Μείωση του αφορολόγητου στις 8.000 με εξαιρέσεις. Έκτακτη εισφορά στα εισοδήματα και ειδικό τέλος σε επιτηδευματίες και ελεύθερους επαγγελματίες. Αύξηση στον ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης.
Μειώνεται το αφορολόγητο όριο στις 8.000 ευρώ σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, ο οποίος ωστόσο τόνισε πως από το φόρο 10% θα εξαιρεθούν οι νέοι έως 30 ετών, οι συνταξιούχοι άνω των 65 ετών και οι πολίτες με αναπηρία.
Παράλληλα ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανακοίνωσε την επιβολή ελάχιστου τέλους σε επιτηδευματίες και ελεύθερους επαγγελματίες, το οποίο θα κυμαίνεται μεσοσταθμικά στα 300 ευρώ το χρόνο και θα ισχύει για επιχειρήσεις, που έχουν ξεπεράσει τα 5 χρόνια λειτουργίας, ενώ δεν θα συμψηφίζεται με τη φορολογική υποχρέωση.
Στα μέτρα του μεσοπρόθεσμου προγράμματος συμπεριλαμβάνεται και η εισφορά αλληλεγγύης, η οποία θα επιβάλλεται σε όλο το εισόδημα ως εξής:
Από 12.000 έως 20.000 ευρώ 1%
Από 20.001 έως 50.000 ευρώ 2%
Από 50.001 έως 100.000 ευρώ 3%
Από 100.001 ευρώ και άνω 4%
Βουλευτές, αιρετοί (δήμαρχοι κλπ) και μετακλητά στελέχη θα πληρώσουν έκτακτη εισφορά 5%.
Ο κ. Βενιζέλος ανακοινώνοντας την εισφορά 5% για τους βουλευτές τόνισε πως πρόκειται για ηθική υποχρέωση καθώς όταν το πολιτικό σύστημα ζητά θυσίες από τους πολίτες πρέπει πρώτα οι βουλευτές και οι αιρετοί άρχοντες να υποστούν τη μεγαλύτερη περικοπή, ενώ σε ερώτηση σχετικά με τα χρήματα που λαμβάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είπε πως ο κ. Παπούλιας κάνει μόνος του όλες τις απαραίτητες ενέργειες.
Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως δεν θα υπάρξει τέλος ακίνητης περιουσίας στους λογαριασμούς της ΔΕΗ μιας και μειώθηκε το αφορολόγητο του ΦΑΠ στις 200.000, ενώ ανακοίνωσε πως θα υπάρξει μικρή αύξηση στον ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης (60 ευρώ το χιλιόλιτρο), ενώ ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης για το πετρέλαιο θέρμανσης και το πετρέλαιο κίνησης θα εξισωθεί για τις επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν και τα δύο είδη για τη λειτουργία τους.
Ο κ. Βενιζέλος ταυτόχρονα με την αύξηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης τόνισε πως η κυβέρνηση θα επισπεύσει τις διαδικασίες δημιουργίας του μηχανισμού επιστροφής έτσι ώστε να μην αδικούνται κάτοικοι περιοχών με χαμηλές θερμοκρασίες αλλά και ορισμένες κοινωνικές ομάδες.
Επίσης ανακοινώθηκε ότι θα υπάρξει μείωση δαπανών στο Δημόσιο ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών την Παρασκεύη ο εφαρμοστικός νόμος θα δοθεί στα κόμματα για να ενημερωθούν, τη Δευτέρα θα κατατεθεί και μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης θα έχει ολοκληρωθεί η ψήφιση τόσο του μεσοπρόθεσμου όσο και του εφαρμοστικού νόμου.
Στον αντίποδα των μέτρων ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε πως όσα περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο και τον εφαρμοστικό νόμο πρέπει να "αναγνωστούν παράλληλα με την απόφαση της κυβέρνησης για άμεση έναρξη διαλόγου για ένα αναπτυξιακό, δίκαιο και ισορροπημένο φορολογικό σύστημα".
Το νέο πρόγραμμα αποτελείται όπως είπε ο κ. Βενιζέλος από τρεις πυλώνες. Ο πρώτος αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις ύψους 50 δισ. ευρω, ο δεύτερος έχει να κάνει με τη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών μέσω της διαδικασίας της Βιέννης και ο τρίτος είναι το νέο δάνειο από την ΕΕ και το ΔΝΤ.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι τρεις αυτοί οι πυλώνες διασυνδέονται με έναν "κοινό παρονομαστή, που είναι η βούληση των Ελλήνων να παλέψουμε, για να βγούμε από την κρίση και να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας".
Ως προς τη διαδικασία της Βιέννης ο υπουργός Οικονομικών είπε πως περιμένει θετικές εξελίξεις και είπε πως πρόκειται για μια εθελοντική παρέμβαση του ιδιωτικού τομέα, η οποία είναι καλοδεχούμενη και πρόσθεσε πως υπάρχει εμφανής διαθεσιμότητα των τραπεζών και των ασφαλιστικών ταμείων να μετάσχουν στη διαδικασία.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναγνώρισε την κοπιώδη προσπάθεια του ελληνικού λαού και πρόσθεσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να λειτουργήσει το πρόγραμμα ανταποδοτικά και "αν τα πράγματα πάνε καλά να μπορέσει να εφαρμόσει κάποια μέτρα αντιρρόπησης" όπως για παράδειγμα την αποκατάσταση συντάξεων που έχουν πληγεί.