Έκκληση προς όλους να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, ενωμένοι, και κατανοώντας την κρισιμότητα της ευθύνης και το βάρος της ευθύνης απηύθυνε ο Γιώργος Παπανδρέου στην ομιλία του στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ.
Έκκληση προς όλους να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, ενωμένοι, και κατανοώντας την κρισιμότητα της ευθύνης και το βάρος της ευθύνης απηύθυνε ο Γιώργος Παπανδρέου στην ομιλία του στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ. Ο πρώθυπουργός έκανε μια εμφανή προσπάθεια να μην δώσει συνέχεια στο τεταμένο κλίμα που υπάρχει στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, το οποίο δείχνει να εκτονώνεται, αλλά να εστιάσει στην επόμενη ημέρα.
Παράλληλα, ο Γιώργος Παπανδρέου έστειλε μήνυμα ότι δεν πρόκειται να αφήσει τη θέση του, λέγοντας: "Θα συνεχίσω στον ίδιο δρόμο του καθήκοντος, μαζί με την Κ.Ο., τα στελέχη και τον ελληνικό λαό".
Με το βλέμμα στις παραιτήσεις των βουλευτών, είπε ότι η περίσταση απαιτεί να μην υπάρξει φυγομαχία. "Είμαστε εμείς που έχουμε την ευθύνη απέναντι στον ελληνικό λαό και αυτή την ευθύνη δεν την απεμπολούμε, θα δώσουμε τη μάχη" τόνισε.
Ο κ. Παπανδρέου ανανώρισε ότι οι αλλαγές είναι επώδυνες, σημείωσε όμως ότι "όσο πιο γρήγορα και σίγουρα τις κάνουμε τόσο πιο γρήγορα θα φύγουμε από την κρίση". "Δεν έχουμε την πολυτέλεια να φυγομαχήσουμε και σε αυτή τη μάχη και εγώ και όλη η Κ.Ο. είμαστε παρόντες και θα τη δώσουμε αυτή τη μάχη" είπε προσθέτοντας ότι γνωρίζει και το κόστος και τον πόνο και τις δυσκολίες του κάθε βουλευτή.
"Εγώ έχω εμπιστοσύνη στην Κ.Ο., στο κίνημά μας, στην ιστορική μας παράδοση" τόνισε και απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είπε: "Θέλω να ξέρετε ότι και σ' εμένα μπορείτε να στηριχτείτε και εγώ θα στηρίξω την κοινή μας προσπάθεια να βγάλουμε την Ελλάδα από την κρίση".
Απαντώντας για το χθεσινό ναυάγιο στις συνομιλίες, είπε -όπως στο διάγγελμά του- ότι για την αποτυχία ευθύνεται η ΝΔ που χειρίστηκε το θέμα με επικοινωνιακούς όρους, αλλά ξεκαθάρισε πως ο ίδιος θα συνεχίσει την προσπάθεια για εθνική συνεννόηση. Και είναι χαρακτηριστικό ότι επέλεξε να κλείσει την ομιλία του με τη φράση: "Ναι, θα επιδιώξουμε και θα επιδιώκουμε την ευρύτερη δυνατή συναίνεση και εντός της Βουλής και εκτός της Βουλής με την κοινωνία".
"Στις φουρτούνες γύρω μας η απάντησή μας είναι η σταθερότητα και η συνέχεια της δικιάς μας πορείας, των αλλαγών, του προγράμματός μας, των στόχων μας. Είναι υποχρέωσή μας για να διατηρήσουμε την αξιοπιστία και τη διαπραγματευτική μας ικανότητα" ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε πως αντιλαμβάνεται "τον πόνο ακόμη και την οργή του κόσμου" για να τονίσει ότι "σήμερα δεν αρκεί σήμερα ούτε η οργή ούτε η μοιρολατρεία". "Καλούμαστε όλοι να αναλάβουμε ιστορικές ευθύνες, να καταρρίψουμε τη λογική ότι κάποιος άλλος φταίει" είπε και πρόσθεσε ότι σε αυτή την κρίσιμη καμπή είναι που "δεν πρέπει να λυγίσουμε, αλλά που πρέπει να συνεχίσουμε".
Μίλησε για τρία στοιχήματα, την αντιμετώπιση του μεγάλου χρέους και των ελλειμμάτων που κληρονόμησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, την προώθηση των μεγάλων αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται η χώρα εδώ και τη διαμόρφωση των συνθηκών στη διεθνή σκακιέρα ώστε να παίξει η Ελλάδα τον ρόλο της.
Αναφερόμενος στη νέα κυβέρνηση που ετοιμάζεται να συγκροτήσει δήλωσε: "Μια νέα κυβέρνηση δεν σημαίνει ότι η προηγούμενη δεν έχει κάνει ένα εντυπωσιακό έργο μέσα σε πρωτόγνωρες συνθήκες".
Υιοθετώντας τόνους αυτοκριτικής, είπε "και λάθη και αδυναμίες υπήρξαν και τα γνωρίζω και τα έχουμε συζητήσει και θέλουμε το οξυγόνο τη εσωτερικής συζήτησης".
Σημειώνεται ότι ο Γιώργος Παπανδρέου έγινε δεκτός στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής, όπου συνεδριάζει η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, με θερμό χειροκρότημα, εώ θετικές για τον πρωθυπουργό είναι οι πρώτες τοποθετήσεις βουλευτών.
Συνολικά αναμένεται τον λόγο να πάρουν στη συνεδρίαση περισσότεροι από 30 βουλευτές, ενώ μετά τη λήξη της συνεδρίασης αναμένεται να ανακοινωθεί ο ανασχηματισμός.
Τοποθετήσεις βουλευτών
Μέχρι στιγμής, οι περισσότερες τοποθετήσεις των βουλευτών είναι υπέρ του πρωθυπουργού, χωρίς όμως να λείπουν οι φωνές κριτικής που εστιάζουν κυρίως στο πρόσωπο του Γ. Παπακωνσταντίνου.
Τους υψηλότερους τόνους υιοθέτησε η Βάσω Παπανδρέου, η οποία είπε ότι είναι στο ΠΑΣΟΚ από την ίδρυσή του και έχει περάσει όλες τις δυσκολίες, αλλά είναι η πρώτη φορά που ανησυχεί και για το ΠΑΣΟΚ και για τη χώρα. Η βουλευτής ανέφερε ότι στη σημερινή κατάσταση μας οδήγησαν ένα "σύνολο κινήσεων, πράξεων και παραλείψεων" και επετέθη προσωπικά στον πρωθυπουργό, στον οποίο μάλιστα μιλούσε στον ενικό.
"Η Κ.Ο. στήριξε την πολιτική σου και ψήφισε μέτρα απίστευτης σκληρότητας, όμως εδώ και 18 μήνες έχουμε μια απίθανη κοροϊδία του οικονομικού επιτελείου με τη δική σου στήριξη" είπε και πρόσθεσε: "Πρόεδρε, πρέπει να πούμε ότι αποτύχαμε στο μνημόνιο 1 και μη μου λες εμένα για τις 5 μονάδες έλλειμμα. Αυτά δεν ισχύουν, πρέπει κάποιοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους, που οδήγησαν τη χώρα σε αυτή την τρομερή ύφεση, που προσπαθούν να περάσουν τα μέτρα με φόβο και εκβιασμό. Πρέπει να αλλάξουν πολλά, αλλά πρώτα από όλα πρέπει να αλλάξεις εσύ. Δεν μπορείς να λειτουργεί με παρέες, αν συνεχίσεις να λειτυργείς έτσι και αν ο ανασχηματισμός έχει μια τετοια λογική, τότε ο βίος της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ θα έιναι σύντομος".
Ο Δημήτρης Λιντζέρης κάλεσε τα κορυφαία στελέχη να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να σταματήσουν τις δημόσιες δηλώσεις, η κυβέρνηση να λάβει ιστορικές αποφάσεις που θα απαντήσουν στο φόβο και την αγωνία των πολιτών και χαρακτήρισε "ανοησίες" τα περί αποστασίας, λέγοντας πως "τα ρολόγια κάποιων έχει μείνει πολύ πίσω ή έχουν σταματήσει εντελώς".
"Πρέπει να πείσουμε ότι το μνημόνιο 2 έχει προοπτική. Αν δεν πείσουμε, η κοινωνία θα ανατρέψει το πολιτικό σύστημα… Πρέπει να μας προβληματίσουν οι παραιτήσεις των βουλευτών, αλλά πρέπει να πούμε και όχι στο φόβο. Οι πρακτικές του '65 να τελειώσουν. Με λειπεί αυτό το ρίαλτι που είδα σήμερα. Σε όλους αυτούς να κάνετε δώρο ένα βιβλίο με τα γεγονότα του '65 για να μάθουν τι έγινε και προτείνω το 'Η Δημοκτατία στο Απόσπασμα' του Ανδρέα Παπανδρέου" είπε η Τόνια Αντωνίου.
Ο πρώτος βουλευτής που πήρε τον λόγο ήταν ο κ. Μακρυπίδης, ο οποίος είπε ζούμε ιστορικές στιγμές και χρειάζονται ιστορικές αποφάσεις. "Το μικρόβιο της μιζέριας και της διχόνοιας που υπάρχει πάντα στη δημοκρατική παράταξη χτύπησε και τώρα και πρέπει να το αποβάλλουμε" ανέφερε. Ο κ. Μακρυπίδης τόνισε πως χρειάζεται ενότητα. Αναφερόμενος σε όσους παραιτήθηκαν είπε "φυγομαχούν όσοι είναι άτολμοι και έχουν ενοχές" και για όσους κάνουν κριτική εντός του ΠΑΣΟΚ ο κ. Μακρυπίδης είπε πως πρέπει πρώτα να κάνουν την αυτοκριτική τους για το τι έκαναν τα προηγούμενα χρόνια διότι το ΠΑΣΟΚ ήταν κυβέρνηση και προηγούμενες χρονιές και όχι μόνο αυτούς τους μήνες. "Εχουμε κυβέρνηση, έχουμε και πρωθυπουργό, ο πρωθυπουργός βγαίνει από το λαό, δεν θα τον βγάλει κανένας επίτροπος και κανείς άλλος" τόνισε.
Ο Δημήτρης Παπουτσής είπε ότι κάποιοι απεργάζονται σενάρια για την πτώχευση της κυβέρνησης τα οποία πρέπει οι βουλευτές να αποτρέψουν και να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό και ψήφο στήριξης στο Μεσοπρόθεσμο, και αυτό να συμβεί σήμερα.
Η κ. Περλεπέ – Σηφουνάκη στήριξε τον Γ. Παπανδρέου λέγοντας ότι "οι Παπανδρέου δεν φυγομαχούν ποτέ" και τονίζοντας πως οι βουλευτές δεν μπορούν να παρατήσουν τη μάχη στη μέση.
Ο Οδυσσέας Βουδούρης ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών να κάνει αυτοκριτική για την πολιτική που ακολούθησε όλους αυτούς του μήνες.
Ο Ηλίας Καρανίκας είπε ότι η κρίση χρειάζεται ψυχραιμία και όχι πανικό που είναι κακός σύμβουλος και ζήτησε το νέο κυβερνητικό σχήμα να είναι ολιγομελές, να μην υπάρχουν ισορροπίες και οι υπουργοί που θα αναλάβουν τα κρίσιμα πόστα να έχουν γνώση του αντικειμένου και να είναι προσωπικότητες πανελλαδικής εμβέλειας.
Ο Θανάσης Οικονόμου ζήτησε να υπάρξει ψυχραιμία και ταχύτητα στις αποφάσεις, που -όπως είπε- δεν υπάρχουν τώρα, κατηγόρησε τους παραιτηθέντες βουλευτές λέγοντας "δεν είμαστε όλοι ενωμένοι, κάποιοι μετά από 20 χρόνια την κοπανάνε και κάνουν κριτική και λένε να πάρουμε την ευθύνη εμείς που είμαστε βουλευτές εκλεγμένοι λίγους μήνες".
Ο Ντίνος Βρεττός είπε πως η νέα κυβέρνηση συγκροτείται στην πιο κατάλληλη στιγμή αρκεί να είναι σωστές οι επιλογές που θα κάνει ο πρωθυπουργός και ζήτησε να μην χαρίσουν από την κυβέρνηση στη ΝΔ τον όρο επαναδιαπραγμάτευση του μνηνμονίου. Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό είπε: "Κανείς δεν πρόκειται να αμφισβητήσει το πάθος σου να σώσεις την Ελλάδα, η Κ.Ο. σε στηρίζει".
Κριτική άσκησε η κ. Όλγα Ρεντάρη, που προπηλακίστηκε προχθές. "Πόσο θα αντέξω ακόμη να προπηλακίζομαι; Τι σωτηρία είναι αυτή που τρέχουμε πίσω από το μνημόνιο και το χρέος; Παίρνουμε μέτρα σκληρότερα και από το ΔΝΤ" ανέφερε και ζήτησε να ξέρει ποιο υπουργείο δεν κάνει καλά τη δουλειά του και ποιο δεν εφαρμόζει τα μέτρα που ψηφίζονται λέγοντας πως "επιτέλους οι ευθύνες θα πρέπει να έχουν ονοματεπώνυμο σε αυτή τη χώρα".
Επικριτικός εμφανίσθηκε και ο Πάρις Κουκουλόπουλος, ο οποίος είπε ότι η κρίση ξεκίνησε από την οικονομία, πήγε στη κοινωνία και έφτασε στην πολτιική, αλλά δεν θα πρέπει να επιτρέψουν να γίνει και θεσμική. Άφησε αιχμές για την πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τους δημ. υπαλλήλους λέγοντας πως "οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν είναι εχθροί μας, πρέπει να το καταλάβουμε, έχουμε ξεχάσει τις αρχές και τις αξίες που διέπουν το κίνημά μας" και ζήτησε "να κατέβει στο τρομακτικό σίριαλ 'έλλειμμα και χρέος' και να ανέβει το 'ανάπτυξη και προοπτική' ".
Ο Χρήστος Μαγκούφης χαρακτήρισε "ριψασπηδες" όσους βουλευτές παραιτήθηκαν και τόνισε: "Πρέπει να δώσουμε μάχη για να επικρατήσει το προσκήνιο και όχι το παρασκήνιο".