Την εκταμίευση της 5ης δόσης μέχρι τις 15 Ιουλίου αποφάσισε το Σάββατο το Eurogroup. Στη σχετική ανακοίνωση, οι υπ. Οικονομικών της Ευρωζώνης χαιρετίζουν την πρόοδο που συντελέστηκε στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων και επισημαίνεται ότι η απόφαση για την εκταμίευση της 5ης δόσης θα υλοποιηθεί μετά την έγκριση του δ.σ. του ΔΝΤ.
Την εκταμίευση της 5ης δόσης μέχρι τις 15 Ιουλίου αποφάσισε το Σάββατο το Eurogroup, που συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης.
Στη σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης χαιρετίζουν την πρόοδο που συντελέστηκε στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων και επισημαίνεται ότι η απόφαση για την εκταμίευση της 5ης δόσης θα υλοποιηθεί μετά την έγκριση του δ.σ. του ΔΝΤ, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί και στη βάση της ανάλυσης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους της Κομισιόν και του ΔΝΤ.
Παράλληλα, οι υπουργοί καλούν την αντιπολίτευση στην Ελλάδα να στηρίξει τις βασικές αρχές του Προγράμματος και τα μέτρα-κλειδιά που περιλαμβάνει, ώστε να διασφαλιστεί η γρήγορη εφαρμογή τους.
Στην ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζεται πως σε ό,τι αφορά το νέο πακέτο στήριξης, οι ακριβείς παράμετροι, το εύρος της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα καθώς και η πρόσθετη χρηματοδότηση από δημόσιες πηγές θα καθοριστούν τις επόμενες εβδομάδες, ώστε να διασφαλιστεί η υλοποίηση του αναγκαίου προγράμματος.
Σε δήλωσή του, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος σημειώνει ότι, εκτός από την εκταμίευση της 5ης δόσης, το Eurogroup αποφάσισε ακόμη "τη διαμόρφωση νέου προγράμματος έγκαιρα, πριν τα μέσα Σεπτεμβρίου, ώστε να είναι δυνατή η εκταμίευση της επόμενης δόσης, με βάση το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα".
Στη δήλωσή του, ο υπουργός Οικονομικών αναφέρει ότι οι εξελίξεις αυτές "ενίσχυσαν την αξιοπιστία της χώρας" και ήρθαν ως αποτέλεσμα της ψήφισης από τη Βουλή του Μεσοπρόθεσμου και του Εφαρμοστικού νόμου. "Αυτό που τώρα είναι κρίσιμο είναι η έγκαιρη και αποτελεσματική εφαρμογή των αποφάσεων της Βουλής, ώστε να μπορέσουμε σταδιακά να βγούμε από την κρίση προς όφελος της εθνικής οικονομίας και των Ελλήνων πολιτών" καταλήγει ο κ. Βενιζέλος.
Νωρίτερα, μέσω συνέντευξης που παραχώρησε στο Reuters, ο κ. Βενιζέλος είχε προαναγγείλει αλλαγές στο πρόγραμμα προσαρμογής, σε συνεννόηση με την τρόικα και με στόχο την αποκατάσταση των κοινωνικών αδικιών, σημειώνοντας ότι αυτό είναι αναγκαία συνθήκη για την επίτευξη κοινωνικής συναίνεσης.
Αναγνωρίζοντας την υποχρέωση εφαρμογής των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα, χωρίς καθυστερήσεις και δισταγμούς, ο υπουργός Οικονομικών τονίζει ότι το ζητούμενο από τους πολίτες είναι η δίκαιη κατανομή των βαρών.
"Πρέπει -αναφέρει- να τηρήσουμε τις διεθνείς υποχρεώσεις μας προς τους εταίρους και τους δανειστές μας. Από την άλλη, στο πλαίσιο των διεθνών μας υποχρεώσεων μπορούμε να κάνουμε αλλαγές σε συνεργασία με τους εταίρους μας ώστε να επιτύχουμε την απαραίτητη συνεργασία της κοινωνίας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, όχι μόνο για οικονομικούς και πολιτικούς λόγους, αλλά και για λόγους ηθικής γιατί για τον κάθε πολίτη το πιο σημαντικό θέμα είναι η ίση συμμετοχή σε βάρη και θυσίες".
Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του στο "Βήμα", ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε απορρίπτει τα σενάρια αποπομπής της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, τονίζει πάντως ότι αν και είναι θετική εξέλιξη η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου από την ελληνική Βουλή, τώρα αρχίζουν οι δυσκολίες, αφού θα πρέπει να εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα. "Τώρα που ξεπεράσαμε το βουνό -αναφέρει χαρακτηριστικά- αρχίζουν οι δυσκολίες της πεδιάδας. Οι αποφάσεις της Βουλής είναι το ένα, η υλοποίησή τους το άλλο. Και αυτό το δεύτερο είναι που μετράει, αν θέλουμε να ισχυροποιήσουμε το κοινό ευρωπαϊκό σπίτι και ιδιαίτερα την Ελλάδα".
Μήνυμα στην Αθήνα έστειλε και ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης Κριστιάν Νουαγιέ, επισημαίνοντας ότι πέρα από τις συζητήσεις για το δεύτερο πακέτο στήριξης, η Ελλάδα πρέπει να κάνει αυτά που πρέπει για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της, μεταξύ των οποίων και ο εξορθολογισμός του κόστους εργασίας. Μιλώντας στη "Le Figaro", o Κριστιάν Νουαγιέ σημειώνει πως "αυτό που φέρνει ανταγωνιστικότητα είναι η υγιής διαχείριση των δημόσιων οικονομικών, η στενή προσοχή στο κόστος εργασίας και διαρθρωτικές αλλαγές που ευνοούν την ανάπτυξη σε βάθος χρόνου".
Οι οριστικές αποφάσεις για το δεύτερο πακέτο στήριξης είναι, πάντως, πολύ πιθανό να ληφθούν το Σεπτέμβριο, καθώς οι συζητήσεις για τους όρους και τις προϋποθέσεις συμμετοχής των ιδιωτών δεν αναμένεται να ολοκληρωθούν σύντομα. Τα "αγκάθια" στις συζητήσεις που γίνονται με βάση το γαλλικό σχέδιο, είναι:
• Το πολύ υψηλό επιτόκιο που θα επιβαρύνει τους νέους τίτλους που θα αντικαταστήσουν τα ομόλογα που λήγουν και
• Το εύρος της συμμετοχής των τραπεζών, καθώς σύμφωνα με το σχέδιο θα πρέπει να πληρωθεί το 30% των ομολόγων που λήγουν.
"Κλειδί" χαρακτηρίζεται η αντίδραση των οίκων αξιολόγησης, καθώς δεν είναι επιθυμητή η επιλεκτική χρεοκοπία με την οποία απειλούν στη περίπτωση της διακράτησης.