Ολοκληρώθηκε υπό τη βαριά σκιά της υποβάθμισης από την S&P η έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup για την αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους. Οι Ευρωπαίοι όρισαν την 12η Ιουλίου ως ημερομηνία οριστικών αποφάσεων.
Πολιτική απάντηση στο ελληνικό πρόβλημα επιχείρησαν να δώσουν οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup. Οι Ευρωπαίοι όρισαν την 12η Ιουλίου ως ημερομηνία οριστικών αποφάσεων.
Ο επίτροπος για θέματα Οικονομίας, Όλι Ρεν μιλώντας στη γερμανική Suddeutsche Zeitung προανήγγειλε πως οι Ευρωπαίοι είναι πολύ κοντά στην εξεύρεση λύσης που θα περιλαμβάνει και τη συμμετοχή ιδιωτών και πρόσθεσε: "Δεν απέχουμε πολύ από μία κοινή λύση που ορισμένοι σκέφτονται. Ορισμένοι Ευρωπαίοι συμμερίζονται τη Γερμανική θέση, άλλοι όχι. Επεξεργαζόμαστε μία συμφωνία με βάση την πρωτοβουλία της Βιέννης, σύμφωνα με την οποία οι τράπεζες θα επεκτείνουν τη διάρκεια των δανείων τους και αυτό σε εθελοντική βάση".
Ουσιαστικά στους κόλπους της ευρωζώνης έχουν δημιουργηθεί δύο μπλοκ τα οποία συγκρούονται με σφοδρότητα. Από τη μια πλευρά είναι η ομάδα του Βερολίνου και χωρών όπως η Ολλανδία, η Φινλανδία και η Αυστρία, ενώ από την άλλη βρίσκεται η Γαλλία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Σημείο τριβής των 17 είναι η συμμετοχή ή όχι των ιδιωτών στο πακέτο.
Ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Γιαν Κίις ντε Γιάγκερ, μιλώντας στην εφημερίδα "Financial Times" δήλωσε: "Είναι κατά την άποψή μου σωστό να αναμένουμε ότι ο ιδιωτικός τομέας θα κάνει μια ουσιαστική συμβολή, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο χρηματοπιστωτικός τομέας είναι αυτός που έχει τεράστιο συμφέρον από τη διατήρηση της σταθερότητας στην Ευρωζώνη".
Στο ίδιο μήκος κύματος και τα όσα είπε η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Μαρία Φέκτερ, που δήλωσε: "Η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα ανακουφίζει τις χώρες και είναι πάντα καλό να συμμετέχει αν αναλογιστείτε τις προσπάθειες που γίνονται στην Ελλάδα με στόχο την ανάπτυξη".
Ο Γιούργκι Καϊτάνεν, υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας, τάχθηκε και αυτός υπέρ της συμμετοχής ιδιωτών και πρόσθεσε: "Υποστηρίζουμε την εξεύρεση μιας υπεύθυνης λύσης στην οποία η εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα θα είναι πιθανή. Δεν γνωρίζω ακόμη πως θα γίνει αυτό αλλά, όλες ή οι περισσότερες χώρες έχουν αναφέρει ότι μια εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα κάποιου είδους εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα είναι ζωτικής σημασίας αυτήν τη στιγμή. Θέλω να τονίσω ότι πρέπει να αποφύγουμε πάση θυσία μια νέα οικονομική κρίση".
Στα θεμέλια της λύσης για εθελοντική διακράτηση έβαλε βόμβα όμως το βράδυ της Δευτέρας ο οίκος Standard & Poor's υποβαθμίζοντας την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας και τονίζοντας πως οποιαδήποτε εθελοντική ανακύκλωση των ελληνικών ομολόγων θα θεωρηθεί ως ντε φάκτο χρεοκοπία.
Ο Ζαν Κλώντ Τρισέ καλεί τις κυβερνήσεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να μην προχωρήσουν σε λύση που θα μπορούσε να πυροδοτήσει πιστωτικό γεγονός και τονίζει: "Δεν θέλουμε τίποτα που να είναι αναγκαστικό, τίποτα που θα προκαλούσε πιστωτικό γεγονός, τίποτα που θα προκαλούσε ελεγχόμενη χρεοκοπία ή χρεοκοπία. Ήμουν πολύ σαφής επ' αυτού. Δεν είναι δική μας ευθύνη αλλά δική τους. Θα δούμε τι θα αποφασίσουν και μετά θα αποφασίσουμε εμείς λαμβάνοντας υπόψη τις δικές τους αποφάσεις".
Όλοι οι κεντρικοί τραπεζίτες εμφανίζονται επιφυλακτικοί ως προς τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα ακόμη και σε εθελοντική βάση. Ο επικρατέστερος των υποψηφίων για το θώκο του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, επισημαίνει ότι είναι πολύ δύσκολο να ξεχωρίσει κάποιος το εθελοντικό από το υποχρεωτικό και τονίζει: "Δεν ξέρω τί σημαίνει 'οικειοθελής' ή 'εθελοντική αναδιάρθρωση' διότι δεν είμαι δικηγόρος. Υπάρχουν πολύ επενδυτές, πολύς κόσμος, που είναι έτοιμοι να επωφεληθούν απ' το ενδεχόμενο μιας εθελοντικής αναδιάρθρωσης και να σύρουν όσο το δυνατό περισσότερους στο δικαστήριο. Επομένως, είναι πολλοί οι επενδυτές πολλοί οι συμμετέχοντες στις αγορές ας τους πούμε έτσι που θα έμεναν ικανοποιημένοι μόνο αν εκμεταλλεύονταν μια κατάσταση ανεξέλεγκτης ή κακοδιαχειριζόμενης χρεωκοπίας".
Ο Έβαλντ Νοβότνι, επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας προειδοποιεί ότι η περίπτωση της Ελλάδας έχει πολλές διαφορές από τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, όπου εφαρμόστηκε η πρωτοβουλία της Βιέννης με την εθελοντική διακράτηση χρέους και προσθέτει: "Η αρχική πρωτοβουλία της Βιέννης αφορούσε δάνεια, ενώ η κατάσταση στην Ελλάδα συμπεριλαμβάνει ομόλογα, έναν τομέα που βρίσκεται στα χέρια των οίκων αξιολόγησης".
Στον αντίποδα ο Κριστιάν Νουαγιέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, και κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας προειδοποιεί πως εάν η λύση που θα επιλεγεί θεωρηθεί χρεωκοπία τότε θα πρέπει να είναι έτοιμοι να αναλάβουν οι ίδιοι τη χρηματοδότηση της Ελλάδας για πολλά χρόνια, αφού οι αγορές θα κλείσουν οριστικά και προσθέτει: "Εάν βρεθεί μία λύση για τον ιδιωτικό τομέα που θα αποφεύγει τη χρεοκοπία, τότε θα ήταν κατάλληλη. Εάν δεν τη βρείτε, εάν παρά ταύτα ακουμπήσετε το χρέος και προκαλέσετε μια στάση πληρωμών ή ένα πιστωτικό γεγονός, θα πρέπει να προετοιμαστείτε για την ολοκληρωτική χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας".