Πυρετώδεις συσκέψεις στο υπουργείο Οικονομικών ώστε να ολοκληρωθούν εγκαίρως οι διατάξεις του βασικού εκτελεστικού νόμου του Μεσοπρόθεσμου, προκειμένου να κατατεθεί την Τετάρτη στη Βουλή. Στην Αθήνα κλιμάκιο της τρόικα.
Πυρετώδεις είναι οι συσκέψεις στο υπουργείο Οικονομικών, με τη συμμετοχή του Ευ. Βενιζέλου, αναπληρωτών υπουργών και υπηρεσιακών παραγόντων, έτσι ώστε να ολοκληρωθούν εγκαίρως οι διατάξεις του βασικού εκτελεστικού νόμου του Μεσοπρόθεσμου, προκειμένου να κατατεθεί την Τετάρτη στη Βουλή. Αύριο συνεδριάζει η κυβερνητική επιτροπή και αμέσως μετά το υπουργικό συμβούλιο.
Για τις διατάξεις και τα μέτρα του εκτελεστικού νόμου ενημερώνονται παράλληλα οι ελεγκτές της Τρόικας που επέστρεψαν στην Αθήνα, για να διαπιστώσουν εάν όσα είχαν συμφωνηθεί με την ελληνική κυβέρνηση αποτυπώνονται στα επίμαχα νομοσχέδια, έστω ως προς τη δημοσιονομική τους απόδοση, καθώς το οικονομικό επιτελείο προχωρά σε βελτιώσεις βασικών μέτρων, κυρίως του φορολογικού "πακέτου".
Όσον αφορά στην ειδική εισφορά, μελετάται η πρόβλεψη ελάχιστου φόρου για ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες, ενώ παράλληλα θα γίνουν βελτιώσεις στη κλίμακα όπως η εφαρμογή του συντελεστή 1% και πέραν των 20.000 ευρώ που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο.
Ως προς τη φορολογία των ακινήτων, φαίνεται πως μπαίνει στο "ψυγείο" πριν καν εφαρμοστεί το Νέο Τέλος Ακινήτων που θα επιβάρυνε 1 ευρώ ανά τετραγωνικό, ενώ "παγώνουν" και οι αντικειμενικές αξίες.
Η αναστολή του πόθεν έσχες και για τη δευτερεύουσα κατοικία θα ισχύει παράλληλα με νέα κίνητρα επαναπατρισμού κεφαλαίων, ενώ το αφορολόγητο για τον ΦΜΑΠ υποχωρεί στις 200.000 ευρώ.
Όσον αφορά στη φορολογία του πετρελαίου, "παγώνει" η εξίσωση των φόρων, αλλά θα αυξηθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης στα 61 ευρώ από 21 ευρώ το χιλιόλιτρο.
Οι επόμενες κινήσεις του οικονομικού επιτελείου θα είναι στην κατεύθυνση της μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ και επιχειρήσεων, της εφαρμογής νέων τεκμηρίων για τους επιτηδευματίες και στην ενίσχυση των υφιστάμενων για τους μισθωτούς, των αλλαγών στο μέτρο των αποδείξεων όπως η πρόβλεψη μεγαλύτερου συντελεστή κάλυψης του αφορολογήτου.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Μόσιαλος, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα συζητήσει με την τρόικα διορθωτικές παρεμβάσεις τεχνικής φύσεως στο Πρόγραμμα χωρίς να αλλάξουν οι δημοσιονομικοί στόχοι. "Πρόκειται να συζητήσουμε από οικονομοτεχνική άποψη τις διορθωτικές παρεμβάσεις ή τις προσαρμογές που γίνονται μέσω της κοινοβουλευτικής διαδικασίας", τόνισε χαρακτηριστικά.
Το μεσημέρι της Τρίτης ο κ. Βενιζέλος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Αντώνη Σαμαρά, τον Γιώργο Καρατζαφέρη και την Ντόρα Μπακογιάννη, τους οποίους ενημέρωσε για τις εξελίξεις στο Λουξεμβούργο και διευκρίνισε ότι η συναίνεση της αντιπολίτευσης σε Μεσοπρόθεσμο και εφαρμοστικό νόμο δεν έχει τεθεί ως προϋπόθεση για την καταβολή της πέμπτης δόσης, θα ήταν όμως επιθυμητή από την κυβέρνηση.
Η συναίνεση είναι ζητούμενο για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση που βιώνει σήμερα η Ελλάδα δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, που συναντήθηκε τη Δευτέρα με τον Γιώργο Παπανδρέου, ενώ ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι, με τον οποίο συναντήθηκε επίσης ο Γ. Παπανδρέου, έστειλε μήνυμα ότι τα μέτρα είναι προαπαιτούμενο για τη συνέχιση της βοήθειας.
Ο Γάλλος πρωθυπουργός Φιγιόν δήλωσε σήμερα πως "η εκταμίευση της 5ης δόσης από τα ευρωπαϊκά κράτη και το ΔΝΤ αναμένεται τον Ιούλιο, μετά την έγκριση από το ελληνικό Κοινοβούλιο νέων μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής και αποκρατικοποιήσεων" και πρόσθεσε: "Θα ήθελα να επιμείνω στο γεγονός ότι είναι απολύτως απαραίτητο, και είχα την ευκαιρία να το πω στην αντιπολίτευση της ελληνικής Βουλής, ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις της Ελλάδας πρέπει να επιδείξουν μεγάλη ευθύνη σε μια τόσο κρίσιμης σημασίας περίοδο για το μέλλον της χώρας".
Η Γερμανία συνεχίζει να πιέζει, με τον υπουργό Οικονομικών Σόιμπλε να στέλνει μήνυμα για λήψη μέτρων πριν οι Ευρωπαίοι αποφασίσουν τη νέα βοήθεια, ενώ η καγκελάριος Μέρκελ επιμένει να θέτει ως προϋπόθεση τη συμμετοχή των ιδιωτών στο νέο πακέτο βοήθειας της Ελλάδας, παράλληλα φυσικά με τη λήψη των πρόσθετων μέτρων. "Η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας πρέπει να αυξηθεί, το χρέος της να μειωθεί και η ελληνική κυβέρνηση να πάρει τις σωστές αποφάσεις στο Κοινοβούλιο. Αυτοί οι τρεις παράγοντες -οι στόχοι της Ελλάδας, η αλληλεγγύη της ΕΕ και η εθελοντική συμμετοχή των τραπεζών- είναι η λύση. Είμαι αισιόδοξη ότι θα διαβούμε με επιτυχία αυτό το μονοπάτι" δηλώνει η Μέρκελ.
Εγκάλεσε τους Ευρωπαίους ο Γκάιτνερ
Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ ζήτησε από ηγέτες της Ευρώπης να μοιλούν με μία σαφή φωνή και πάνω σε μία στρατηγική για την κρίση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και κατ' επέκταση η Ευρωζώνη. Ο κ. Γκάιτνερ εγκάλεσε τους Ευρωπαίους, λέγοντας πως είναι πολύ δύσκολο γι' αυτούς που επενδύουν στην Ευρώπη να καταλάβουν πιοα είναι η στρατηγική ακούγοντας τόσες διαφορετικές φωνές.
Ερωτηθείς για το πρόσωπο που θα έπρεπε να επιλέξουν οι Ευρωπαίοι για να εκφράζουν τη στρατηγική τους, ο Γκάιτνερ απάντησε ότι "η επιλογή ανήκει σε αυτούς". "Έχουν ένα περίπλοκο σύνολο θεσμών. Όμως θα πρέπει να συμφωνήσουν πάνω σε μία στρατηγική και γι' αυτήν τη σαφήνεια, ώστε οι άνθρωποι στις αγορές να καταλαβαίνουν ποιο είναι το σχέδιο", πρόσθεσε.
Νωρίτερα, τα ξένα πρακτορεία μετέδιδαν πληροφορίες ότι το ΔΝΤ επανέλαβε κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup ότι δεν αρκεί η ψήφιση του Mεσοπρόθεσμου για να συνεχίσει τη βοήθεια, αλλά το Ταμείο απαιτεί ξεκάθαρη δέσμευση από τους Eυρωπαίους ότι θα εγγυηθούν τη χρηματοδότηση για το επόμενο δωδεκάμηνο.
"Τορπίλη" από οίκους αξιολόγησης
Με ανοιχτό το θέμα της νέας βοήθειας προς την Ελλάδα και με τους Ευρωπαίους να αναζητούν μια συμβιβαστική λύση σε ό,τι αφορά το καθεστώς της συμμετοχής των ιδιωτών, μετά τη Standard & Poor's, και η Fitch δηλώνει τώρα ότι θα θεωρήσει χρεοκοπία οποιαδήποτε μορφή αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
Όπως προκύπτει από δηλώσεις αναλυτή του οίκου, η Fitch θα αντιμετωπίσει ως χρεοκοπία και την εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών, την ενδεχόμενη δηλαδή οικειοθελή μετακύληση της λήξης ελληνικών τίτλων, και θα υποβαθμίσει αναλόγως την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.
Σε ετοιμότητα Ιαπωνία και Κίνα
Μετά τις προειδοποιήσεις του Λευκού Οίκου στους Ευρωπαίους και την έκτακτη τηλεδιάσκεψη των 7 ισχυρών οικονομιών την Κυριακή με θέμα την ελληνική κρίση και τις επιπτώσεις της, η κυβέρνηση του Τόκιο ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα και άλλες χώρες της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα.
Και η Κίνα διαβεβαίωσε ότι είναι πρόθυμη να βοηθήσει τους Ευρωπαίους ώστε να πετύχουν σταθερή οικονομική ανάπτυξη. Ο Κινέζος πρόεδρος Χου Ζιντάο περιοδεύει αυτές τις ημέρες την Ευρώπη και το θέμα θα συζητηθεί κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο.
Υπερκάλυψη με "καυτό" επιτόκιο
Μέσα σε αυτό το κλίμα, η Ελλάδα βγήκε στις αγορές με τρίμηνα έντοκα γραμμάτια και κατάφερε μεν να δανειστεί αλλά με επιτόκιο που διαμορφώθηκε στο 4,62%, έναντι 4,06% της προηγούμενης έκδοσης του Μαϊου.
Το Δημόσιο άντλησε συνολικά 1,625 δισ. ευρώ, ενώ σημειώθηκε υπερκάλυψη της έκδοσης κατά 2,94 φορές.
Θέσεις αντιπολίτευσης
Η Νέα Δημοκρατία δηλώνει πως "δεν έχει αντίρρηση" επί του χρονοδιαγράμματος για την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου και του εφαρμοστικού νόμου, αλλά επί της ουσίας του, τονίζοντας ότι "η κυβέρνηση συνεχίζει μέσα και από το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, να υιοθετεί την ίδια αποτυχημένη συνταγή, και μάλιστα αυξάνει και τη δοσολογία της", αποδεικνύοντας έτσι ότι "έχει πάρει διαζύγιο με τον χρόνο και την πραγματικότητα".
Το ΚΚΕ καταγγέλλει ότι "ΕΕ και κυβέρνηση μαζί εκβιάζουν τον ελληνικό λαό για να σκύψει το κεφάλι στο εξοντωτικό μεσοπρόθεσμο και στα νέα μνημόνια που φέρνουν" και καλεί τον λαό "να βάλει στο στόχαστρό του και τους δυο".
Ο Συνασπισμός τονίζει ότι "οι πιέσεις για ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου και του εφαρμοστικού νόμου μέχρι τα τέλη Ιουνίου για να εκταμιευτεί η 5η δόση των δανείων, είναι ένας καλά στημένος εκβιασμός, με στόχο την τρομοκράτηση του ελληνικού λαού".
Η Δημοκρατική Αριστερά καλεί τους Ευρωπαίους ηγέτες "να κατανοήσουν ότι πέρα από την αναγκαία αντιμετώπιση των ελλειμμάτων και του χρέους, υπάρχει και η ελληνική κοινωνία", προσθέτοντας ότι "οι ασφυκτικές πιέσεις που ασκούν για άμεση ψήφιση του συγκεκριμένου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου, υπερβαίνουν τα όρια των δυνατοτήτων των Ελλήνων".
Το σχέδιο της για προσαρμογή με μεγαλύτερες περικοπές δαπανών και λιγότερους φόρους, παρουσίασε στον Επίτροπο Ρεν η Ντόρα Μπακογιάννη.