Νέα επίθεση κατά των οίκων αξιολόγησης εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός. Τόνισε ότι μια έκθεσή τους μπορεί να ανατρέψει αποφάσεις Κοινοβουλίων και αυτό -είπε- είναι απαράδεκτο αν θέλουμε να έχουμε έναν δημοκρατικό κόσμο. Αναφορά και στους αγανακτισμένους.
Νέα επίθεση κατά των οίκων αξιολόγησης εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο συμβούλιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στην Αθήνα.
Ο Γιώργος Παπανδρέου χαρακτήρισε τα σκληρά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση δύσκολες αποφάσεις που υπαγορεύονται από το πατριωτικό καθήκον για να σωθεί η χώρα και αναφέρθηκε στις κρίσιμες ψηφοφορίες που επικύρωσαν το Μεσοπρόθεσμο και τον εφαρμοστικό νόμο, επισημαίνοντας ότι μια έκθεση των οίκων αξιολόγησης μπορεί να ανατρέψει αποφάσεις Κοινοβουλίων.
"Η πλειονότητα του ελληνικού Κοινοβουλίου χρειάστηκε να αντιμετωπίσει δύσκολες ψηφοφορίες τις τελευταίες δύο ημέρες και ψήφισε τελικά, διότι ήθελε να υπάρξει εμπιστοσύνη στο πρόγραμμά μας και στην αποφασιστικότητά μας να προχωρήσουμε. Εμπιστοσύνη όχι μόνον εδώ, αλλά και στην Ευρώπη και παγκοσμίως" είπε ο κ. Παπανδρέου.
Και πρόσθεσε: "Αλλά αν έρθει ένας οίκος αξιολόγησης και μας υποβιβάσει κατά ένα μόνο βαθμό ακόμη, θα έχουν περισσότερη δύναμη στη δική μας λήψη αποφάσεων, απ' ό,τι οι Έλληνες Βουλευτές στην Ελληνική Βουλή. Και αυτό είναι απαράδεκτο αν θέλουμε να έχουμε έναν δημοκρατικό κόσμο…. Οι χρηματοπιστωτικοί θεσμοί έχουν θέση στο δημοκρατικό διάλογο, αλλά δεν είναι το ίδιο να επιτρέπεις σε αυτούς τους διεθνείς θεσμούς να έχουν τη μονόπλευρη δύναμη να ελέγχουν τις δημοκρατικά ελεγμένες κυβερνήσεις".
Κατά την ομιλία του, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις συγκεντρώσεις των αγανακτισμένων, λέγοντας ότι το αίτημά τους δεν είναι μόνο να σταματήσει η λιτότητα, αλλά και η ανάγκη για πραγματικές δημοκρατικές αλλγες.
"Αν σήμερα οι άνθρωποι διαδηλώνουν στους δρόμους -ανέφερε χαρακτηριστικά- δεν είναι μόνο λόγω του πόνου που προκαλεί η λιτότητα και η αδικία, αλλά είναι και για το όραμα που έχουν πολλοί για πιο δημοκρατικές κοινωνίες, για οικονομική αλλαγή, για κοινωνική αλλαγή, για θεσμική αλλαγή. Και αν αυτή είναι ελληνική απαίτηση, ταυτόχρονα, είναι παγκόσμια από τη φύση της".
Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε "ύβρι" τον τρόπο με τον οποίο γινόταν η διαχείριση της εξουσίας κατά το παρελθόν στη χώρα, ενώ επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία καταγγέλλοντας ότι η κυβέρνησή της άφησε πίσω της χάος.