να ισχύσει σε θέματα σημαντικών δημοσιονομικών δαπανών και ανταγωνιστικότητας.
Παράλληλα, ο επικεφαλής της ΕΚΤ πρότεινε και τη δημιουργία ενιαίου υπουργείου Οικονομικών για την Ευρωζώνη στο μέλλον.
Η πρόταση Τρισέ έρχεται σχεδόν ταυτόχρονα με τις δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup, ο οποίος εκτιμά μεν ότι μέχρι τα τέλη του μήνα θα έχει εκπονηθεί νεό πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα, ωστόσο αυτό θα γίνει υπό πολύ αυστηρές προϋποθέσεις και μόνο υπό τον όρο ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει να συμμετέχει στο πρόγραμμα.
"Η Ελλάδα -λέει ο Γιούνεκρ- θα πρέπει να αποδείξει ότι είναι σε θέση να επιτύχει τους στόχους για το 2011, να εφαρμόσει ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και να υλοποιήσει συγκεκριμένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Μόνο υπ' αυτούς τους όρους και με την προϋπόθεση ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο συνολικό πακέτο είναι εφικτό ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα".
Στο μεταξύ, όπως μετέδωσε το βράδυ της Πέμπτης το Reuters, οι υφυπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και οι ανώτατοι υπηρεσιακοί παράγοντες που συνεδρίασαν στη Βιέννη, κατέληξαν σε μια συμφωνία επί της αρχής για πρόσθετη χρηματοδότηση προς την Ελλάδα μέχρι τα μέσα του 2014, η οποία θα περιλαμβάνει κάποια χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα, ώστε αυτό να μην θεωρηθεί πιστωτικό γεγονός.
Αυτά ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, προϋποθέτουν να κλείσει η συμφωνία για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και τις ιδιωτικοποιήσεις ενόψει και της αυριανής συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο Λουξεμβούργο.
Νωρίτερα, Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωνε στο ίδιο πρακτορείο ότι η τρόικα εξετάζει πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να ζητηθεί από την Ελλάδα εγγυήσεις σε περιουσιακά στοιχεία για τη βοήθεια. Λέει χαρακτηριστικά: "Είναι μία πιθανή λύση, αν και δεν τη βλέπω ως τη μοναδική λύση. Δεν υπάρχουν καλές επιλογές. Η καθεμιά είναι δύσκολη επιλογή ή τουλάχιστον πολύ προβληματική. Το μόνο ξεκάθαρο είναι ότι δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στην Ελλάδα να χρεοκοπήσει και ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να φύγει από την Ευρωζώνη".
Η χθεσινή τριπλή υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τη Moody's αυξάνει την πίεση για μεγαλύτερες εγγυήσεις και κίνητρα προς τους ιδιώτες κατόχους ελληνικών τίτλων προκειμένου να αποδεχθούν να διακρατήσουν μετά τη λήξη τους τα ομόλογα, ενώ έρχεται αμέσως μετά τη δημοσίευση των πληροφοριών ότι η ΕΚΤ αρχίζει να σκέφτεται την πρωτοβουλία τύπου Βιέννης.
Μάλιστα, ο Γιούργκεν Σταρκ υποστηρίζει ότι οι αγορές δεν το θεωρήσουν χρεοκοπία τότε η συμμετοχή των ιδιωτών σε εθελοντική βάση θα μπορούσε να εξεταστεί. Μιλώντας στην ιταλική "Il Sole 24 Ore", το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ σημειώνει χαρακτηριστικά πως "εάν αυτή η πιθανότητα δεν εκληφθεί ως χρεοκοπία ή μερική χρεοκοπία, τότε θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα στην χρηματοδότηση της Ελλάδας".
Το μήνυμα για σκληρά ανταλλάγματα με τη λήψη πρόσθετων μέτρων στέλνει και η Άγκελα Μέρκελ, η οποία τονίζει ότι η παρούσα κρίση δεν είναι κρίση του ευρώ, αλλά κρίση ανταγωνιστικότητας ορισμένων χωρών. "Για να ξεπεραστεί η κρίση, πρέπει να αυξήσουμε την ανταγωνιστικότητα και χρειάζεται να τοποθετήσουμε τη δημοσιονομική ευθύνη ακριβώς στην καρδιά του προβλήματος. Ας μην κρυβόμαστε. Το κοινό μας νόμισμα προϋποθέτει ότι η ανταγωνιστικότητά μας δεν είναι τόσο άνιση όσο είναι τώρα" τονίζει η Γερμανίδα καγκελάριος.