Μια σειρά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις που διήρκεσαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες είχαν ως αποτέλεσμα το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, που έχει αρκετά νέα πρόσωπα.
Μια σειρά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις που διήρκεσαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες είχαν ως αποτέλεσμα το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, που έχει αρκετά νέα πρόσωπα.
Ωστόσο η ολοκλήρωση του ανασχηματισμού ήρθε μετά από πολλές "καραμπόλες", ενώ ορισμένα κυβερνητικά στελέχη αν και γνώριζαν από νωρίς την τοποθέτηση τους, εν τούτοις το πρωί άλλαξαν υπουργείο.
Για να "κλείσει" το Οικονομικών
Η πιο μακρά διαπραγμάτευση, όπως ήταν φυσικό, έγινε για το κομβικό υπουργείο Οικονομικών. Πληροφορίες αναφέρουν πως η πρώτη επαφή – πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου στον Ευάγγελο Βενιζέλο έγινε το μεσημέρι της Πέμπτης στη Βουλή, λίγο πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός πρότεινε στον, μέχρι πρότινος, υπουργό Άμυνας, τη θέση του αντιπροέδρου αλλά και την θέση του υπουργού Οικονομικών. Ο κ. Βενιζέλος φέρεται ότι αρνήθηκε αρχικά τη θέση του υπουργού, ωστόσο το θέμα έμεινε ανοιχτό.
Μετά τα μεσάνυχτα η διαπραγμάτευση με τον κ. Λουκά Παπαδήμο, ο οποίος ήταν εκ των φαβορί για τη θέση του υπουργού Οικονομικών, δεν κατέληξε σε συμφωνία με αποτέλεσμα ο πρωθυπουργός να τηλεφωνήσει στον κ. Βενιζέλο και να τον πείσει τελικά να αναλάβει την "ηλεκτρική καρέκλα" του Οικονομικών.
Μετάθεση λόγω… κόντρας
"Δυσμενής μετάθεση" θεωρείται η μετακίνηση του Γιάννη Ραγκούση από το υπουργείο Εσωτερικών στο υπουργείο Υποδομών. Πηγές κάνουν λόγο για έντονη διαμάχη μεταξύ του κ. Ραγκούση και του στενού περιβάλλοντος του πρωθυπουργού το προηγούμενο διάστημα με αφορμή το θέμα των μεταναστών της Υπατίας, όπου ο κ. Ραγκούσης αρνήθηκε να δώσει άδεις παραμονής, αλλά και το ζήτημα του ΧΥΤΥ της Κερατέας, όπου ο νυν υπουργός Υποδομών θεώρησε ότι ορισμένα κυβερνητικά στελέχη έδρασαν πίσω από την πλάτη του.
Τριπλή "καραμπόλα"
Η μεγάλη "καραμπόλα" όμως φαίνεται πως έγινε στο υπουργείο Εξωτερικών καθώς καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως ο κ. Παπακωνσταντίνου κοιμήθηκε υπουργός Εξωτερικών και ξύπνησε υπουργός Περιβάλλοντος. Πηγές θέλουν τον κ. Σταύρο Λαμπρινίδη, μέχρι χθες επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ, να αρνείται τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών υπό τον Γ. Παπακωνσταντίνου, άρνηση η οποία όπως φαίνεται απέδωσε τα αναμενόμενα.
Η τοποθέτηση πάντως του Στ. Λαμπρινίδη – συμμαθητή του Γ. Παπακωνσταντίνου – στο υπουργείο Εξωτερικών, "ανέστησε" από τη μία το υπουργείο Περιβάλλοντος μιας και η αρχική σκέψη ήταν το ΥΠΕΚΑ να διαιρεθεί με το κομμάτι του περιβάλλοντος να πηγαίνει στο υπουργείο Υποδομών και το κομμάτι της ενέργειας στο υπουργείο Ανάπτυξης, ενώ από την άλλη έστειλε στην ευρωβουλή τον Δημήτρη Δρούτσα, ο οποίος με απόφαση του πρωθυπουργού θα έμενε εκτός κυβέρνησης έτσι κι αλλιώς, όπως επίσης η Λούκα Κατσέλη και ο Γιάννης Διαμαντίδης, του οποίου το υπουργείο (σσ. Θαλασσίων Υποθέσεων) δεν υφίσταται πλέον.
Οι νέοι
Ο ανασχηματισμός περιλαμβάνει και νέα πρόσωπα, που είναι ο Ηλίας Μόσιαλος στη θέση του υπουργού Επικρατείας και του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο Παντελής Οικονόμου που ανέλαβε αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, ο Κ. Σπηλιόπουλος, ο Π. Τζωρτζάκης, ο Π. Κουκουλόπουλος και ο Γ. Δριβελέγκας.
Άλλαξαν αλλά παρέμειναν
Πόστο άλλαξαν κορυφαίοι υπουργοί και του προηγούμενου κυβερνητικού σχήματος. Ο Δημήτρης Ρέππας αναβαθμίστηκε και ανέλαβε το ένα από τα δύο κομμάτια του υπουργείου Εσωτερικών, ενώ το δεύτερο ανέλαβε ο Χάρης Καστανίδης, που αντικαταστάθηκε στο Δικαιοσύνης από τον Μιλτιάδη Παπαϊωάννου με υφυπουργό τον Γιώργο Πεταλωτή. Αναβαθμίστηκαν επίσης ο Γιώργος Κουτρουμάνης, ο Πάνος Μπεγλίτης και ο Ντίνος Ρόβλιας.
Είδαν την έξοδο
Από την κυβέρνηση αποχώρησαν με πικρία και έντεκα υφυπουργοί: Ο Τ. Χυτήρης, η Άννα Νταλάρα, η Μ. Αποστολάλη, ο Β. Κεγκέρογλου, ο Σπ. Βούγιας, η Ελπ. Τσουρή, ο Π. Ρήγας, ο Σ. Κουβέλης, ο Δ. Κουσελάς, η Θ. Τσάγκρη και ο Γ. Ντόλιος.