Έντονες αντιδράσεις, αλλά και προβληματισμό προκαλεί η απόφαση της ολομέλειας του Αρείου Πάγου, που ανοίγει παράθυρο για συνδικαλιστική δράση στις Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς επιτρέπει τη δημιουργία σωματείων από αξιωματικούς.
"Παράθυρο" για συνδικαλιστική δράση στις Ένοπλες Δυνάμεις ανοίγει ο Άρειος Πάγος, καθώς επιτρέπει τη δημιουργία σωματείων από αξιωματικούς, στο πρότυπο πολιτιστικών ή οικολογικών συλλόγων.
Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου, σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, δεν υιοθέτησε την εισήγηση του εισαγγελέα κ. Τέντε και αποδέχτηκε μερικώς την εισήγηση του αρεοπαγίτη Χαράλαμπου Δημάδη, ότι το δικαίωμα της συνένωσης και της συνδικαλιστικής ελευθερίας στις Ενοπλες Δυνάμεις δεν αντίκειται στο Σύνταγμα. Έτσι, οι αξιωματικοί θα μπορούν να ιδρύσουν μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα Σωματεία κατά το πρότυπο πολιτιστικών ή οικολογικών συλλόγων.
Το 2005, όταν το Πρωτοδικείο είχε κάνει αποδεκτή την αίτηση εν ενεργεία στελεχών για σύσταση συνδικαλιστικής οργάνωσης, ο τότε αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Χηνοφώτης, με παρέμβασή του στον εισαγγελέα Πρωτοδικών ζήτησε την αναστολή της απόφασης γιατί αυτή αμφισβητούσε την εφαρμογή των κανονισμών πειθαρχίας και το στρατιωτικό ποινικό κώδικα, ενώ επηρέαζε -όπως έλεγε ο αρχηγός- και τη μαχητική ικανότητα του στρατεύματος.
Το πρώτο "ναι" για τη δημιουργία συνδικαλιστικής ένωσης αξιωματικών είχε πει το Πρωτοδικείο με απόφασή του, στην οποία όμως αντιτάχθηκε το Εφετείο που έβαλε φρένο στο συνδικαλισμό στις Ενοπλες Δυνάμεις. Μάλιστα, την απόφαση του εφετείου δέχτηκε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες, ο οποίος στην εισήγησή του προς την Ολομέλεια υποστήριξε ότι:
Η συνδικαλιστική δράση των αξιωματικών αντιτίθεται στο Σύνταγμα
Οι περιορισμοί στο δικαίωμα του συνδικαλισμού στις Ένοπλες Δυνάμεις προκύπτουν από τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις των αξιωματικών
Η αναγνώριση συλλογικής δράσης και του συνδικαλισμού θα έθετε σε κίνδυνο την εικόνα της στρατιωικής πειθαρχίας.
Απόστρατοι αξιωματικοί με θητεία στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων εκτιμούν ότι ο συνδικαλισμός έχει ολέθριες συνέπειες στη λειτουργία του στρατεύματος, καθώς ανοίγει "κερκόπορτα" για κατάργηση της πειθαρχίας που πρέπει να χαρακτηρίζει τη λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων.