Ανεβαίνουν οι τόνοι της πολιτικής κόντρας σχετικά με το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Εκτός από τους πρυτάνεις που ήδη έχουν εκφράσει την αντίθεση τους σε ορισμένες από τις αλλαγές και περιμένουν το νομοσχέδιο για να εκφράσουν ολοκληρωμένες θέσεις και ορισμένα κόμματα της αντιπολίτευσης αντιδρούν στις επερχόμενες αλλαγές.
Ανεβαίνουν οι τόνοι της πολιτικής κόντρας σχετικά με το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Εκτός από τους πρυτάνεις που ήδη έχουν εκφράσει την αντίθεση τους σε ορισμένες από τις αλλαγές και περιμένουν το νομοσχέδιο για να εκφράσουν ολοκληρωμένες θέσεις και ορισμένα κόμματα της αντιπολίτευσης αντιδρούν στις επερχόμενες αλλαγές.
Η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, μίλησε για ριζικές αλλαγές που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας, η οποία χρηματοδοτεί τα Ιδρύματα και εμπιστεύεται σε αυτά τα παιδιά της και υπογράμμισε: "Η ελληνική κοινωνία, θέλει ένα Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ ανοιχτό, που να λειτουργεί και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της και στις ανάγκες της οικονομίας, ένα Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ που να συνδέεται με όλο τον κόσμο. Οι σημερινές αλλαγές έχουν στόχο αυτό το Πανεπιστήμιο και αυτό το ΤΕΙ. Με καθηγητές, οι οποίοι αξιολογούνται και είναι κοντά στα παιδιά. Με πανεπιστήμια που αξιολογούνται και χρηματοδοτούνται με βάση τους στόχους και την επιτυχία τους. Με διοικήσεις, οι οποίες λογοδοτούν και κρίνονται. Με κέντρα αριστεία, που θα βοηθήσουν την οικονομία της χώρας και την επιστήμη".
Επικριτικός ως προς το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας είναι ο υπεύθυνος του τομέα Παιδείας της ΝΔ, ο οποίος αναφέρει σε δήλωση του: "Η Νέα Δημοκρατία κατ' επανάληψη επισημαίνει την προχειρότητα με την οποία το υπουργείο Παιδείας αντιμετωπίζει το χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης. Σήμερα το υπουργείο Παιδείας παρουσιάζει προειλημμένες αποφάσεις ως νέες προτάσεις για τα ΑΕΙ".
Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για πτυχία πολλών ταχυτήτων, προορισμένα για τα φτωχά παιδιά των λαϊκών στρωμάτων, ως εισιτήρια στην ανεργία και στην επανακατάρτιση, ενώ προσθέτει: “Το πτυχίο αποσυνδέεται πλήρως από το επάγγελμα. Για την πλειοψηφία των σπουδαστών προορίζονται μόνο ταχύρυθμες καταρτίσεις, ακόμα και μονοετείς. Βαθαίνει η επιχειρηματική λειτουργία των ΑΕΙ με την ολοκληρωτική παράδοση των υποδομών, της φοιτητικής μέριμνας σε ιδιώτες που θα πουλούν υπηρεσίες στους φοιτητές".
"Επιτέλους το ΠΑΣΟΚ μετά από πολλές χαμένες δεκαετίες φαίνεται ότι αρχίζει να βρίσκει τον ορθό βηματισμό όσον αφορά στα θέματα της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας", τονίζει σε δήλωσή του, ο υπεύθυνος του τομέα Παιδείας του ΛΑΟΣ, Άδωνις Γεωργιάδης.
Ο Συνασπισμός αναφέρει σε ανακοίνωση του ότι ο νέος νόμος θέλει να κατεδαφίσει ο,τι έχει απομείνει από τη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση και προσθέτει: "Η κατάργηση της ακαδημαϊκής και διοικητικής αυτοτέλειας των ιδρυμάτων με την κατάργηση της Συγκλήτου και τη θεσμοθέτηση των Συμβουλίων, η σύνδεση της χρηματοδότησης με βάση την εκπλήρωση των αγοραίων όρων, που θα τίθενται κάθε φορά, το σπάσιμο των σπουδών σε 3 κύκλους με την καθιέρωση πρώτου 3ετούς κύκλου bachelor και η συνακόλουθη διάλυση των πτυχίων, οι διαγραφές φοιτητών και οι απολύσεις καθηγητών αποτελούν τις πιο αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις, που έχουν γνωρίσει τα πανεπιστήμια εδώ και δεκαετίες".
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Δημήτρης Ζαφειριάδης, σε δήλωση του αναφέρει: "Παρόλο που υπάρχουν θετικά στοιχεία στις προτάσεις του υπουργείου για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ, όλα θα κριθούν από το πως η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει τις δύο μόνιμες εξαρτήσεις που υποβαθμίζουν συνεχώς την ανώτατη εκπαίδευση, τα δεσμά του Κράτους που χρησιμοποιεί τη χρηματοδότηση των Ιδρυμάτων και τα γνωστά κομματικά και συντεχνιακά συμφέροντα και τις καταστρεπτικές μειοψηφίες που βολεύονται από τη στασιμότητα αλλά διαταράσσουν κάθε τόσο την ακαδημαϊκή ειρήνη, προκειμένου να μην αλλάξει τίποτα".