Στοιχεία-σοκ έρχονται στο φως για όργιο σπατάλης στους παγκόσμιους αγώνες Special Olympics που διεξάγονται στην Αθήνα.
Στοιχεία-σοκ έρχονται στο φως για όργιο σπατάλης στους παγκόσμιους αγώνες Special Olympics που διεξάγονται στην Αθήνα. Την ώρα που όλοι χειροκροτούν τις χιλιάδες των αθλητών με τις ειδικές ικανότητες, που δίνουν μαθήματα θάρρους, θέλησης και ψυχικής δύναμης, αποκαλύπτεται ότι η διοργάνωση των αγώνων κοστιζει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ -με μεγάλο μέρος εξ αυτών απο τον κρατικό προϋπολογισμό- σε μια περίοδο που η χώρα αντιμετωπίζει το φάσμα της χρεοκοπίας και μειώνονται συντάξεις, ακομα και των 500 ευρώ.
Όπως προκύπτει από το επίσημο κείμενο του προϋπολογισμού, που έχει στη διάθεσή του το MEGA, αρχικά το 2008, επί κυβέρνησης Καραμανλή, οι τότε αρμόδιοι υπουργοί είχαν εγκρίνει συνολικό κόστος 74,7 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο μειώθηκε μετά από παρέμβαση της σημερινής κυβέρνησης και του αρμόδιου υφυπουργού Υγείας Χρήστου Αηδόνη στα 68,9 εκατ. ευρώ.
Από αυτά, τα 26 εκατ. ευρώ δίδονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, τα 5 εκατ. ευρώ προέρχονται από χορηγίες σε μετρητά, εκ των οποίων τα 4 εκατομμύρια από τα ταμεία του ΟΠΑΠ, ενώ προβλέπεται κάλυψη 27 και πλέον εκατ. ευρώ από χορηγίες σε είδος. Δεδομένης, όμως, της οικονομικής κρίσης, εάν δεν καλυφθεί αυτό το ποσό, όπως γράφει στα ψιλά γράμματα του επίσημου εμπιστευτικού κειμένου, "η κυβέρνηση εγγυάται την κάλυψη τυχόν ελλείμματος στον προϋπολογισμό της οργανωτικής επιτροπής".
Σαν να μην έφθανε το τεράστιο ποσό που προβλέπεται να δαπανήσει το κράτος εν μέσω κρίσης, η επιτροπή ζητεί να ενεργοποιηθεί επιπλεον μαξιλάρι 2,6 εκατ. για να καλυφθεί η "μαύρη τρύπα". Και είναι αμφίβολο αν θα μπορέσει να το αποφυγει το υπουργείο Υγείας, δεδομένων των υποχρεώσεων που ανακύπτουν απο την σχετική σύμβαση.
Ταυτόχρονα, η πραγματική κρατική δαπάνη θα είναι ακόμα μεγαλύτερη, καθώς με βάση τη σύμβαση, παρέχονται δωρεάν από το κράτος υποχρεωτικά:
Όλες οι εγκαταστάσεις, χωρίς χρέωση ενοικίου, ρεύματος, νερού, πετρελαίου ή άλλων κοινόχρηστων δαπανών, καθώς και οι αποθήκες εφοδιασμού χωρίς χρέωση ενοικίου
Δημόσιοι υπάλληλοι, που αποσπώνται, όπως γράφει η σύμβαση, για να περιοριστούν οι δαπάνες μισθοδοσίας της επιτροπής, και υπάλληλοι με συμβάσεις μερικής απασχόλησης ή έργου
Ελεύθερες μετακινήσεις όλων των διαπιστευμένων από τα μέσα μαζικής μεταφοράς
Τηλεοπτική κάλυψη από την ΕΡΤ.
Φυσικά, όλα αυτά δωρεάν για την επιτροπή, διότι το υψηλότατο κόστος αυτών των παροχών βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, και επομένως τους Έλληνες φορολογούμενους.
Αίσθηση, όμως, προκαλεί και το γεγονός ότι ο γιος της Γιάννας Δεσποτοπούλου, προέδρου της οργανωτικής επιτροπής και προέδρου της Special Olympics Ελλάδος -που είναι ιδιωτικό σωματείο- Ηλίας Δεσποτόπουλος αμείβεται ως υπεύθυνος του τομέα τεχνολογίας των αγώνων με 93.480 ευρώ ετησίως. Δηλαδή, με χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού έχει μηνιαίο μισθό σχεδόν 8.000 ευρώ, περισσότερα δηλαδή από τον βασικό μισθό ενός υπουργού ή ενός βουλευτή.
Όπως έχει αποκαλύψει το "Έθνος της Κυριακής", μόνη εμπειρία του Ηλία Δεσποτόπουλου ήταν η κατασκευή ιστοσελίδων και κάποιες υπηρεσίες στην επιχείρηση της οικογένειας. Μάλιστα, ο συγκεκριμένος τομεάς απορροφά ένα από τα μεγαλύτερα κονδύλια του προϋπολογισμού και συγκεκριμένα 10.330.000 ευρώ, εκ των οποίων σχεδόν τα 3,5 εκατ. σε μετρητά από το κράτος και τα υπόλοιπα -υποτίθεται- από χορηγίες. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του "Εθνους", που δεν έχει διαψευστεί, για τις ανάγκες των αγώνων έγιναν διαγωνισμοί για τη διαφάνεια των οποίων ανακύπτουν σοβαρά ερωτήματα.
Και τα ερωτήματα για τις υπερβολικές δαπάνες δεν εχουν τέλος. Το κόστος των αγώνων ξεπερνά τα 70 εκατ. ευρώ, όταν οι δύο προηγούμενες διοργανώσεις κόστισαν στο Δουβλίνο 30 εκατ. ευρώ και στη Σαγκάη 36 εκατ. ευρώ. Μόνο για τις τελετές έναρξης και ληξης, όπως φαίνεται στο επίσημο κείμενο του προϋπολογισμού, δαπανώνται 7.730.000 ευρώ.
Και δεν είναι μόνο το κόστος της τελετής έναρξης. Εντονότατες αντιδράσεις προκάλεσαν οι κατασκευές στο ιστορικό Καλλιμάρμαρο Στάδιο, οι οποίες αλλοίωσαν τη φυσιογνωμία του χώρου. Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας Ισίδωρος Κούβελος, κατήγγειλε το γεγονός με επιστολή του στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, ενώ έντονη είναι και η αντίδραση του μελους της επιτροπής και προέδρου της επιτροπής Φιλάθλου Πνεύματος Γιώργου Λενού.
Σοβαρά ερωτήματα προκαλεί το συνολικό ύψος και άλλων κονδυλίων του προϋπολογισμού των αγώνων, όπως τα 6,1 εκατ. ευρώ για την επικοινωνία και το μάρκετινγκ και τα 2,65 εκατ. για τις διεθνείς σχέσεις. Μάλιστα, χθες το βραδυ, η οργανωτική επιτροπή παρέθεσε δεξίωση σε υπερπολυτελές ξενοδοχείο της Βουλιαγμένης, με εκατοντάδες προσκεκλημένους, μεταξύ αυτών και αξιωματούχους από τις χώρες που συμμετέχουν στους αγώνες, αλλά και επικεφαλής των αποστολών.
Ο περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός υπέβαλε σε ανύποπτο χρόνο την παραίτησή του από την εκτελεστική επιτροπή, επικαλούμενος φόρτο εργασίας, ενώ ήδη είχε σπεύσει να επισημάνει την έντονη διαφωνία του για τις υπερβολικές δαπάνες, εν μέσω της σφοδρής οικονομικής κρίσης. Και όλα αυτά, με όλες τις πλευρές να διαμηνύουν ότι δεν μπορεί κανείς να εκμεταλλεύεται την ιερή προσπάθεια αξιοθαύμαστων αθλητών και αθλητριών, που συγκλονίζουν με τη μάχη τους.