Στο λιμάνι του Κερατσινίου παραμένει δεμένο το πλοίο "Θάρρος της Ελπίδας", που μετείχε στον στολίσκο με προορισμό τη Γάζα. Τι λέει το υπ. Προστασίας του Πολίτη. Πλοια του στολίσκου "Ένα καράβι για τη Γάζα" βρίσκονται στον Πειραιά, την Κρήτη και την Κέρκυρα.
Στο λιμάνι του Κερατσινίου παραμένει δεμένο το πλοίο "Θάρρος της Ελπίδας", που μετείχε στον στολίσκο με προορισμό τη Γάζα και στο οποίο επέβαιναν 46 άτομα, οι περισσότεροι ακτιβιστές αλλά και 10 δημοσιογράφοι και τεχνικοί του CNN.
Το πλοίο ακινητοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής, σε απόσταση ενός περίπου ναυτικού μιλίου από τον Πειραιά, από δυνάμεις του Λιμένικου και επέστρεψε στο Κερατσίνι. Σύμφωνα με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, "το πλοίο απέπλευσε παράνομα χωρίς άδεια απόπλου της λιμενικής αρχής κι ενώ εκκρεμούσαν προς αποκατάσταση ουσιώδεις ελλείψεις στον τομέα της ασφάλειας".
Ο 60χρονος καπετάνιος του πλοίου συνελήφθη και οδηγήθηκε το πρωί στον εισαγγελέα, ο οποίος άσκησε εναντίον του ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για έκθεση σε κίνδυνο και παράβαση του κώδικα δημοσιου ναυτικού δικαίου. Ο κατηγορούμενος ζήτησε και πήρε 48ωρη προθεσμία για να απολογηθεί την Τρίτη και μέχρι τότε θα κρατείται.
Απαγόρευση απόπλου ίσχυσε και για άλλο ένα σκάφος, το "Ταχριρ" με σημαία Κομόρες, το οποίο παραμένει δεμένο στο λιμάνι του Αγίου Νικολάου της Κρήτης. Πλοια του στολίσκου "Ένα καράβι για τη Γάζα" βρίσκονται στον Πειραιά, την Κρήτη και την Κέρκυρα.
Στόχος των εκατοντάδων ακτιβιστών που επιβαίνουν στα πλοία ελληνικής και ξένης σημαίας είναι να σπάσουν τον ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας και να παραδώσουν ανθρωπιστική βοήθεια στις παλαστινιακές αρχές.
Ο απόπλους του στόλου για τη Γάζα επρόκειτο να γίνει στην επέτειο των αιματηρών γεγονότων που σημάδεψαν την περυσινή αποστολή, όταν στο τουρκικό πλοίο "Μαβί Μαρμαρά", όπου επενέβη ο ισραηλινός στρατός και ακολούθησαν συμπλοκές, περίπου 80 ν.μ. από τις ακτές της Γάζας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 9 άτομα και να τραυματιστούν δεκάδες άλλα.
ΚΚΕ και Συνασπισμός καταδίκασαν την απόφαση για απαγόρευση του απόπλου, κάνοντας λόγο για "απαράδεκτη ενέργεια" εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης.