Σε συναίνεση και συνεργασία κάλεσε με διάγγελμά του ο πρωθυπουργός, με αφορμή την κατάθεση του Μεσοπρόθεσμου. Είπε πως η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε προτάσεις, αρκεί να είναι εφικτές, να οδηγούν στον στόχο του νοικοκυρέματος οικονομίας και κράτους και μέσα στα πλαίσια των διεθνών υποχρεώσεων.
Έκκληση για συναίνεση και συνεργασία απηύθυνε με διάγγελμά του ο πρωθυπουργός, με αφορμή την κατάθεση του Μεσοπρόθεσμου.
Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε το πρόγραμμα ως ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που δεν είναι προϊόν γραφειοκρατικής διαδικασίας, αλλά που έγινε -όπως είπε- μετά από συστηματικές διαδικασίες διαβούλευσης και συνεννόησης με κόμματα, την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ και κοινωνικούς εταίρους και που περιλαμβάνει "μεγάλες αλλαγές παντού".
"Καλώ όλους, και μέχρι την ψηφοφορία αλλά και μετά κατά την εφαρμογή, να καταθέσουν "κάθε χρήσιμη και δίκαιη πρόταση που θα κατανέμει ακόμη καλύτερα τα βάρη αυτής της κρίσης ή τους όποιους καρπούς της ανάπτυξης υπέρ των ασθενέστερων και με μεγαλύτερες υποχρεώσεις στους έχοντες".
Ο πρωθυπουργός είπε πως η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε "έξυπνες και αποτελεσματικές προτάσεις, αρκεί να είναι εφικτές, να οδηγούν στον στόχο του νοικοκυρέματος της οικονομίας και του κράτους και μέσα στα πλαίσια των διεθνών υποχρεώσεων" της χώρας.
Απευθυνόμενος στις ηγεσίες όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τις κάλεσε σε συνεργασία. "Υπάρχουν πολλές και σημαντικές συγκλίσεις, και με εθνική συνεννόηση μπορούμε να διαπραγματευτούμε εκείνες τις λύσεις που προκρίνουμε από κοινού με τους εταίρους μας, κοιτώντας το καθήκον και όχι το αποτέλεσμα της επόμενης κάλπης" τόνισε.
Ο κ. Παπανδρέου μίλησε για κοινές ομάδες εργασίας, για επιλογή προσώπων κοινής αποδοχής σε κρίσιμες θέσεις και για επεξεργασία κοινών πολιτικών προτάσεων που οδηγούν στο κοινό επιθυμητό αποτέλεσμα.
Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, είναι ανάγκη να αποδείξουν οι Έλληνες είναι σε θέση να υπερβούν τα κομματικά τείχη και να παραμερίσουν μικροκομματικές αντιλήψεις, δείχνοντας ότι κάνουν την απαραίτητη υπέρβαση που συμβολίζει την αλλαγή, ότι επιδεικνύουν σοβαρότητα απέναντι στους εταίρους και ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται μπορούν να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια και "σπάνε αντιστάσεις μικρών ή και μεγάλων συμφερόντων" που υπονομεύουν τη συναίνεση και την αλλαγή.
Εν όψει της νέας, δύσκολης και σκληρής -όπως τη χαρακτήρισε- διαπραγμάτευσης στην ΕΕ, στην επικείμενη σύνοδο κορυφής στο τέλος του Ιουνίου, ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε να κάνει "όπως πάντα το καθήκον του για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα".
Πρόσθεσε, όμως, πως "αν πάμε στη διαπραγμάτευση με ένα πρόγραμμα ευρύτερα αποδεκτό η θέση μας θα είναι ισχυρότερη, θα αποτελούσε εγγύηση και για τους εταίρους μας να επενδύσουν στη χώρα μας, να βάλουν πλάτη έως ότου νοικοκυρέψουμε το δικό μας σπίτι".
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως γνωρίζει "πολύ καλά τις δυσκολίες, την αγωνία, που περνά καθημερινά η ελληνική οικογένεια, την ανησυχία και ανασφάλεια", προσθέτοντας πως γνωρίζει επίσης "ότι είναι στο χέρι μας να βγούμε από την κρίση να την κάνουμε τη μεγαλύτερη ευκαιρία για αλλαγές σοβαρές στη χώρα μας και δεν θα εγκαταλείψουμε τη μάχη στη μέση της διαδρομής".
Κλείνοντας το διάγγελμά του, ο κ. Παπανδρέου εμφανίσθηκε αισιόδοξος για έξοδο από την κρίση, λέγοντας: "Θα βγούμε από την κρίση και θα βγούμε πιο γρήγορα και θα μπούμε στην ανάπτυξη πιο αποτελεσματικά όσο δουλεύουμε μαζί όλοι οι Έλληνες. Γιατί ξέρω καλά ότι μαζί μπορούμε και να τα καταφέρουμε. Για το καλό της Ελλάδας για να εγγυηθούμε το αύριο των παιδιών μας".
Αντιδράσεις
"Καμία συναίνεση" απαντά το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του, εξαπολύοντας επίθεση κατά Παπανδρέου. "Δεν χρειαζόταν διάγγελμα για να καλέσει ο Γ. Παπανδρέου τη ΝΔ, τον Καρατζαφέρη, την Μπακογιάννη και τους άλλους πρόθυμους να τον στηρίξουν πιο φανερά στον πόλεμο που κλιμακώνει κατά του λαού. Ο στόχος του είναι να εκβιάσει και να εξαπατήσει το λαό ότι η πτώχευσή του γίνεται για το καλό του και το καλό της πατρίδας" σημειώνει το Κομμουνιστικό Κόμμα.
Και προσθέτει: "Ήρθε ο καιρός ο λαός να τους απαντήσει: Καμιά συναίνεση, συμπόρευση με το ΚΚΕ, οργάνωση, αντεπίθεση, ανατροπή της βάρβαρης πολιτικής τους και της εξουσίας των μονοπωλίων".
"Οι προθέσεις φαίνονται αγνές. Ποιος όμως θα τις υλοποιήσει; Ο ίδιος και η κυβερνητική παρέα του 'εμετρήθησαν', 'ζυγίσθησαν' και 'ευρέθησαν' ελλιπείς. Ο ελληνικός λαός δεν έχει πλέον καμιά εμπιστοσύνη σε αυτό το κυβερνητικό σχήμα. Και απ' ότι φαίνεται δεν πρόκεται να αλλάξει άποψη, είτε τον απειλεί, είτε τον καλοπιάνει ο κ. Παπανδρέου. Η μόνη πρόταση που έχει απήχηση είναι μια εθνική κυβέρνηση με ο,τι καλύτερο διαθέτει ο τόπος και εκτός Κοινοβουλίου, με ένα νέο πρόγραμμα απόδρασης από την κρίση, χωρίς δεσμεύσεις και ομηρίες από καμία κατεύθυνση", ήταν η τοποθέτηση του εκπροσώπου Τύπου του ΛΑΟΣ, κ. Κώστα Αϊβαλιώτη.
Στο κάλεσμα του πρωθυπουργού, ο Συνασπισμός απάντησε: "Η μοναδική συναίνεση που δίνεται απλόχερα στον πρωθυπουργό είναι αυτή της τρόικας και των τραπεζιτών. Τη γνώμη του ελληνικού λαού την ακούει καθημερινά στις πλατείες, στους δρόμους και τους χώρους εργασίας, αλλά κάνει πως δεν την καταλαβαίνει. Όσον αφορά στην επίκλησή του στον πατριωτισμό, ο πρωθυπουργός προσβάλλει το περιεχόμενό του όταν γίνεται στο όνομα της πολιτικής του μνημονίου".