Αναταραχή επικρατεί στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, με αφορμή την επιστολή των 16 βουλευτών προς τον πρωθυπουργό. Μήνυμα από Β. Έξαρχο ότι δεν θα ακολουθηθεί διαδικασία κατεπείγοντος για το μεσοπρόθεσμο. Από Δευτέρα συνεδριάζουν τα όργανα του ΠΑΣΟΚ.
Αναταραχή επικρατεί στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, με αφορμή την επιστολή των 16 βουλευτών προς τον πρωθυπουργό, με την οποία ζητούν να συνεδριάσουν τα κομματικά όργανα για να γίνει απολογισμός του ενός χρόνου εφαρμογής του μνημονίου και να συζητηθεί το μεσοπρόθεσμο σχέδιο, καλώντας την κυβέρνηση να μην το προωθήσει στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.
Όπως ήταν φυσικό, η κίνηση των 16 βουλευτών ενέτεινε την ανησυχία που υπήρχε στο μέγαρο Μαξίμου για το αν τελικά το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και το νέο πακέτο μέτρων θα συγκεντρώσουν την απαραίτητη πλειοψηφία όταν θα έρθουν στην Ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση.
Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις έντονες αντιδράσεις, ο γραμματέας της Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Έξαρχος ξεκαθάρισε ότι δεν θα ζητηθεί από τους βουλευτές να ψηφίσουν το μεσοπρόθεσμο με συνοπτικές διαδικασίες. "Δεν θα πάει με διαδικασία κατεπείγοντος. Θα πάει με την κανονική διαδικασία των δύο συνεδριάσεων της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής" τόνισε ο κ. Έξαρχος στο Βήμα FM.
Και πρόσθεσε: "Και αυτό που ενδιαφέρει επίσης, αυτό που έχουμε πει και το έχουμε θέσει και μεις, και το έχω θέσει και εγω ως γραμματέας της Κ.Ο. και το έχουμε συναποφασίσει ότι κατά την συζήτηση του μεσοπρόθεσμου προφανώς και θα συζητήσουμε και θα δούμε, που ήμασταν η χώρα, ως χώρα, που έχουμε φτάσει".
Με δηλώσεις τους, πάντως, ορισμένοι από τους βουλευτές που έχουν υπογράψει την επιστολή τονίζουν πως στηρίζουν απόλυτα την κυβέρνηση και δεν πρόκειται να καταψηφίσουν στην Βουλή το μεσοπρόθεσμο. Επιμένουν, όμως, στην ανάγκη να υπάρξει αναλυτική ενημέρωση ώστε να γνωρίζουν και οι βουλευτές και οι πολίτες ποια είναι τα νέα μέτρα αλλά και τι προοπτικές υπάρχουν ότι το μεσοπρόθεσμο θα πετύχει.
"Θέμα καταψήφισης του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δεν τίθεται, πιστεύω από μένα τουλάχιστον προσωπικά" ξεκαθάρισε η Σοφία Γιαννακά, μέσα από το Βήμα FM 99,5.
Μιλώντας στον ίδιο ρ/σ, η Σούλα Μερεντίτη ανέφερε: "Δεν είμαστε φράξια. Το κυριότερο όπλο που έχουμε είναι να ακούμε την κοινωνία, να εκφράζουμε την κοινωνία και να κρατάμε την κοινωνία ενωμένη και όρθια. Το κυρίαρχο είναι κοινωνική ειρήνη και συνοχή". Ερωτηθείσα εάν υπάρχει πρόθεση να ρίξουν την κυβέρνηση, η κ. Μερεντίτη απάντησε: "Όχι βέβαια, ποιος το είπε;".
Άλλοι βουλευτές θέτουν ως προϋπόθεση να μην εγκριθεί το νομοσχέδιο με τις διαδικασίες του κατεπείγοντος είτε στην ψήφιση του μεσοπρόθεσμου είτε στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων. Μεταξύ αυτων, ο Θωμάς Ρομπόπουλος, ο οποίος δήλωσε στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα MEGA": "Με τη μέθοδο του κατεπείγοντος εγώ δεν θα το ψηφίζω. Και μέσα από αυτή την επιστολή σημειώνεται αυτό ακριβώς… Θέλω να το συζητήσουμε, να έρθει με όλη τη σωστή διαδικασία… Δεν μπορώ να ψηφίσω κάτι που δεν ξέρω τι είναι. Ήδη το κάναμε δυο φορές και είναι λάθος".
Στην ίδια εκπομπή μίλησε και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος επίσης συνυπογράφει την επιστολή. Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία των 16 βουλευτών είπε πως "δεν έχει απαίτηση μόνο να γίνει ένα ΚτΕ". "Πιστεύω -τόνισε- ότι θα συνέλθει η Κ.Ο., θα γίνουν πολλά πράγματα".
Εκτός από τους βουλευτές που υπέγραψαν την επιστολή υπάρχουν και άλλοι που συμφωνούν με το κείμενο, αλλά δεν ζητήθηκε η υπογραφή τους. Μεταξύ αυτών είναι η Βάσω Παπανδρέου η οποία αναφερόμενη στην κίνηση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ σχολίασε ότι "επισημαίνουν το αυτονόητο και ζητούν το αυτονόητο".
Τη Δευτέρα αναμένεται να υπάρξει ένα άτυπο υπουργικό. Την Τρίτη φαίνεται πως θα συνεδριάσει ο διευρυμένος ΚΤΕ Οικονομικών και το πολιτικό συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ στην Ιπποκράτους και την Τετάρτη θα συγκληθεί το υπουργικό στην πλήρη σύνθεσή του.
"Όποιος μετάνιωσε για τη στήριξη που παρείχε στα βάρβαρα μέτρα που τσακίζουν το λαό και στηρίζουν την πλουτοκρατία και δεν θέλει πια να είναι συνένοχος παραιτείται και περνάει με το λαϊκό κίνημα. Όλα τα άλλα είναι κόλπα του Χατζηαβάτη, για να ελπίζουν οι χιλιοπροδομένοι ψηφοφόροι τους στο δήθεν καλό ΠΑΣΟΚ" σχολίασε το ΚΚΕ.
Ο Συνασπισμός σχολιάζει ότι "οι διάφορες φωνές κριτικής εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ δεν είναι τίποτα μπροστά στο πραγματικά βαθύ ρήγμα που υπάρχει ανάμεσα στις κοινωνικές δυνάμεις και τους πολίτες που εμπιστεύτηκαν το ΠΑΣΟΚ, στις προηγούμενες εκλογές, και την κυβέρνηση".
Παράλληλα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης κατήγγειλε ότι η πρόθεση της κυβέρνησης να καταθέσει στη Βουλή προς ψήφιση το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα ως ένα άρθρο "συνιστά μια μεθόδευση 'εξπρές', που περιφρονεί τη Βουλή, καταστρατηγεί κατάφωρα τον κανονισμό της και κουρελιάζει το Σύνταγμα και τη Δημοκρατία".