Κρίσιμες είναι οι επόμενες τρεις εβδομάδες για την κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός καλείται να πείσει εταίρους για την αναγκαιότητα στήριξης της Ελλάδας, καθώς και τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και την αντιπολίτευση να στηρίξουν το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, που κατατέθηκε στη Βουλή.
Κρίσιμες είναι οι επόμενες τρεις εβδομάδες για την κυβέρνηση, καθώς ο πρωθυπουργός καλείται να πείσει αφενός τους Ευρωπαίους εταίρους για την αναγκαιότητα στήριξης της Ελλάδος και αφετέρου τους βουλευτές του κόμματός του και την αντιπολίτευση να στηρίξουν το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, που κατατέθηκε στη Βουλή.
Σε συνέντευξή του στο "Βήμα της Κυριακής", ο Γιώργος Παπανδρέου επισημαίνει, απευθυνόμενος προς την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ αλλά και τα κορυφαία στελέχη του κινήματος, πως η κυβέρνηση εάν μπορούσε θα είχε επιλέξει άλλη λύση για να μην χρεοκοπήσει η χώρα.
"Ποτέ στη ζωή μου -λέει- δεν φανταζόμουν πως θα βρισκόμασταν μπροστά στην ανάγκη να κόψουμε συντάξεις για να μπορεί το κράτος να συνεχίσει να καταβάλλει συντάξεις, να επιλέξουμε τη λιγότερο οδυνηρή από δύο επιλογές, η μία δύσκολη, η άλλη, αυτή της χρεοκοπίας, καταστροφική".
Αναφερόμενος στην πολύ σκληρή κριτική που δέχεται ο κ. Παπακωνσταντίνου, ο πρωθυπουργός επισημαίνει πως κανένας υπουργός δεν λειτουργεί μόνος του και πως οι επιτυχίες και τα λάθη είναι συλλογικά, ενώ σε άλλο σημείο της συνέντευξής του αναφέρει: "Δεν εύχομαι ούτε στον χειρότερο εχθρό μου να περάσει όσα παιρνώ. Στον πόλεμο κάνεις και λάθη, τραυματίζεσαι, ματώνεις, χάνεις και μάχες, αλλά το ζήτημα είναι να κερδίσεις τον πόλεμο για τη σωτήρία και την αλλαγή της πατρίδας. Αλλά θα τον κερδίσουμε τον πόλεμο".
Ο πρωθυπουργός φέρεται να έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα και να τοποθετήσει πρόσωπα κοινής αποδοχής εκτός ΠΑΣΟΚ, σε μια προσπάθεια να διευρύνει τα όρια της αποδοχής, της κυβέρνησης αλλά και γιατί θεωρεί πως μόνο με αυτόν τον τρόπο θα αποκαταστήσει την κρίση εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του. Το πιθανότερο σενάριο είναι ο ανασχηματισμός να γίνει μετά την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου, όμως κανείς δεν αποκλείει ο κ. Παπανδρέου να θελήσει να αιφνιδιάσει.
Ορισμένοι βουλευτές επιμένουν ότι η κυβέρνηση δεν έχει χρόνο για χάσιμο. Ενδεικτική είναι η δήλωση του Μίμη Ανδρουλάκη στην πρωινή εκπομπή "ΜΕGΑ Σ/Κ": "Ή κανεις πρωθυπουργό τον Παπανδρέου και αναπληρωτή πρωθυπουργό με αρμοδιότητα επί των οικονομικών, όπως λέει ο Καρατζαφέρης, τον Σαμαρά, ή ακόμα και τρίτο πρσωπα να στηρίξουν όλοι μαζί αν είναι πραγματικά να προστατεύσουμε την κατάσταση, αλλιώς υπάρχουν και εκλογές, με το ρίσκο που έχουν αυτές".
Στη ΝΔ, πάντως, απορρίπτουν οποιοδήποτε σενάριο, είτε να δοθεί συναίνεση στο Μεσοπρόθεσμο είτε να συμμετάσχουν στο κυβερνητικό σχήμα στελέχη της παράταξης. Μάλιστα, ο σύμβουλος του Αντώνη Σαμαρά Χρύσανθος Λαζαρίδης, μέσω της εκπομπής "ΜΕGΑ Σ/Κ", δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η ΝΔ να ζητήσει εκλογές. "Μπορεί να το πούμε κάποια στιγμή, μπορεί να το πούμε και αύριο. Το ότι δεν το λέμε, δεν σημαίνει ότι δεν το θέλουμε ούτε ότι το φοβόμαστε" σημείωσε.
Ο κ. Λαζαρίδης, ο οποίος συνόδευσε τον πρόεδρο της ΝΔ στις επαφές του στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες, αποκάλυψε στην ίδια εκπομπή ότι ο πρόεδρος της ΝΔ δέχτηκε πιέσεις από ηγετικά στελέχη της ΕΕ, δεν υπαναχώρησε όμως από την αρχική του θέση για ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου γιατί αυτή η πολιτική έχει αποτύχει.
Σημαντικές αντιδράσεις, πάντως, υπάρχουν ακόμη και στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, γι' αυτό και το οικονομικό επιτελείο δεν έχει εξειδικεύσει πώς θα εφαρμοστεί το νέο πακέτο σκληρών μέτρων. Υπουργοί, όπως ο Δημήτρης Ρέππας, τονίζουν την ανάγκη να υπάρξει κοινωνική ευαισθησία και να θιγούν όσο γίνεται λιγότερο τα χαμηλά εισοδήματα.
Ο ΛΑΟΣ βάζει ως προϋπόθεση για τη συναίνεση το ποια πρόσωπα θα μετέχουν σε μια εθνική κυβέρνηση, όπως αναφέρει. Το ΚΚΕ κάνει λόγο για εκβιασμό και εξαπάτηση του λαού, ενώ ο Συνασπισμός τονίζει πως δεν μπορεί να υπάρξει πατριωτισμός στο όνομα της πολιτικής του μνημονίου.