Σε περισσότερους από 4.000 υπολογίζεται ο αριθμός των προσφύγων από τη Συρία, που έχουν βρει καταφύγιο στη γειτονική Τουρκία, καθώς το καθεστώς του Άσαντ κλιμακώνει τη βίαιη καταστολή. Σκληραίνει της στάση της η Άγκυρα.
Ολοένα και περισσότερους Σύρους σπρώχνει στην προσφυγιά η κλιμάκωση από το καθεστώς της βίαιης καταστολής των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.
Εκατοντάδες πρόσφυγες εγκατέλειψαν τα τελευταία 24ωρα τα βόρεια της χώρας, ανεβάζοντας σε περισσότερους από 4.000 τους ανθρώπους που έχουν βρει καταφύγιο στη γειτονική Τουρκία. Κατά μήκος των συνόρων, έχουν στηθεί πρόχειροι προσφυγικοί καταυλισμοί και οι τουρκικές αρχές έχουν λάβει έκτακτα μέτρα ασφαλείας.
"Είναι ξεκάθαρο ότι τα πράγματα δεν πάνε προς τη σωστή κατεύθυνση" δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Γκιουλ, ενώ ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, παραμονές των βουλευτικών εκλογών, ανέβασε τους τόνους με τη Δαμασκό, κατηγορώντας ευθέως το καθεστώς Άσαντ για βαρβαρότητες.
"Μίλησα με τον Μπάσαρ Αλ Άσαντ 4-5 μέρες πριν. Του εξήγησα με σαφήνεια την κατάσταση. Ακόμη και τότε δεν έδιναν βαρύτητα στο θέμα και δυστυχώς μας λένε διαφορετικά πράγματα… Λέω σαφώς ότι από ανθρωπιστικής πλευράς, συμπεριφέρεται απάνθρωπα" δήλωσε ο Ερντογάν σε τηλεοπτική του συνέντευξη.
Μόλις την Παρασκευή, ο συριακός στρατός εξαπέλυσε νέα, ευρείας κλίμακας επιχείρηση -στις οποίες συμμετέχουν βάσει ορισμένων καταγγελιών ακόμη και πολεμικά ελικόπτερα- κονά στην πόλη Τζισρ αλ Σουγούρ. Μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων κι αυτόπτες μάρτυρες κάνουν λόγο για δεκάδες νεκρούς στο τελευταίο αυτό κύμα αιματηρής καταστολής. Μεταξύ των θυμάτων είναι κι ένα 15χρονο αγόρι.
Τον άμεσο τερματισμό της βίας ζήτησε ο Λευκός Οίκος, ενώ τη βαθιά ανησυχία του για τις εξελίξεις στη Συρία εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.
Παρ' όλα αυτά, η διεθνής κοινότητα παραμένει διχασμένη. Και η χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας κατέληξε σε αδιέξοδο, παρά το ηπιότερων τόνων σχέδιο ψηφίσματος που κατέθεσαν οι Ευρωπαίοι, όπου δεν προβλέπεται η επιβολή κυρώσεων στη Δαμασκό.
Ρωσία και Κίνα, απορρίπτουν κάθε συζήτηση για τη Συρία, η οποία με τη σειρά της διεμήνυσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι το δεν θα πρέπει να επεμβαίνει σε εσωτερικές της υποθέσεις.