Την ανάγκη να δοθεί νέα βοήθεια στην Ελλάδα υπερασπίστηκε η Αγκέλα Μέρκελ, τονίζοντας ότι η κρίση στην Ευρωζώνη μπορεί να απειλήσει και την ανάκαμψη της Γερμανίας. Αυστηρό μήνυμα Γιούνκερ προς Αθήνα.
Την ανάγκη να δοθεί νέα βοήθεια στην Ελλάδα υπερασπίστηκε η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκέλα Μέρκελ, τονίζοντας ότι η κρίση στην Ευρωζώνη μπορεί να απειλήσει και την ανάκαμψη της Γερμανίας.
"Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία μιας χώρας. Αντίθετα θα πρέπει από τη μία πλευρά να δούμε τι να κάνουμε για να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα των χωρών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, πώς να τους δώσουμε τη δυνατότητα να μειώσουν το χρέος τους, και από την άλλη πλευρά να δείξουμε αλληλεγγύη" δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος σε τηλεοπτική της εμφάνιση.
Την Παρασκευή, οι βουλευτές του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού είπαν "ναι" υπό προϋποθέσεις σε ενδεχόμενη μελλοντική βοήθεια προς την Ελλάδα. Καταλυτικό ρόλο στην απόφαση της γερμανικής Βουλής, που θέτει το νέο πλαίσιο των υποχρεώσεων της Ελλάδας έναντι των δανειστών της, διαδραμάτησε η παρέμβαση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών.
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ζήτησε από τους βουλευτές να στηρίξουν το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, προτείνοντας ως αντίβαρο τη συμμετοχή ιδιωτών και τονίζοντας ότι μια μη ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας θα είχε καταστροφικές επιπτώσεις στις αγορές.
Η απόφαση της γερμανικής Βουλής να δώσει το "πράσινο φως" για το νέο χρηματοδοτικό πακέτο στήριξης της Ελλάδος ανοίγει το δρόμο για την παροχή βοήθειας στη χώρα μας, που σύμφωνα με το Reuters αναμένεται να ανέρχεται στα 120 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 60 θα προέρχονται από τη ΕΕ και το ΔΝΤ, τα 30 από τη συμμετοχή των ιδιωτών και τα 30 από αποκρατικοποιήσεις.
Ωστόσο, το νέο πακέτο βοήθειας προς τη χώρα μας βρίσκεται ακόμη στον αέρα, αφού η μορφή που θα πάρει η συμμετοχή των ιδιωτών αποτελεί το βασικό σημείο αντιπαράθεσης ανάμεσα στην ΕΚΤ και τη Γερμανία.
Ο Ζαν Κλοντ Τρισέ τάσσεται κατά της εθελοντικής διακράτησης των ελληνικών ομολόγων στη λήξη τους από τους πιστωτές και δηλώνει πως δεν είναι στις προθέσεις της ΕΚΤ να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση
Οι "Financial Times" αναφέρουν, πάντως, ότι οι γαλλικές τράπεζες εμφανίζονται διατεθειμένες να προχωρήσουν στην εθελοντική διακράτηση του ελληνικού χρέους που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους, με προτροπή της γαλλικής κυβέρνησης.
Θετική στη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα εμφανίζεται και η Ένωση Γερμανικών Τραπεζών, στοιχείο που δείχνει ότι μπορεί να υπάρξει κατ' αρχήν συμφωνία για το νέο πακέτο στη συνάντηση Μέρκελ – Σαρκοζί την ερχόμενη Παρασκευή.
Το κρίσιμο σημείο είναι η οποιαδήποτε λύση στην παράταση της εξόφλησης των ελληνικων ομολόγων να μην θεωρηθεί πιστωτικό γεγονός και να οδηγήσει έτσι στην εξόφληση των ασφαλίστρων κινδύνου. Την Παρασκευή τα CDS ήταν 1.545 μονάδες βάσης, που αντιστοιχεί σε 1,545 δισ. ευρώ ετησίως σε ασφάλιστρα για 10 δισ. ελληνικού χρέους.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δηλώνει ξεκάθαρα πως "δεν θα υπάρξει συνολική αναδιάθρωση" και προσθέτει: "Οι κυβερνήσεις είναι σύμφωνες σε αυτό και η στήριξη της ΕΚΤ σε μια τέτοια κατεύθυνση είναι απαραίτητη. Θα πρέπει να υπάρξει μια ήπια και εθελοντική αναδιάρθωση".
Σε δηλώσεις του σε γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό, ο Γιούνκερ ζήτησε "να μιλάμε με σεβασμό" για το ελληνικό ζήτημα, φρόντισε πάντως να στείλει και αυτηρό μήνυμα στη χώρα μας, λέγοντας πως αν οι Έλληνες συνεχίσουν την ίδια πολιτική όπως τους πρώτες έξι μηνες του χρόνου, δεν θα πετύχουν τους στόχους τους.
Με τις διεργασίες εν όψει της κρίσιμης συνόδου κορυφής στις 23 Ιουνιου σε πλήρη εξέλιξη, δεν λείπουν και οι ακραίες φωνές που δηλητηριάζουν το κλίμα. Στη Χάγη, ο επικεφαλής των ακροδεξιών Γκερτ Βίλντερς φωτογραφήθηκε μπροστά στην ελληνική πρεσβεία κρατώντας ένα γιγαντιαίο χαρτονόμισμα των 1.000 δραχμων.
Η ελληνική πρεσβεία στη Χάγη σε ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει την ενέργεια του Ολλανδού πολιτικού προσβλητική και επισημαίνει ότι επιχειρεί να απαξιώσει την προσπάθεια που καταβάλλει ο ελληνικός λαός για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης.