Την απόφασή του να παραιτηθεί από την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, διατηρώντας την έδρα του ως ανεξάρτητος, και να καταψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο ανακοίνωσε ο Γιώργος Λιάνης, με μια σκληρή επιστολή. Ήπια η αντίδραση της κυβέρνησης. Έτοιμος να καταψηφίσει και ο Αλέκος Αθανασιάδης. ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ θα απέχουν από τις διαδικασίες συζήτησης και ψήφισης.
Την απόφασή του να παραιτηθεί από την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε ο Γιώργος Λιάνης, με μια σκληρή επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής και τον πρωθυπουργό. Ο βουλευτής Φλώρινας δηλώνει ότι θα διατηρήσει την έδρα του ως ανεξάρτητος, προαναγγέλλει όμως ότι δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος.
"Είναι κυρίως θέμα συνείδησης" αναφέρει ο κ. Λιάνης και προσθέτει πως δεν πιστεύει πια στην οικονομική πολιτική του ακολουθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. "Αποτύχαμε και έκτοτε αναγκαζόμαστε να κρύβουμε την αλήθεια από τον λαό συνεχώς" σημειώνει.
Δηλώνει πως δεν μπορεί να ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο το οποίο λέει πως βλέπει πως θα είναι "βραχυπρόθεσμο". Όπως αναφέρει, ψήφισε το μνημόνιο 1 γιατί πράγματι πίστευε ότι η χώρα θα χρεοκοπήσει και δεν θα μπορούσαν να καταβληθούν μισθοί και συντάξεις σε χιλιάδες πολίτες, σημειώνοντας ότι "για την πράξη εκείνη ήθελε σιδερένια σπλάχνα".
"Το Μεσοπρόθεσμο -προσθέτει- σημαίνει επιπρόσθετα απίστευτα βάρη για τους αδύναμους και τους μη έχοντες. Σημαίνει τριπλή φορολογική επιβάρυνση των ακινήτων, αύξηση του φόρου, καθιέρωση πρόσθετου τέλους και έκτακτη εισφορά. Δηλαδή, επιδρομή στα εισοδήματα αναδρομικά και για μια πενταετία. Αυτά τα μέτρα θέλουν σπλάχνα τίγρης για να τα ψηφίσεις. Και αυτά δεν τα διαθέτω".
"Επλήγησαν οι μικροί, οι δημιουργικοί, οι παραγωγικοί και έμειναν άθικτοι οι μεγάλοι και αντιπαραγωγικοί" λέει ο κ. Λιάνης. Τονίζει, μάλιστα, ότι τα μέτρα αυτά δεν τα ζητά η τρόικα, που είχε δηλώσει ότι τα όρια της φορολόγησης έχουν εξαντληθεί, αλλά τα επιβάλλουμε μόνοι μας.
Στην ίδια επιστολή, ο βουλευτής αναφέρεται στο ναυάγιο της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για να τονίσει ότι η ευθύνη της αποτυχίας αυτής μετακυλίεται σε λίγους βουλευτές που τους αναγκάζουν να γίνουν "εθελοντές αυτοκτονίας". "Θα ήταν υπέροχο να μπορούσαμε πράγματι 3-4 βουλευτές κάθε φορά να σώζουμε τη χώρα. Αλλά το υπέροχο απέχει ένα βήμα από το γελοίο" γράφει και μιλά για "πιθαναγκαστικές ψηφοφορίες".
"Ταπεινώσαμε, πονέσαμε και αδικήσαμε τον ελληνικό λαό… γι' αυτό και οι Έλληνες μας ταπεινώνουν. Τους στερήσαμε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια" επισημαίνει και ζητά συγγνώμη από τους Έλληνες και τους συμπατριώτες του στη Φλώρινα.
Εξηγώντας γιατί δεν παραιτείται από βουλευτής, γράφει στην επιστολή του: "Δεν ταιριάζει ούτε στα προσωπικά μου πιστεύω ούτε στο φρόνημα των ακριτών κατοίκων της Φλώρινας να ορίσω εγώ τον νέο βουλευτή της Φλώρινας. Αυτό θα γίνει στις προσεχείς εκλογές, όποτε κι αν γίνουν αυτές, από τον λαό της Φλώρινας".
Και καταλήγει προαναγγέλλοντας πως ο ίδιος θα γυρίσει στη δημοσιογραφία, καθώς πιστεύει ότι από εκεί θα βοηθήσει την Ελλάδα και την πατρίδα του περισσότερο.
Κυβερνητική αντίδραση
Σε ήπιους τόνους ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης στην ανεξαρτητοποίηση του Γιώργου Λιάνη. Σε ανακοίνωσή του, ο Γιώργος Πεταλωτής σημειώνει: "Η κυβέρνηση και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σε αυτήν την κρίσιμη ώρα για τη χώρα βρίσκονται μπροστά σε εθνικά κρίσιμες αποφάσεις. Κάθε Έλληνας και κάθε Ελληνίδα, ιδιαίτερα η νέα γενιά της Ελλάδας, απαιτούν να δώσουμε τη μάχη με όλες μας τις δυνάμεις".
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τονίζει ότι η κυβέρνηση λάμβάνει τις αποφάσεις "παραμερίζοντας επιμέρους αντιρρήσεις και αψηφώντας το πολιτικό κόστος" και καταλήγει: "Δίνουμε τη μάχη για να υπηρετήσουμε το κοινό καλό, το συμφέρον του λαού στην πιο κρίσιμη στιγμή της μεταπολιτευτικής ζωής του τόπου. Έχοντας συναίσθηση της μεγάλης ευθύνης και συνείδηση της πραγματικότητας και των αναγκών της χώρας και του λαού, όλοι κρινόμαστε από τις πράξεις μας".
"Αυτή η κυβέρνηση κάθε μέρα αντιμετωπίζει και μια καινούργια δυσκολία" δήλωσε αναφερόμενος στην ανεξαρτητοποίηση του Γιώργου Λιάνη, ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος μίλησε στο κεντρικό δελτίο του MEGA.
"Ως χώρα δεν έχουμε άλλο δρόμο από το να εφαρμόσουμε το δρόμο των υποχρεώσεών μας. Και ξέρουμε, και έχω και πρόσφατη εμπειρία, ότι όσο καλύπτεις με την πρακτική σου ως κυβέρνηση τις ανάγκες που έχουν εκτός Ελλάδος η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι υπόλοιποι, τόσο ανοίγεις τα εσωτερικά μέτωπα. Όσο κλείνεις τα εσωτερικά μέτωπα για λόγους πολιτικών χειρισμών, τόσο ανοίγουν τα εξωτερικά. Αυτή είναι η αδυσώπητη δυσκολία ενώπιον της οποίας βρισκόμαστε" είπε ο υπουργός Υγείας, ο οποίος πάντως εξέφρασε την εκτίμηση ότι το Μεσοπρόθεσμο θα περάσει.
Έτοιμος να καταψηφίσει και ο Αθανασιάδης
Η δήλωση ανεξαρτητοποίησης του κ. Λιάνη έγινε λίγες μόνον ώρες πριν ξεκινήσει η συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για το Μεσοπρόθεσμο και προκαλεί ανατροπή των δεδομένων και ενδεχόμενη δρομολόγηση ραγδαίων εξελίξεων.
Της παραίτησης-βόμβα προηγήθηκε δήλωση του βουλευτή Αλέκου Αθανασιάδη από την Κοζάνη, ο οποίος δήλωσε ότι στην περίπτωση που η κυβέρνηση επιμείνει στην περαιτέρω μετοχοποίηση της ΔΕΗ, ο ίδιος δεν θα ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο. "Δεν θα το ψηφίσω. Δεν έπρεπε να έρθει πακέτο. Έπρεπε να έρθει αναλυτικά, είμαι έτοιμος να αναλάβω τις ευθύνες μου", τόνισε.
Ανάλογες ενστάσεις είχε προβάλει τη Δευτέρα ο βουλευτής Κατερίνης Γιάννης Αμοιρίδης, για το θέμα της εξομοίωσης των τιμών του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης.
Αίσθηση προκάλεσε και η παρέμβαση του Μίμη Ανδρουλάκη, ο οποίος μέσω της ιστοσελίδας του κάνει λόγο για ανάγκη σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, με συμμετοχή και τεχνοκρατών, συνδιαπραγμάτευση του μνημονίου από τις πολιτικές δυνάμεις με την τρόικα και ψήφιση της τελικής συμφωνίας από τουλάχιστον 180 βουλευτές.
"Στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί -σημειώνει ο κ. Ανδρουλάκης- η ψήφιση αποκλειστικά από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ ακόμα και ενός βελτιωμένου Μεσοπρόθεσμου σχεδίου δεν θα επιλύσει την κρίση εμπιστοσύνης και δεν είναι βέβαιο ότι θα αναχαιτίσει την περαιτέρω πολιτική, οικονομική και κοινωνική αποσταθεροποίηση".
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, πάντως, κράτησε χαμηλούς τόνους στο press room συνιστώντας "ψυχραιμία, σύνεση και νηφαλιότητα", έτσι ώστε -όπως είπε- "βλέποντας, καθένας από την πλευρά του, το στοιχειώδες κοινό καλό, να το πράξουμε κιόλας".
"Η αίσθησή μου λέει ότι θα πρέπει να το ψηφίσω, θεωρώ ότι οι συνάδελφοί μου της κυβερνητικής πλειοψηφίας, της πλειοψηφίας που στηρίζει την κυβέρνηση γιατί δεν είμαστε κυβέρνηση, στηρίζουμε την κυβέρνηση, θεωρώ ότι κατά τεκμήριο θα δείξουν την ίδια πράξη ευθύνης απ' ό,τι βλέπω στη Βουλή", τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Πρωτόπαππας.
Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δέχονται ισχυρές πιέσεις από τους ψηφοφόρους τους και από συνδικαλιστές να καταψηφίσουν το Μεσοπρόθεσμο. Τοπικές επιτροπές αγανακτισμένων, μάλιστα, στέλνουν και απειλούν τους βουλευτές με εξώδικα.
Μέσα στο κλίμα αυτό, με ενδιαφέρον αναμένεται η συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας του ΠΑΣΟΚ την Τετάρτη, απ' όπου θα περάσει εκ νέου το πακέτο μέτρων του βασικού εφαρμοστικού Νόμου του Μεσοπρόθεσμου, πριν καταλήξει στο υπουργικό συμβούλιο έως το τέλος της εβδομάδας.
Με το κυβερνητικό στρατόπεδο να μοιάζει με καζάνι που βράζει, ο προβληματισμός στο μεγαρο Μαξίμου είναι έντονος και οι πληροφορίες θέλουν τον Γιώργο Παπανδρέου να δέχεται εισηγήσεις για ανασχηματισμό ακόμη και πριν απο την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου. Την ίδια ώρα, αναζωπυρώνονται και τα σενάρια πρόωρων εκλογών.
Θα απέχουν ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ
Η εισαγωγή του Μεσοπρόθεσμου στη Βουλή έχει ανεβάσει το πολιτικό θερμόμετρο στα ύψη. Ήδη, το Κομμουνιστικό Κόμμα και ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοινωσαν ότι θα απέχουν απ' όλες τις διαδικασίες συζήτησης και ψήφισής του.
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταδικάζει το Μεσοπρόθεσμο ως "αντιλαϊκό έκτρωμα" και δηλώνει ότι "δεν θα πάρει μέρος σε καμιά διαδικασία της Βουλής που αφορά το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, ούτε στην αρμόδια επιτροπή, ούτε στην Ολομέλεια".
Η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ μιλά για "έγκλημα εις βάρος του ελληνικού λαού" και σημειώνει: "Σε κάθε περίπτωση, δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουμε με την παρουσία και την ψήφο μας μια πρωτοφανή διαδικασία αλλοίωσης της λαϊκής βούλησης".