Σχεδόν τα πάντα αλλάζουν στα Πανεπιστήμια με τις νέες διατάξεις που συζητήθηκαν στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο το απόγευμα της Πέμπτης.
Σχεδόν τα πάντα αλλάζουν στα Πανεπιστήμια με τις νέες διατάξεις που συζητήθηκαν στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο το απόγευμα της Πέμπτης. Η Άννα Διαμαντοπούλου έκανε σήμερα λόγο για συναίνεση, ενώ αναφερόμενη στις αλλαγές είπε ότι αυτές ανταποκρίνονται στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας.
Από τις πιο σημαντικές ρυθμίσεις είναι πως τίθεται τέρμα στους αιώνιους φοιτητές, αφού εάν κάποιος δεν εγγραφεί σε δύο συνεχόμενα εξάμηνα χάνει αυτόματα τη φοιτητική του ιδιότητα.
Οι σπουδές θα είναι πλέον σε τρεις κύκλους, που διαρκούν από έναν έως δύο έτη ο καθένας τους. Οι δύο τελευταίοι συνίστανται στην παρακολούθηση μεταπτυχιακών προγραμμάτων και διδακτορικών σπουδών και καθιερώνονται δηλαδή ταχύρρυθμα προγράμματα.
Οι πανεπιστημιακοί από την πλευρά τους αντιδρούν έντονα και για το νέο μοντέλο διοίκησης, καθώς το συμβούλιοιο που θα διοικεί τα ιδρύματα θα αποτελείται από επτά πανεπιστημιακούς και επτά εξωπανεπιστημιακούς οι οποίοι θα εκλέγουν τον πρύτανη.
Αλλαγές όμως υπάρχουν και στη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων, η οποία θα κατανέμεται από εδώ και πέρα με βάση τον αριθμό των ενεργών φοιτητών αλλά και σε συνάρτηση με το έργο που επιτελούν, δηλαδή τους στόχους που θα συμφωνήσουν με την Πολιτεία και θα είναι προς επίτευξη.
Σχετικά προς το ακαδημαϊκό άσυλο στο νομοσχέδιο προβλέπεται η πλήρσης και πιστή εγγύηση της επιστημονικής ελευθερίας όμως δεν θα ισχύουν πλέον οι ισχυρισμοί ότι τα προαύλια και τα πεζοδρόμια των ιδρυμάτων είναι άσυλο.
Όπως φαίνεται όμως υπάρχει πρόθεση να υπάρξει Καλλικράτης και στα Πανεπιστήμια με συγχωνεύσεις και καταργήσεις που θα αποφασιστούν από ειδική επιτροπή.
Πολλοί από τους πρυτάνεις που συνεδριάζουν στο Βόλο, απορρίπτουν τις περισσότερες διατάξεις, ενώ οι πρόεδροι των ΤΕΙ προγραμματίζουν τη Δευτέρα έκτακτη συνεδρίαση. .