Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Παπούλια - Παπανδρέου. Δεν έκανε δήλωση εξερχόμενος ο πρωθυπουργός. Αναμένεται διάγγελμα αφού επικοινωνήσει τηλεφωνικά με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Μπαίνοντας στο προεδρικό είχε μιλήσει για "στιγμή κρίσιμων αποφάσεων" και για "ανάγκη πανεθνικής συνεννόησης".
Μία ώρα διήρκεσε η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν έκανε δήλωση εξερχόμενος και αναμένεται να κάνει αργότερα μέσα στην ημέρα διάγγελμα, αφού ολοκληρώσει τις τηλεφωνικές διαβουλεύσεις που έχει ξεκινήσει με τους πολιτικούς αρχηγούς.
Ο πρωθυπουργός πέρασε το κατώφλι του προεδρικού μεγάρου λίγα λεπτά πριν από τη μία και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον υποδέχτηκε κάνοντας λόγο για ανάγκη πανεθνικής προσπάθειας. Στην ολιγόλεπτη συνομιλία που ακολούθησε και έγινε μπροστά στις κάμερες, ο κ. Παπανδρέου συμφώνησε με τον κ. Παπούλια και μίλησε για "ιστορικά κρίσιμη στιγμή" και "στιγμή κρίσιμων αποφάσεων".
"Πσιτεύω και θεωρώ ότι είναι και ευεργετικό για τα συμφέροντα της χώρας η εθνική συνεννόηση. Εγώ ακόμη και σήμερα είμαι σε επαφή και επικοινωνώ με τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων ακριβώς προς αυτή την κατεύθυνση" είπε ο πρωθυπουργός. Τόνισε πως σε μια τέτοια στιγμή "ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του" και πως ο ίδιος και η κυβέρνησή του έχουν τις δικές τους ευθύνες απέναντι στον ελληνικό λαό και τη χώρα και πως σε κάθε περίπτωση θα προχωρήσουν "με αίσθημα ευθύνης με τις απαραίτητες αποφάσεις για να βγει η χώρα από την κρίση".
Υπό τον φόβο καταψήφισης
Η συνάντηση Παπανδρέου – Παπούλια έγινε υπό τη βαριά "σκιά" της ανεξαρτητοποίησης του βουλευτή Γιώργου Λιάνη, αλλά και τη δήλωση του βουλευτή Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ Αλ. Αθανασιάδη ότι δεν σκοπεύει να ψηφίσει το μεσοπρόθεσμο.
Οι εξελίξεις αυτές σήμαναν συναγερμό στο Μαξίμου και δρομολόγησαν σειρά συσκέψεων και συζητήσεων. Ο Γιώργος Παπανδρέου υπέβαλε το αίτημα για συνάντηση με τον Κάρολο Παπούλια και το βράδυ είχε σύσκεψη στο σπίτι του στο Καστρί με στενούς του συνεργάτες, μεταξύ των οποίων οι κ. Ραγκούσης, Γερουλάνος, Καστανίδης, Ρέππας, Καρχιμάκης, Αθανασιάδης και Βάρτζελη. Η σύσκεψη αυτή κράτησε αρκετή ώρα, χωρίς να υπάρχουν πληροφορίες για το αντικείμενο και το αποτέλεσμα των συζητήσεων που έγιναν.
Στο Μαξίμου φοβούνται ντόμινο αρνήσεων ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου ενδεχομένως και παραιτήσεων από βουλευτές και με δεδομένες τις 156 κοινοβουλευτικές έδρες της κυβερνώσας παράταξης -154 χωρίς τους κ. Λιάνη και Αθανασιάδη- βλέπουν μπροστά τους ορατή την προοπτική να μην περάσει το Πρόγραμμα.
Με ενδιαφέρον αναμένεται η συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, που θα πραγματοποιηθεί τελικά κανονικά, παρά τα προβλήματα πρόσβασης των βουλευτών στη Βουλή λόγω των συγκεντρώσεων στο κέντρο της Αθήνας.
ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν ανακοινώσει ότι θά απέχουν από όλες τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες συζήτησης και ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου. Το μήνυμα που έστειλε η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα από τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια ήταν: "Το επίκαιρο, το ώριμο σύνθημα σήμερα είναι: Ρήξη, ανατροπή αποδέσμευση από την ΕΕ. Δεν υπάρχει άλλη απάντηση ρεαλιστική για το λαό".